Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Dobra vijest: Crno vino podiže nivo testosterona | Fight Site

Dobra vijest: Crno vino podiže nivo testosterona

FitnessIZDVOJENA VIJEST 10.10.2012 16:23h Autor:

Crno vino

Poznato je da je za zdravlje dobro dnevno popiti čašu crnoga vina. Vino je izvrstan izvor flavonoida fenola koji je antioksidant što znači da pomaže u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka, kao i formiranja plaka u arterijama. Prema najnovijim istraživanjima, još jedna prednost crnoga vina jest ta što podiže razinu muškog hormona testosterona.

Naime, upravo fenol iz crnoga vina sprječava aktivaciju enzima koji uništavaju testosteron u organizmu. Steroidni enzim se "lijepi" na testosteron i na taj način kroz urin potiče organizam da se riješi testosterona. Upravo sportaši koji ne žele da im doping kontrole pokažu uzimanje testosterona paze na nivo ovoga enzima kako ne bi pali na doping kontroli. Neki lijekovi poput ibuprofena su inhibitori ovog enzima.

Viši nivo testosterona tijekom i nakon vježbanja pozitivan je jer utječe na ubrzanje vremena oporavka. Upravo fenol koji se nalazi u crnome vinu, sprječava aktivaciju spornoga enzima koji se veže za testosteron i izlučuje ga urinom iz organizma.

Dodatno, piceatanol iz crnoga vina usporava rast masnih stanica, što znači da je crno vino vaš saveznik u dijeti. Kad je taj sastojak u krvi, masne stanice stagniraju u sazrijevanju. Studije pokazuju kardioprotektivne prednosti konzumacije čaše crnog vina dnevno. Hranjive tvari u vinu (resveratrol i proantocianidin) i alkoholu korisne su za srce. Hranjive tvari smanjuju oksidativni stres, dok alkohol proširuje krvne žile. Među ostalim pozitivnim stvarima nalazimo povećanje dobrog HDL kolesterola i smanjenje produkcije krvnih ugrušaka.

Ipak, sve navedeno ne znači da se trebate kupati u vinu. Čaša vina dnevno dobra je za zdravlje, sve više od toga, imat će više štetnih učinaka za vaše zdravlje, nego benefita. Imajte na umu da 1.5 dl crnog vina ima 125 kcal, pa svako nalijevanje vinom znači i kalorijski kolač kojeg možda ne želite!

Zorana Jagodić
zorana.jagodic@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI