Upotreba gas maski u treningu MMA (i ostalih) boraca!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 12.06.2014 11:23h Autor:

Gas maska - ilustracija

Javor Vrkljan je dugogodišnji kondicijski trener koji se među ostalim specijalizirao i za fizičku pripremu boraca. Surađivao je s velikim brojem vrhunskih borilačkih imena kao što je Igor "The Duke" Pokrajac, a u seriji svojih tekstova na Fight Siteu će svoje bogato znanje podijeliti i s našim čitateljima.

Nerijetko imamo prilike vidjeti MMA borce kako odrađuju trenažnu rutinu s gas maskom, bilo da rade kondicijski trening ili borilački dio treninga na fokuserima ili slično.

Ali čemu gas maska zaista služi?

Treniranjem s gas maskom pokušavamo stvoriti uvjete treniranja na visokim nadmorskim visinama, gdje je koncentracija kisika (O2) znatno manja i sportaši se nalaze u stanju koji se naziva hipoksija, odnosno stanju smanjenog primitka kisika. Zbog toga će na nižim nadmorskim visinama njihov maksimalni primitak kisika (VO2 max) biti znatno veći.

Nije slučajnost da je dvorana poznatog MMA trenera Grega Jacksona strateški smještena u Albuquerqueu u Novm Meksiku koji se nalazi na otprilike 1500 m nadmorske visine. Sljedeći primjer je boksač Oscar De La Hoya koji živi i trenira u Big Bearu u Kaliforniji, koji se nalazi na 2000 m nadmorske visine.

Zamislite dvojicu po sposobnostima identična borca, s time da se jedan od njih pripremao na visokoj nadmorskoj visini, a drugi na niskoj. Što mislite tko će biti u prednosti ako govorimo o kardiovaskularnoj izdržljivosti?

Dakako, sportaš koji se pripremao u uvjetima sniženog primitka kisika.

Glavne prednosti treniranja s gas maskom su:

– Povećan primitak kisika
– Povećan udarni volumen srca
– Povećana koncentracija crvenih krvnih stanica
– kemijska promjena unutar crvenih krvnih stanica koja ih čini učinkovitijim u ispuštanju kisika u organizam
– jačanje respiratornih mišića:
                               • inspiratorni (aktivni tijekom udisaja ) – dijafragma, vanjski međurebreni mišići i prednji mišići vrata – skalenski i sternokleidomastoidni mišići .
                               • ekspiratorni ( aktivni tijekom izdisaja ) – unutrašnji međurebreni i mišići prednjeg trbušnog zida .

Međutim, mnogi borci nemaju vremena ili novca da bi se pripremali na višim nadmorskim visinama i zbog toga simuliraju visinske uvjete s gas maskom.

Tipovi gas maski :

Na tržištu postoje više brendova maski za treniranje, ali možda se od konkurencije izdvajaju Elevation Training mask koju je patentirao bivši MMA borac Sean Sherk i O2 Trainer patentiran od strane MMA legende Bas Ruttena koja je jednostavnijeg oblika i umjesto na lice aplicira se u usta . Sve vrste gas maski i njihove inačice primitak kisika doziraju pripadajućim filterima i ventilima na njima.


Slika 1. Elevation training mask  Seana Sherka    


Slika 2.  O2 Trainer  Basa Ruttena

   
Slika 3 . Wanderlei Silva koristi ljepljivu vrpcu preko nosa i disalicu za ronjenje

Stručnjaci se slažu da treniranje s gas maskom ne samo da simulira visinski trening i na taj način povećava maksimalni primitak kisika, već  također stvara osjećaj klaustrofobije te time uči borce kako se opustiti u i stresnim situacijama i time daje fizičku i mentalnu prednost u samoj borbi.

Primjer treninga s gas maskom: 


 

                                                                                       kond. trener Javor Vrkljan
Informacije na: [email protected]

 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI