Brinete li o zglobovima ili mislite samo o mišićima?

FitnessIZDVOJENA VIJEST 28.09.2012 11:51h Autor:

Trening žene MMA borca

Većina sportaša, u želji da postigne što bolje rezultate ulaže značajna financijska sredstva u suplemente. Najčešće se to odnosi na proteine i druge suplemente koji hrane i oporavljaju mišiće. No, nije dovoljno samo kvalitetno hraniti mišiće, već jednaku pažnju treba posvetiti i zglobovima i vezivnom tkivu!

Upravo je briga o vezivnom tkivu često presudna kod sprječavanja ozljeda koje vas mogu i na nekoliko mjeseci izbaciti iz ringa ili drugog sportskog terena. Naime, zaostatak u napretku vezivnog tkiva dovodi do nesrazmjera snage i mogućnostima vezivnog tkiva da silu prenese na kosti. U toj situaciji, organizam će reagirati tako da će usporiti i razvoj mišićne mase. Upravo zbog toga, važno je usporedo s brigom o mišićima, brinuti i o vezivnom tkivu i zglobovima. Čvrstoća i elastičnost tetiva, ligamenata i hrskavice ovise o glukozaminu – supstanci sastavljenoj od aminokiseline glutamina i šećera glukoze.

Glukozamin se primarno nalazi u hrskavici zglobova. Tijelo prihvaća suplementalni glukozamin u obliku molekula zvanih proteoglikani, koje također čine jedan dio hrskavice. Osnovni zadatak proteoglikana je očuvanje integriteta zglobova i popravak oštećene hrskavice. Istraživanja su pokazala da glukozamin stimulira razvoj nove generacije hrskavice aktiviranjem stanica za njenu proizvodnju, poznatijih pod imenom kondrociti. Kao rezultat toga, glukozamin pomaže ublažiti simptome i znakove oštećenja zglobova koji mogu nastati intenzivnim treningom.

Glukozamin sudjeluje u izgradnji posebnih proteina koji su važni za izgradnju hrskavičnog sloja, te tako održava elastičnost zglobova. Time i bitno pridonosi amortizirajućem i klizajućem djelovanju unutar zgloba. Naime, upravo je gubitak hrskavice jedan od glavnih uzroka boli u zglobovima.

Britanski istraživači su došli do dokaza koji idu u prilog dobroj reputaciji glukozamina kod bolova u koljenima, navodi se u British Journal od Sports Medicine. Glukozamin se najbolje pokazao kod ljudi s nižim indeksom tjelesne masti što je karakteristično za velik broj sportaša. Zbog svega navedenoga, preporučujemo da, kod kupnje suplemenata, razmišljate o zglobovima i vezivnom tkivu koji moraju nositi sve mišiće koje hranite proteinima.

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI