Da, voće deblja!

FitnessIZDVOJENA VIJEST 23.07.2013 12:02h Autor:

Voće

Prehrana u kojoj je sadržana veća količina fruktoze (voćnog šećera) znatno je nezdravija nego što mislite. Naime, fruktoza ne samo da postupno povećava tjelesnu težinu, već i utječe na nivo kortizola (hormona stresa).

Velik udio hrane koju konzumiramo sadrži visok udio fruktoze u obliku šećera, glukozno-fruktoznog sirupa ili voćnog soka. Prema tvrdnjama biokemičara Roberta Lustiga sa Sveučilišta u Beogradu objavljenima u Journal of Nutritional Biochemistry, dodatan negativan aspekt fruktoze je njezin utjecaj na kortizol u stanicama masnoće.

U desecima laboratorija diljem svijeta radi se na razvijanju sredstava za mršavljenje koji će deaktivirati kortizol u depoima masnih stanica tako što će blokirati enzim 11-beta-HSD-1. To je enzim koji pretvara neaktivni hormon kortizon u aktivni hormon kortizol. Kortizol je hormon stresa koji inhibira rast mišića, a potiče rast masnih stanica.

Srpski znanstvenici su studiju radili na svije skupine laboratorijskih miševa – kontrolna skupina je dobivala vodu za piće, a druga vodu s 10% fruktoze. Nakon devet tjedana su miševi u skupini koja je dobivala fruktozu imali povišenu abdominalnu masnoću. U drugom istraživanju su dvije skupine dobrovoljaca u periodu od 10 tjedana pili napitke s dodanom fruktozom ili glukozom. Iz tih napitaka su dobivali četvrtinu dnevnih kalorija. U periodu promatranja obje su skupine dobile jednaki rast tjelesne težine, no razlika je da se u skupini koja je dobivala fruktozu povećala trbušna masnoća – nove masne stanice nakupljale su se oko jetre, srca i probavnih organa. Time je u ove skupine znatno povećala opasnost od nastanak srčanih i vaskularnih oboljenja.

Količina slobodnih masnih kiselina u krvi miševa koji su dobivali fruktozu bila je znatno povišena. u slučaju tjelesne aktivnosti, takve se masne kiseline tope, no u suprotnom visok udio slobodnih masnih kiselina u krvi može imati katastrofalne posljedice za funkcioniranje organizma.

Slične zaključke iznijela je i Ana Plemenitaš, s Instituta za biokemiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani. Također, američki nefrolozi su proučavali podatke 4500 ljudi bez poteškoća s povišenim krvnim tlakom. Onima koji su dobivali 74 grama fruktoze na dan, se krvni tlak podigao za iznimno visokih 87 posto.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI