"Da te bolje vidim" – Weightlifting opasan za zdravlje očiju

Fitness 09.01.2013 14:24h Autor:

Trening

Osobe koje se bave poweriftingom, weightliftingom ili bodybuildingom značajno su u većoj opasnosti od obolijevanja od glaukoma, od onih koji se ne bave ovim sportom, zaključak je brazilskih istraživača s Instituta za specijaliziranu oftalmologiju.

Glaukom je skupina bolesti vidnog živca koja dovodi do gubitka i oštećenja stanica mrežničkih ganglija, a čije neliječenje može dovesti do trajnog oštećenja optičkog živca što će rezultirati gubitkom vidnog polja i na posljetku sljepoćom.

Glaukom je poznat i pod nazivom zmija-kradljivac vida jer se gubitak vidnog polja zbiva postupno tijekom duljeg perioda i često se prepoznaje tek u uznapredovalom stadiju. Ako je već nastalo oštećenje vida i vidnog polja, te promjene su u pravilu nepopravljive. Glaukom se diljem svijeta drži po učestalosti drugim uzročnikom sljepoće.

Istraživanje je provedeno na odraslim muškarcima (18-40 godina) koji se bave weightliftingom. Test je provođen tijekom izvođenja potiska s ravne klupe (bench press), a rezultati pokazuju da je u 90% slučajeva očni tlak porastao za oko 25%.

Upravo je česta promjena očnoga tlaka jedan od krivaca za obolijevanja od glaukoma.

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI