Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Crtice iz povijesti – Kako je Evander Holyfield dobio 20 kilograma mišića! | Fight Site

Crtice iz povijesti – Kako je Evander Holyfield dobio 20 kilograma mišića!

FitnessIZDVOJENA VIJEST 05.02.2013 13:17h Autor:

Evander Holyfield na vaganju

U početku svoje aktivne boksačke karijere, Evander Holyfield, bivši prvak u teškoj kategoriji je bio jedan od lakših teškaša, kad se govori o iznosu koji je vaga pokazivala. Naime, u posljednjem desetljeću prošloga stoljeća teškom kategorijom su harali borci težine preko 110 kilograma, Holyfield je bio na manje od 90 kilograma.

Da bi se kilama približio konkurentima u ringu, pred Holyfieldom je bio težak zadatak stjecanja kilograma, ali uz stalni oprez da se ne naruši brzina, agilnost i fleksibilnost.

Podsjetimo, Holyfield je profesionalni boksač postao 1984. godine u srednje teškoj kategoriji sa 80 kilograma. Odmah se vidjelo da se radi o iznimnom potencijalu ogromne snage i zrelosti te je prelazak u težu kategoriju bio logičan nastavak.

Dizanjem težine Holyfield je uspijevao zadržati snagu i izdržljivost, ali je za to morao imati posebno osmišljene treninge i prehranu. Tri puta tjedno ujutro je radio dvosatne treninge utezima pri čemu se inzistiralo na što većim težinama i eksplozivnosti te dužim pauzama. Ovaj način se izmjenjivao sa superserijama kako bi se postigla hipertrofija.

Prije i poslije jutarnjeg treninga Holyfield je jeo obrok bogat proteinima i kompleksnim ugljikohidratima, nakon čega je imao nekoliko sati odmora prije boksačkog treninga. Za ručak je Holyfield jeo proteine, kompleksne ugljikohidrate i povrće. Nakon toga bi slijedio odmor, te večernji kondicijski / kardio trening.

Da bi ušao u tešku kategoriju, Holyfield je povećao broj obroka na pet u danu.

Holyfieldove treninge utezima nadgledao je osmerostruki Mr. Olympia Lee Haney koji je boksaču prilagodio bodybuilding treninge s ciljem povećanja mišićne mase i zadržavanja snage i izdržljivosti. Ovakvim načinom treninga i prehrane, Holyfield je došao do 100 kilograma.

Nakon što je u 2. rundi nokautirao Douglasa, Holyfield je 1990. godine postao svjetski prvak u teškoj kategoriji.

Zorana Jagodić
zorana.jagodic@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI