Doručak MMA borca – daje vam snagu!

FitnessIZDVOJENA VIJEST 22.01.2013 10:53h Autor:

Doručak

Što ste jeli jutros za doručak? Svaki ozbiljniji vježbač koji želi postići neke rezultate, bilo rekreativno ili profesionalno, mora posvetiti pažnju svojoj prehrani.

"Nisam bio gladan. Nisam imao vremena za doručak. Ne volim zobene pahuljice", najčešći su loši izgovori kod onih koji preskaču doručak.

Je li vam dovoljno da znate da primjerice Michael Phelps NIKAD ne preskače doručak! NIKAD!

Računica je zapravo vrlo jednostavna: Pravilna prehrana u kojoj dan započinjete kvalitetnim doručkom dat će vam preduvjete za dobar trening i napredak. Doručak ima niz benefita kojeg mnogi nisu svjesni:

  • Popravlja ukupni nutritivni plan – kako je ranije navedeno, kvalitetan doručak je izvrstan početak dana, a nakon ovakvog obroka, smanjene su šanse da ćete za ručak pojesti nešto nezdravo. Kvalitetan doručak je psihološki poticaj da i ostale obroke pojedete "po pravilima".
  • Popravlja ukupno dobro stanje organizma – Uz pozitivne učinke koje će doručak imati na vaš trening ili borbu, osjećat će se bolje cijeloga dana.
  • Smanjuje opasnost od ozljeda – Doručak je posebno važan za sportaše koji imaju više od jednoga treninga u danu. Zbog toga je iznimno važan pravilan unos ugljikohidrata koji daju energiju za fizičke napore, a čini nedostatak ugrožava imunološki sustav i povećava opasnost od ozljeda.

I što onda jesti za doručak? Svatko od nas je različit i ima različite nutritivne potrebe pa nema jednoga rješenja koje će svima biti po mjeri. Evo nekoliko prijedloga među kojima ćete zacijelo naći nešto za sebe:

  • Omlet od bjelanjaka i svježeg špinata te mjerica zobenih pahuljica,
  • Smoothie od prirodnog maslaca od kikirikija, malomasnog mlijeka (zobeno mlijeko je izvrstan izbor), 1 banane i mjerice proteina,
  • Mjerica zobenih pahuljica s mjericom proteina u prahu i pola šake suhih grožđica.

Nakon što dan započnete kvalitetnim doručkom prve promjene koje ćete zamijetiti će biti – bolje raspoloženje, više snage na treningu i brži napredak. A što drugo uopće želite?

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI