Evo zašto Frankie Edgar treba dobiti (drugu) priliku protiv Jose Alda!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 26.11.2014 21:15h Autor:

Frankie Edgar

U MMA kuloarima kruže glasine kako je pobjedom Frankiea Edgara nad Cubom Swansonom zapravo najviše profitirao Conor McGregor. Razlog za to su pretpostavke da Frankie Edgar ipak neće dobiti novu priliku napasti Jose Alda, barem za sada. No, nije li to Edgar zaslužio? Samo je pitanje hoće li prevladati sportski ili neki drugi razlozi.

Cub Swanson trebao je postati novi UFC-ov izazivač u perolakoj kategoriji. No, prepun samopouzdanja odlučio je prihvatiti još jednu borbu prije tog izazova, odnosno pokušati savladati Frankiea Edgara i osigurati si sigurnu poziciju koju mu nitko ne bi mogao oduzeti. No, Swanson u tome nije uspio, naprotiv, jednostavno je uništen od strane bivšeg prvaka u lakoj kategoriji. I sad je on taj koji želi drugu priliku, a vjerojatno ju je i zaslužio.

Postoji više razloga zašto je Edgar taj, a ne Conor McGregor, čija popularnost svakim danom sve više raste. Osim razloga kao što su onaj da ta borba može biti već sad objavljena te se održati u ožujku (UFC 185) ili travnju (UFC 186 ili UFC on FOX 15) preko onih čisto sportskih, koji se nalaze u ovom tekstu i tiču se čisto Frankiea Edgara i Jose Alda.

Edgar je izgledao uvjerljivo u sve tri borbe nakon UFC 156 

Frankie je jednostavno rasturio Charlesa Oliveiru, BJ Penna i Cuba Swansona. Tri borca koji preferiraju tri potpuno različita stila. Niti jedan nije imao odgovor za "The Answera", a ako se izostavi ipak nespremnog Penna, druga dva borca su vjerojatno najbolji grappler i boksač unutar divizije. Edgar je pokazao koliko vrijedi te da je sigurno svakom borbom još bolji borac.

Edgar je pružio najveći otpor Aldu

Ovo je možda subjektivan dojam, no tako je to izgledalo. Ako i nije jedinstveno najbolji, onda to mjesto sigurno dijeli s Chadom Mendesom, no Mendes je za to postignuće imao priliku kroz dvije borbe. Ipak, Edgar i dalje ostaje jedini kojem je barem jedan sudac dodijelio dvije runde protiv prvaka. Također, jedini je uspio relativno dobro odraditi rušenja protiv Alda, no samo dva uspješna pokušaja od njih 11 ipak nisu bila dovoljna.

Prema izvještaju FightMetrica, Aldo je uputio 76, a Edgar 60 efektnih udaraca, no tu je razlika što su Aldovi većinom pogađali glavu. Edgar nije bio blizu završnice, no pokazao je da može protiv Brazilca, koji je prvu borbu ipak zasluženo dobio, a može se reći da je i njemu to bio jedan od najboljih nastupa.

Frankie Edgar je uvijek bolji u drugoj borbi protiv istog protivnika!

Da je Edgar jedan od najinteligentnijih i taktički najprofiliranijih UFC-ovih boraca odavno je poznato, a to se vidjelo i u tri slučaja kad se po drugi ili treći put sastajao s istim protivnikom. Ti su bili Gray Maynard, borac koji mu je nanio i prvi poraz, BJ Penn te Benson Henderson, koji ga je detronizirao i oduzeo mu pojas.

Protiv Maynarda se najbolje vidjelo koliko Edgar uči iz svojih mečeva. Iako je to borac koji mu stilski nije nikako odgovarao, u njihovoj drugoj borbi se uspio spasiti teškog nokauta te slaviti u tri runde i izvući borbu bez pobjednika, a u trećoj je Maynarda nokautirao. BJ Pennu je oduzeo pojas u jednoj izjednačenoj borbi, da bi ga u revanšu deklasirao, dok treću ne moramo i spominjati, a s Hendersonom je tek posebno priča. 

Nakon što mu je Benson oduzeo pojas u jednoj izjednačenoj borbi, Edgar je u revanš ponovno ušao kao novi borac. Rasturio je Hendersona, no ta borba je pokrenula seriju kontroverznih odluka na stranu Hendersona. Ipak, Edgar je dokazao da je protiv istog protivnika, u drugom pokušaju uvijek bolji i da ne ponavlja pogreške iz prve borbe. A protiv Alda niti prvi put nije bio daleko.

Za prvu borbu Edgar je prvi put "rezao" kile i to mu je bio debi u perolakoj

Također važna stavka je ta da je Edgar na UFC 156 imao debi u kategoriji do 66 kilograma. Možda to i ne bi bio preveliki problem da ujedno Edgar nije prvi put radio rezanje i kilograma. Za laku kategoriju mu to nije bilo potrebno, pošto je on borac koji u normalnim okolnostima hoda sa 73 ili 74 kilograma.

Sve to je sigurno utjecalo i na njegovo fizičko stanje i izvedbu i možda je baš zato prve dvije runde izgledao usporeno, izgubljeno i bez rješenja te su tih deset minuta zapravo i presudile pobjednika te borbe. Sad mu je tijelo na drugačijoj razini, dobro podnosi tu kilažu i također bi ovog puta u kavez ušao drugačiji i spremniji, znajuči što može očekivati i kako će podnijeti koju vrstu napora.

To su glavna četiri razloga zašto smatram da Edgar zaslužuje napasti pojas prvaka. Razmišljao sam i o kolumni zašto bi ga zaslužio Conor McGregor, no to je jasno. Novac, hype koji bi slijedio samom najavom borbe te popularnost u Europi. No, to nisu sportski razlozi, a ovo je sport! Valjda bi onda i neke prave stvari trebale biti presudne kod donošenja nekih odluka.

Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI