Upoznajte Bellator (1): Ženska perolaka i muška bantam divizija (VIDEO)

kolumneIZDVOJENA VIJEST 07.07.2015 14:47h Autor:

Marcos Galvao i Joe Warren

U četiri odvojena teksta detaljno ćemo vas provesti kroz drugu najjaču svjetsku MMA organizaciju, Bellator. Svaki dan, od danas do petka,  predstavit ćemo po dvije divizije te pogledati tko su prvaci, glavni kandidati za napad na titulu, no i najveći potencijali unutar rostera ove organizacije.

Otkad je na njihovo čelo došao Scott Coker, Bellator polagano od vrlo jake, ali pomalo konfuzno vođene organizacije, postaje ozbiljna MMA liga, koja okuplja vrlo kvalitetne borce te koja organizira evente zanimljive publici.

Od turnirskog formata, koji je donosio izazivače u svakoj kategorije, promijeni su svoj sistem na sličan UFC-u, gdje izazivače određuje sama organizacija. Iako to sportski možda nije pravedniji način od onog prethodnog, sigurno je način koji donosi veće zanimanje, jer se publici može ponuditi onog borca kojeg oni žele vidjeti.

Danas ćemo vam predstaviti žensku perolaku diviziju, kao i najlakšu mušku, koja je u Bellatoru bantam divizija, do 61.5 kilograma težine.

Ženska perolaka divizija

Prvakinja: N/A

Budući da je ovo nova divizija te da su odrađene tek tri borbe otkad su je vratili u organizaciju, prvakinje još nema, no nije poznat niti datum eventa kad bi se ona trebala ustanoviti. Očekivalo se da bi prvakinju odmah trebala dati pobjednica borbe između Marlies Coenen i Julie Budd, no njih dvije do sad nisu uparene.

Glavne kandidatkinje za vrh: Marlies Coenen, Julia Budd, Talita Nogueira

Bivša Strikeforce prvakinja u bantam kategoriji, Marlies Coenen glavna je ženska zvijezda Bellatora. Djevojka iz Nizozemske se u karijeri borila protiv gotovo svih poznatijih borkinja, a bila je i izazivačica za Strikeforce pojas u perolakoj kategoriji. 

Julie Budd je pristigla iz Invicte, gdje je došla na korak do borbe za titulu, no poziv Bellatora ipak nije mogla odbiti. Očekuje se kako bi, nakon što su i ona i Coenen ostvarila po jednu pobjedu u Bellatoru, uskoro mogla uslijediti njihova borba za titulu. Posljednja kandidatkinja je Talita Nogueira (6-0). Brazilka je trebala odraditi borbu protiv Julie Budd no ozlijedila se te još uvijek čeka debi. 29-godišnjaka je svih svojih šest pobjeda ostvarila prekidom. 2011. bila je svjetska prvakinja u BJJ-u.

Potencijali: Roberta Rovel, Alexis Dufresne

Rovel je još jedna Brazilska o kojoj se ne zna mnogo, no ono što se moglo vidjeti u njene četiri dosadašnje pro borbe, a u svima je slavila prekidom, izgleda vrlo dobro. No, pravi ispiti tek slijede i tek ćemo onda vidjeti što zapravo može . Osim nje, tu je i Dufresne, koja se u svoju kategoriju vratila nakon neuspješne UFC epizode. Došla je tamo kao veliki potencijal, no čini se da joj je rezanje kilograma ipak bilo preteško da bi postigla ozbiljniji rezultat.

Bantam divizija

Prvak: Marcos Galvao

Galvao je podosta friško prvak, budući da je titulu Joeu Warrenu preoteo krajem ožujka ove godine, a o toj borbi se dugo pričalo, budući da je Galvao vrisnuo nakon poluge na koljenu, a sudac John McCarthy prekinuo borbu. Galvao je dugo u Bellatoru, no ova pobjeda nad Warrenom mu je zapravo prvi veliki trijumf. Do tad je sve bitne borbe gubio te je vjerojatno prvak čija je stolica na najklimavijim nogama. Idući protivnik je vjerojatno Eduardo Dantas, koji ga je već nokautirao, u veljači 2013. godine.

Glavni kandidati za vrh: Joe Warren, Eduardo Dantas, LC Davis

Warren je jedini borac koji je do sad bio Bellatorov prvak u dvije divizije, perolakoj i bantamu. Ovu posljednju titulu je izgubio trenutkom nepažnje, nakon što je dozvolio da mu Galvao uhvati polugu na nozi, u borbi koju je do tad kontrolirao. Želja mu je novi napad na pojas u skorije vrijeme.

No, čini se kako će priliku prije Warrena dobiti jedan drugi bivši prvak, onaj kojeg je Warren detronizirao. U listopadu 2014. godine, nakon pet odličnih rundi, Eduardo Dantas je ostao bez pojasa, no ovog ljeta ili jeseni bi ga možda mogao vratiti. Po sudu struke i fanova, on je najbolji Bellatorov borac ove divizije te mu se protiv Warrena dogodio samo loš dan.

Treći vrijedan spomena je LC Davis, a njegova posljednja borba, protiv Hidea Tokora, bila je pravi spektakl, gdje je bivši IFL i WEC veteran na kraju slavio i došao do treće pobjede u nizu. Sve vodi s k tome da bi se mogao boriti protiv Warrena te da bi pobjednik njihova borbe trebao biti izazivač odmah iza Dantasa.

Najveći potencijali: Brandon Bender, Diego Marlon, Steve Garcia

Najveća nada ove divizije je 28-godišnji Bender (12-1, 3-1 u Bellatoru), no ono što je kod njega problem su neprestane ozljede. Nakon poraza od Travisa Marxa, koji se dogodio u rujnu 2013., nastupio je samo jednom te upisao pobjedu, a njegov novi nastup se nestrpljivo čeka. Ovaj borilački majstor je čak 11 od svojih 12 pobjeda ostvario prisiljavanjem na predaju, odnosno raznim vrstama gušenja te je prava anakonda u parteru.

Brazilac Marlon je još jedan majstor partera, a u posljednje tri godine upisao je deset pobjeda te poraz od Goitia Yamauchia, najveće nade Bellatorove perolake divizije. Iako iza sebe ima 33 borbe, o njemu se zapravo jako malo zna, no skor i forma daju do znanja da je riječ o opasnom borcu. Najveći minus mu je visina, odnosno samo 168 centimetara.

U velikom iščekivanju je i novi nastup 23-godišnjeg Stevea Garcie. U Bellator je pristigao nakon samo dvije profesionalne borbe, no unutar organizacije već ima tri pobjede u isto toliko nastupa. Sa 183 centimetra visine, a pored toga vrlo snažnom građom, predstavlja ozbiljnu opasnost za svakog borca do 61.5 kilograma težine.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI