Želite biti bolji borac? Vježbajte jogu!

Fitness 09.11.2012 15:49h Autor:

Važnost fleksibilnosti

Joga. Koja vam je prva asocijacija? Žena koja sjedi u lotus položaju i meditira? Joga je puno više od toga i sve češće je prakticiraju sportaši kako bi jogom stekli sposobnosti koje ne postižu u svojim primarnim sportovima. Među njima je i sve više boraca!

Mnogim sportašima često nedostaje fleksibilnosti u pokretima, a upravo je joga ono što im omogućava da to dosegnu. Primjerice, BJJ borci među najfleksibilnijim su sportašima u borilačkim sportovima, a mnogi to mogu zahvaliti upravo dodatnim satima koje posvećuju jogi. Naime, kad u borbi završite na podu, upravo vas fleksibilnost i može izvući i dati vam prednost pred protivnikom. Borci s fleksibilnim bokovima i nogama vrlo će se lako na podu naći u superiornoj poziciji.

Prednosti kod udaraca

Povećana fleksibilnost MMA borcima pomaže da jače i brže udaraju, a imaju i širi dijapazon udaraca. Također, osim učestalosti, joga će borcu dati i veću mišićnu izdržljivost jer fleksibilnost omogućava i manje zamaranje mišića.

Joga i submission

Joga pokreti odlično se slažu s pokretima u BJJ-u jer se u obje vještine koriste iste mišićne skupine. Kako smo rekli, fleksibilnost je najvažniji aspekt BJJ-a. Fleksibilniji borci će lakše izbjegavati submission, a lakše će i protivnike dovoditi u neugodne situacije u borbi.

Jogom ćete postići snagu i fleksibilnost, ojačati core i poboljšati kardiovaskularne osobine, a sve pod vlastitom težinom. Nemojte jogu povezivati s vježbama za umirovljenike i trudnice, jer jogu prakticiraju i borci Diego Sanchez, Jim Miller, Dante Rivera, Shonie Carter… a oni sigurno znaju što rade!

Zaključno, prednosti koje joga donosi borcima su brojne, a među njima su:

  • bolja cirkulacija
  • povećana fleksibilnost
  • snažniji core
  • bolji osjećaj za ravnotežu
  • povezanost duha i tijela
  • uravnoteženo disanje

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI