Brzi i jaki: Popravite formu u 4 minute!

FitnessIZDVOJENA VIJEST 07.01.2013 11:58h Autor:

Sklekovi

Koju ćete tjelesnu aktivnost danas imati? (Ne računa se hodanje od parkinga do ureda i od ureda do mjesta gdje pijete kavu, sjedeći) No, niste iznimka, mnogi su, pogotovo nakon blagdanskih prejedanja, usporeni i teško se motiviraju na aktivnost. Ljude na aktivnost ne potiče čak ni činjenica da neaktivnost značajno povećava rizik od obolijevanja od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i karcinoma.

U ubrzanom vremenu te ekonomskoj krizi mnogima je teško odvojiti vrijeme i novac za plaćanje teretana ili drugih sportova. No, dobar trening možete odraditi i kod kuće, u manje od 20 minuta, ali pritom morate održavati dobar ritam kako biste puls doveli do stanja aerobne aktivnosti.

Nemate ni toliko vremena? Imate li 4 minute? Možda je i to dovoljno? Predlažemo vam dvije vježbačke kombinacije, kojima ćete poboljšati ukupno stanje organizma i kondiciju.

4 minute

Predlažemo intervalnu vježbačku rutinu visokog intenziteta u kojem se primjerice izmjenjuju sklekovi i čučnjevi. Napravite max sklekova u 20 sekundi, pa uzmite 10 sekundi pauze, pa odradite max čučnjeva u 20 sekundi te nakon toga ponovo odmorite 10 sekundi. Krug ponovite 4 puta, što iznosi 4 minute. Prema znanstvenicima, ova aktivnost će vam popraviti aerobnu kondiciju za 14%.

10 minuta

Ovo predlažemo da odradite prije doručka, dakle, neposredno nakon buđenja. U samo 10 minuta postići ćete efekt kojim će vaš organizam cijeli dan trošiti masnoće. Naravno, uz pravilnu prehranu.

Prijedlog vježbi:
– 20 skokova (jumping jacks) – Skakanje uz istodobno širenje ruku. U ovoj vježbi skočite u stav raširenih nogu i ruku spojenih iznad glave te se vratite u početni položaj spojenih nogu i ruku raširenih sa strane.
12 čučnjeva – Izvodite čučnjeve s rukama prekriženim na potiljku. Spuštajte se to najniže pozicije u kojem stražnjicom dodirujete pete, u gornjoj poziciji stisnite mišiće stražnjice.
15 sklekova
12 iskoraka s obje noge
10 sklekova s bočnim povlačenjem noge – gornja pozicija jednaka je kao u običnom skleku, a kad se spuštate naizmjence koljeno privlačite prema laktu. U prvom skleku lijevo koljeno povlačite bočno prema lijevom laktu, a potom to isto radite i desnom nogom.

Nakon jednog kruga, odmorite se minutu pa krug ponavljajte do isteka 10 minuta.

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI