HMB – za više mišića, a manje masti

FitnessIZDVOJENA VIJEST 03.04.2013 15:42h Autor:

Sci-Muscle Metabolon

Suplementi koji u osnovi sadrže HMB koriste se među vježbačima od početka devedesetih godina prošloga stoljeća. No, usporkos iznimnoj učinkovitosti, HMB je i dalje jedan od najmanje poznatih suplemenata.

Što je HMB?

HMB ili beta-hidroksi-beta-metilbutirat je metabolit leucina, aminokiseline razgranatog lanca. Upravo je leucin najsnažnija aminokiselina za induciranje proteinske sinteze mišića. Mali dio HMB-a unosimo i hranom, ima ga u somu te u alfa-alfa klicama.

Koji su benefiti HMB-a?

Suplementi od HMB-a pomažu u stjecanju mišićne mase, minimalizacijom uništavanja mišićnoga tkiva koje se događa tijekom svakog treninga. Benefiti HMB-a su:

  • ubrzava stjecanje čiste mišićne mase
  • sprječava katabolizam mišića
  • ubrzava mišićni oporavak
  • smanjuje udio masnoća
  • smanjuje nivo kolesterola
  • povećava maksimalni aerobni kapacitet izdržljivost

Kako djeluje HBM?

HMB suplementi pomažu u usporavanju procesa proteolize, prirodnih procesa lomljenja mišićnog tkiva koje se javlja nakon intenzivne tjelesne aktivnosti. Uzimajući HMB organizmu dajte bolje uvjete za oporavak jer je i uništavanje mišićnog tkiva umanjeno. Dakle, tijelo duže vremena ostaje u stanju anabolizma u kojem se događa mišićni rast.

HMB je prvi put korišten na studiji provedenoj na govedima na Sveučilištu u Iowi. Rezultati pokazuju povećano stvaranje novog mišićnog tkiva, a smanjenje broja masnih stanica. Rezultati provedeni na ljudima, na istom sveučilištu, pokazali su iste rezultate.

Jedan od HMB suplemenata dostupnih na tržištu je Sci-Muscleov Metabolon. Radi se o originalnom beta-hydroxy-beta-methylbutyratu koji je testiran od strane Olimpijskog odbora Velike Britanije i američke NASA-e.

Naime, astronauti provode i do 2 mjeseca u svemirskom modulu, nemaju fizičke aktivnosti i nalaze se u bestežinskom stanju, gdje dolazi do mišićne atrofije. NASA je dugo godina radila na tom problemu te ustanovila da beta-hydroxy-beta-methylbutyrate ne samo da spriječava mišićnu atrofiju već ima i jak anabolički efekt te dolazi do stvaranja novih mišićnih vlakana.

Metabolon je po sastavu čist metabolit leucina koji po jednoj dozi ima 2000 mg beta-hydroxy-beta-methylbutyrata.

Koliko duga HMB treba uzimati do prvih rezultata?

Prvi rezultati, povećana snaga i mišićna masa bit će vidljivi već nakon 2-4 tjedna.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI