Brže, više, jače: Magnezij diže nivo testosterona i IGF-1

FitnessIZDVOJENA VIJEST 15.11.2012 10:59h Autor:

Powerlifting

Veći nivo magnezija u organizmu, povezan je s većim nivoom testosterona i hormona IGF-1, navode znanstvenici. S obzirom na to da je poznato koliko testosteron i IGF-1 (anabolički hormon, inzulinski faktor rasta) utječu na poboljšanje sportskih performansi i snage, jasno je koliko je ovo značajna teza.

Prosječna prehrana sve je manje bogata povrćem, orašastim plodovima, grahoricama ili cjelovitim žitaricama pa je često nužno magnezij uzimati kao dodatak prehrani. Upravo zbog takve prehrane, u muškaraca je u posljednjim desetljećima sve niži nivo testosterona.

U studiji koju su proveli talijanski znanstvenici sportašima je dnevno davan 1gram magnezij sulfata. Znanstvenici su se odlučili za suplementaciju ZMA-om, kombinacijom cinka i magnezija. Studija je potvrdila da je suplementacija magnezijem pozitivno utjecala na nivo anaboličkih hormona u organizmu. Znanstvenici su pratili nivo testosterona, IGF-1 i magnezija.

Znanstvenici dodaju da upalni procesi u organizmu i šteta koju čine slobodni radikali smanjuju stvaranje testosterona u organizmu. Također, dodaju da se u slučajevima jačih i dužih upala značajno snižava i nivo magnezija.

Inzulinu sličan faktor rasta 1 (IGF-1) je polipeptidni hormon, koji se sintetizira u jetri pod utjecajem hormona rasta. IGF-1 na tri načina utječe na rast mišića:

  1. Sprječava razgradnju mišića. U organizmu se vodi stalna bitka između stvaranja bjelančevina (sinteze) i njihove razgradnje (katabolizam), a upravo IGF-1 smanjuje omjer procesa razgradnje u odnosu na izgradnju.
  2. Povećava sintezu bjelančevina. IGF-1 pojačava anaboličke procese u mišićima.
  3. Stimulira "satelitne" stanice da se ugrade u mišićne stanice, povećavajući na taj način njihovu veličinu. Satelitne stanice su mišićne stanice, koje se nalaze na rubovima mišićnih vlakna. Ako ih se primorava da se stope s mišićnim stanicama, tada se dimenzije mišića povećavaju.

 

Zorana Jagodić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI