Vladimire Kličko, nitko te više ne želi gledati!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 06.10.2013 13:26h Autor:

Ilustracija

Marko Petrak komentira sramotni meč Kličko vs. Povetkin koji je razočarao fanove i izazvao kontroverze u boksačkom svijetu.

Ako je Vladimir Kličko i imao kojeg fana prije jučerašnje obrane naslova protiv Aleksandera Povetkina, onda ga više sigurno nema. Apsolutni vladar svjetske boksačke scene u teškoj kategoriji je sinoć u Moskvi 16. put u karijeri obranio svoje pojaseve. Ne radi se o senzaciji jer je i uoči meča bio veliki favorit (baš kao i u svakom drugom dvoboju), no način na koji je pobijedio Povetkina je naprosto sramotan, pa čak i odvratan.

Jednako sramotan u meču Kličko vs. Povetkin, bio je sudac iz Porto Ricca Luis Pabon, koji je svojim načinom suđenja, odnosno nesuđenja, već unaprijed odredio pobjednika. Njegovo dijeljenje pravde je bilo toliko loše da se čitava situacija u ringu na trenutke činila potpuno bizarno, a kada je u 11. rundi u bodovno već bezizlaznoj situaciji za Povetkina Kličku teatralno oduzeo bod zbog guranja, cijela priča je izgledala montirano i namješteno. Braća Kličko možda jesu svjetski boksački vladari koji nemaju konkurencije, ali su jednako tako i ubojice boksa, koje ovom sportu čine neizmjerivu štetu. Zašto gledati desetorazredno hrvanje boksača s velikim rukavicama, kada konkurentski sportovi koji posljednjih godina rapidno rastu na uštrp boksa (recimo slobodna borba, odnosno UFC) nude vrhunske profesionalce koji svaki put publici isporuče nezaboravne sportske trenutke? Čak i najgori meč na UFC-ovom uvodnom dijelu programa je za meč Kličko vs. Povetkin najkvalitetniji "televizor u boji".

Vratimo se malo na suca Pabona i sam početak meča…Ne treba biti poseban boksački ekspert da bi se već nakon prvih tridesetak sekundi dvoboja moglo zaključiti koje su bile taktike obojice boksača. Kraći, manji, fizički slabiji ali i eksplozivniji Povetkin je brzim ulascima želio skratiti distancu kako bi došao na razdaljinu koja mu omogućava plasiranje svog zaštitnog znaka – lijevog krošea. Kličko je, očekivano, to pokušao spriječiti i želio je meč zadržati na distanci. Boksačka pravila jasno nalažu da svako hvatanje, nadskakivanje, guranje, davljenje i bacanje protivnika nije dozvoljeno te se u pravilu najstrože kažnjava. Upravo je to sinoć bio Kličkov arsenal oružja koja je očito jako dobro uvježbao pripremajući taktiku za Povetkina. Umjesto da na samom startu upozori, a zatim i sankcionira ilegalne Kličkove hvatove kojih je već u prvoj rundi bilo sigurno dvadesetak, Luis Pabon je poput pokvarene gramofonske ploče vikao "STOP" te je opetovano samo razdvajao borce u trenutku kada je Povetkin odradio pola svog zadatka, odnosno kada je uspio zatvoriti distancu. Udariti Ukrajinca nije imao prilike jer je već tada bio u "giljotini" ili otresen na podu.

Jedinih pola minute poštenog dvoboja sinoć u Olimpijskoj moskovskoj dvorani odigralo se u trećoj rundi kada je sudac napokon upozorio Klička zbog držanja. Ukrajinac se sljedećih tridesetak sekundi kako bi izbjegao eventualno oduzimanje boda, držao boksačkih pravila, da bi zatim nastavio po starom. Sankcija od očito instruiranog suca, naravno, nije bilo. Nemoćan i frustriran od hrvačkih zahvata znatno većeg i snažnijeg protivnika, Povetkin se već do šeste runde potpuno iscrpio. Tada su počeli prolaziti Kličkovi direkti koji do tada nisu pronalazili metu zbog vrlo dobrih eskivaža ruskog boksača.

Posebno tragi-komčna bila je Povonova opomena Kličku u 11. rundi kada je prvak već imao nedostižnu bodovnu prednost (100-86). I nakon oduzimanja boda, što je očito bila predstava za lakovjerne, Kličko je nastavio držati, daviti, gurati i bacati Povetkina bez dodatnih sankcija. Uz takvo suđenje koje je prvaku omogućavalo da tako uvjerljivo iskoristi svoju fizičku superiornost, ovaj meč uopće nije trebalo niti održavati. Ili ga je trebalo organizirati na tatamiju. Povetkinu treba odati priznanje prije svega na hrabrosti i upornosti, ali i na debelim živcima. Da je na drugoj strani bio Mike Tyson, Kličko bi gotovo sigurno iz Olimpijske arene otišao bez pola uha, baš kao što je to bio slučaj s još jednim boksačem koji si je prilagodio pravila igre – Evanderom Holyfieldom.

Nakon svega, nije teško zaključiti zašto publika Klička teške duše (ili ga uopće ne) svrstava u najveće boksače svih vremena unatoč toliko dugoj dominaciji. Osim što je potpuno neatraktivan i kada se bori pošteno, "Dr. Steelhammer" one koji bi mogli biti prijetnja njegovim pojasevima ili izbjegava ili pobjedi prevarom.

Osim Povetkina, koji je izgubio meč prije nego što je on i započeo, te njegovog mecene Vladimira Hrjunova koji je od sinoć lakši za 23 milijuna dolazara, najveći gubitnici ovakve boksačke kastastrofe su, dakako, gledatelji jer boksači (baš kao i svi drugi sportaši) nastupaju zbog publike i fanova. Vladimir Kličko mečem protiv Aleksandera Povetnika sigurno nije motivirao niti jedno dijete da dođe u dvoranu, navuče rukavice i počne se baviti boksom (možda eventualno hrvanjem). Kličko je samo još jednom otkrio dubinu močvare u koju je upala ova nekoć plemenita šakačka disciplina. I usred Moskve, na "gostujućem terenu" kada ceh plaća netko drugi, on je predodređen na slavlje. E to je zabrinjavajuće za profesionalni boks…

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI