Aspartam i acesulfam – prehrambeni otrovi modernog doba

FitnessIZDVOJENA VIJEST 28.03.2013 11:16h Autor:

Umjetna sladila

Nakon objavljene kolumne u načinu odabira pravih proteina prema sastavu te sladilima koja treba izbjegavati, dobio sam niz upita o aspartamu i acesulfamu. Stoga, evo nekoliko objašenjena o tim sladilima kojih se treba čuvati.

Postoje mnoge vrste umjetnih sladila, a prije nego li budu dozvoljena za uporabu prolaze kroz čitav niz ispitivanja. U SAD-u, vodećoj zemlji po konzumaciji umjetnih sladila, do danas su za uporabu dozvoljene samo četiri vrste umjetnih sladila: aspartam, saharin, sukraloza i acesulfam-K. FDA razmatra prihvatljivost neotama, alitama i ciklamata, dok su posljednja dva u mnogim drugim zemljama već priznata.

Umjetna sladila smatraju se najistraživanijom namirnicom, pa tako postoje i mnoga istraživanja koja ukazuju na pozitivne i negativne učinke pojedinih vrsta umjetnih sladila. Najčešće spominjan u negativnom smislu je ASPARTAM, a prema mišljenju pojedinih znanstvenika upravo on je jedna od najopasnijih tvari koja se upotrebljava za prehranu.

Aspartam

Aspartam se dodaje u oko 6000 prehrambenih artikala, osobito u prehrambenim bezalkoholnim pićima. Ima ga npr. u žvakaćim gumama bez šećera, bombonima i u vitaminskim pripravcima bez šećera. Aspartam nije pogodan za kuhanje i pečenje, jer se pri visokim temperaturama raspada i gubi slatkoću. U europskom sustavu označavanja prehrambenih aditiva E-brojevima ima kod E951. Komercijalno se koristi pod nazivima: NutraSweet, Equal i Spoonful.

Američka FDA (Food and Drugs Administration) smatra da aspartam može uzrokovati razne nepoželjne reakcije prilikom dodavanja u različite namirnice kao npr.: glavobolju/migrenu, vrtoglavicu, mučnine, ukočenost, omamljenost, depresiju, respiratorne smetnje, srčanu aritmiju, gubljenje pamćenja, pospanost i sl. Prema istraživačkim studijama ti negativni efekti mogu biti izraženi i u ozbiljnijim kroničnim bolestima poput: tumora mozga, multiple skleroze, epilepsije, kroničnog sindroma umora, Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti, mentalne retardacije, diabetesa…

Ovakve izjave znanstvenika mogu se objasniti na temelju spoznaja o tome kako aspartat (i glutamat) djeluje na organizam. Naime, aspartat i glutamat djeluju kao neurotransmiteri u mozgu potpomažući transmisiju informacije od neurona do neurona. Svaki višak aspartata i/ili glutamata ubija neuronske stanice mozga pri čemu se pojačava propustljivst staničnih membrana za kalcijeve ione; takvo proticanje iona uzrokuje stvaranje slobodnih radikala koji na razini stanice mogu uzrokovat razne, nepoželjne promjene. Rizik naravno ovisi o populacijskoj skupini.

Osim aspartata i glutamata u aspartamu se mogu nalaziti i drugi spojevi koji mogu štetno utjecati na zdravlje čovjeka. Takvi su spojevi primjerice fenilalanin (koji može biti štetan za fetus i dojenčad) i metanol (koji se u organizmu razgrađuje do formalne kiseline i formaldehida). No, na najgorem glasu od svih spomenutih supstanci aspartama je tzv. diketopiperazin (primjesa koja nastaje u sintezi) koji je dokazan kancerogen i teratogen spoj. Diketopiperazin se u najvećim količinama stvara u proizvodima tekućeg oblika koji sadrže aspartam. Iako je FDA ovo umjetno sladilo pokušala skinuti s liste dopuštenih aditiva, to joj (vjerojatno zbog političkih razloga) nije krenulo od ruke pa se stoga ovo sladilo još uvijek nalazi na listi dopuštenih aditiva.

Acesulfam

Acesulfam je umjetni zaslađivač u formi bijelog kristalnog praha. Potpuno je bez kalorija i 180-200 puta je slađi od šećera. Također je poznat kao acesulfam K ili Ace K (K kao znak za kalij). Slučajno ga je 1967. godine otkrio njemački kemičar Karl Clauss.

Kalijev acesulfam (K) je odobren od strane FDA kao umjetni zaslađivač još u srpnju 1988. godine. Acesulfam je derivat acetoacetatne kiseline.

Acesulfam se u proizvodnji bezalkoholnih pića gotovo uvijek koristi u kombinaciji s drugim zaslađivačima (npr. aspartam, ciklamat i saharin) čime se postiže sinergijski učinak u gotovom proizvodu. Također, koristi se kao zaslađivač u farmaceutskim proizvodima.

No, uz njegovu upotrebu je povezano sve više potencijalnih opasnosti i problema. Ta se tvrdnja temelji na velikom broju istraživanja na životinjama budući da su ispitivanja na ljudima striktno ograničena. Otkrića su pokazala sljedeće:
Acesulfam K stimulira sekreciju inzulina ovisnu o nekoliko faktora čime otežava moguću reaktivnu hipoglikemiju.

Acesulfam K potiče stvaranje tumora na plućima, grudima, rijetke oblike tumora na drugim organima, nekoliko oblika leukemije i kronične respiratorne bolesti zaključak je nekoliko studija na glodavcima, čak i onda kada su im davane manje doze od maksimalno propisanih.

Zbog svega navedenoga, prilikom kupnje prehrambenih proizvoda i dodataka prehrani obratite pozornost na zaslađivače koji se koriste. To je naoko mali korak, ali dugoročno svome tijelu možete znatno pomoći.

Dejan Ćopić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI