Velasquezovi fanovi nemaju nikakvo pravo omalovažiti Werdumov spektakularan trijumf!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 15.06.2015 11:18h Autor:

Werdum slavi nakon najveće pobjede u karijeri

Fabricio Werdum je proteklog vikenda postao 14. prvak u povijesti teške kategorije UFC-a deklasiravši dosadašnjeg "pravog" šampiona Caina Velasqueza. Brazilcu treba skinuti kapu i iskreno čestitati jer je odradio jednostavno perfektan posao. Prebio je Meksikanca "na gostujućem terenu" ne ostavivši mu niti milimetar prostora da razvije svoj karakteristični "game plan" koji mu je donio toliko uspjeha, a na koncu je postao prvi čovjek koji je ikada završio Velasqueza udavivši ga kirurški precizno izvedenom giljotinom. Sažeto rečeno, prebio je Caina.

No, ovaj članak neće hvaliti sjajnog Werduma ili kritizirati lošeg Caina Velasqueza. Ovaj tekst bi se trebao pozabaviti evolucijom MMA sporta koja se očito odigrala prebrzo čak i za dobar dio zagriženih MMA fanova. O čemu govorimo?

O izlikama navijača Caina Velasqueza čiji su komentari preplavili društvene mreže, a koji tvrde da šampion nije bio pravi, kako se u dvorani nije pojavio stari-dobri Cain, da bi "pravi" Velasquez deklasirao Werduma i koji prije nego što se ispraznila arena u Mexico Cityju već zazivaju veliki revanš i povratak "pravog" šampiona. Komentari idu toliko daleko da se stvorio dojam da se ovaj meč možda ne bi trebao niti brojati dok se Velasquez ne pripremi kako spada. Na njihovu žalost ili na sreću sporta kao takvog, MMA je evoluirao do granice gdje ovakvu retoriku jednostavno više nemate pravo koristiti čak niti u Facebook raspravama. Zašto?

Zato što MMA više nije disciplina super-heroja u kojima postoje nepobjedivi nadljudi koji kada izgube ujedno nestane i njihova aura nepobjedivosti te moraju u mirovinu. MMA je danas pravi sport, a pravi sport podrazumijeva borbu dva u startu relativno ravnopravna protivnika u kojoj neće uvijek pobijediti nadčovjek, nego će pobijediti onaj koji je taj dan, u tom trenutku, bio bolji. Poraz u MMA-ju više ne bi smio biti tragedija jer je poraz sastavni dio svakog sporta i u njemu nema ništa tragično. Jer… da bi netko pobijedio, onaj drugi mora izgubiti.

Prošla su vremena nesavladivosti Fedora Emelianenka u Prideu ili Andersona Silve u UFC-u. Danas je slobodna borba u svakom smislu jedan potpuno drugačiji sport ne samo u odnosu na period Pridea, nego čak i u odnosu na UFC prije pet godina. Radi se o sportu u kojem danas "svi sve znaju", a koji je u tehničkom, fizičkom i taktičkom smislu stigao miljama daleko u odnosu ne samo na Olega Taktarova ili Igora Vovchanchina, nego i u odnosu na Mauricija "Shoguna" Ruu ili Dana Hendersona. I upravo stoga treba još više čestitati Fabriciju Werdumu koji je jedan od najboljih primjera evolucije ovog sporta. Upravo na Werdumovom primjeru možete savršeno vidjeti kako je sport napredovao u periodu posljednjih petnaestak godina koliko se "Vai Cavalo" profesionalno bavi MMA-jom. Od čistog parteraša, koji praktički nije znao držati "gard u stojci", Werdum je evoluirao u borca koji može nokautirati K-1 WGP šampiona ili u momentima nathrvati Caina Velasqueza.

U takvom sportu u kojem "svi sve znaju" i tehnički su na vrlo visokom nivou, uglavnom presuđuje priprema, kako tehnička, tako i taktička. Ovog vikenda trijumfirao je bolje pripremljeni borac. Onaj koji je shvatio važnost pripreme na visokoj nadmorskoj visini, čiji je tim tu činjenicu uzeo u obzir prilikom odabira kampa i koji je na taktičkom pa čak i mentalnom planu odradio bolji posao. To ne bi trebalo smanjivati veličinu njegove pobjede, nego bi joj, dapače, trebalo dati još veću dimenziju. Werdum je vrlo zorno pokazao i dokazao da je MMA danas jedan moderan sport u kojem "underdog" legitimno može pobijediti favoriziranog borca. Upravo je to "ultimativni" dokaz kvalitete današnje slobodne borbe. Kao plastični primjer mogu poslužiti nogometne lige, a Hrvatska je savršena za usporedbu. Nepobjedivost Dinama u domaćem prvenstvu nije znak snage i moći zagrebačkog kluba (što se vidi kada Dinamo izađe na europsku scenu), nego je znak slabosti HNL-a. Hrvatska nogometna liga će postati ozbiljno natjecanje tek kad će se nekoliko klubova boriti za vrh, baš kao što se sada bore za opstanak. Trijumf Werduma nad Velasquezom je dokaz da je UFC postao itekako ozbiljno sportsko natjecanje…

I da, MMA je vjerojatno time izgubio dio svoje čari, a fanovi se više neće moći poistovjećivati sa svojim super herojima ili nadljudima i njihovom nepobjedivošću, no u isto vrijeme je dobio na zanimljivosti, neizvjesnosti i prije svega na kvaliteti. To treba pozdraviti svaki pravi fan ovog sporta.

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI