Brz metabolizam – tajna dobre linije

FitnessIZDVOJENA VIJEST 09.10.2012 12:07h Autor:

Vaga vam je neprijatelj?

Je li vam izgovor za suvišne kilograme spor metabolizam? Loš vam je izgovor! Jer i metabolizam se može ubrzati, a time i izgubiti višak kilograma i steći željenu formu. Istina, neki po prirodi imaju brži metabolizam od drugih, ali metabolizam je promjenjiv i vi na njega možete utjecati.

Vrlo je jednostavno: što više mišića imate to vam je metabolizam brži. Mišići će tada sami topiti masno tkivo. Naime, čak i u stanju mirovanja, veće mišićno tkivo troši više kalorija od manjeg. Također, mišići energiju troše i tijekom spavanja. Kako biste ubrzali metabolizam, potrebno je da povećate mišićnu masu, a to ćete postići fizičkom aktivnošću i proteinima bogatom prehranom.

Zeleni čaj je također jedan dobar način kako ćete ubrzati vlastiti metabolizam. Tijekom dana popijte 4-5 šalica zelenog čaja i vrlo brzo ćete vidjeti pomake. Zeleni čaj, osim što ubrzava metabolizam, pomaže i u redukciji masnoga tkiva. Zeleni čaj sadrži i antioksidanse koji pomažu u održanju zdravlja organizma.

Redovito pijte dovoljno vode, pored gore navedenog zelenog čaja. Najbolje je piti hladnu vodu, a ne mlaku kako neki smatraju, kako biste ubrzali metabolizam i istopili više masnoća.

I na kraju, hrana. Naravno, hrana je najvažniji element koji utječe na brzinu metabolizma. Ukoliko ugljikohidrate zamijenite voćem, cjelovitim žitaricama, povrćem i nemasnim mesom, brzo ćete vidjeti promjene. Kako je ranije rečeno, ako želite povećati mišićnu masu, morate jesti dovoljno proteina. Proizvodi od bijelog brašna i bijelog šećera usporavaju metabolizam i topljenje masnoga tkiva.

Također, nemojte preskakati obroke. Ako jedete svaka dva sata organizam pamti da hrana redovito stiže i da nema potrebe za spremanjem zaliha (masnoća). Svaki put kad jedete, govorite svom tijelu da ne sprema masnoće. Upravo stoga su važni međuobroci, koji ne trebaju sadržavati više od 100-150 kalorija: voće, povrće, jogurt ili šaka orašastih plodova.

Ubrzati metabolizam može svatko, ali to znači da svakodnevno morate paziti na svoje prehrambene navike, redovito se baviti nekim oblikom tjelesne aktivnosti i izbjegavati slatkiše, gazirana pića i zasićene masnoće.

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI