Ultra zanimljiva “hrvatska” UFC jesen: Pokrajcu i Miočiću top protivnici!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 04.09.2013 11:56h Autor:

Pokrajac i Miočić

Posljednje mečeve hrvatski predstavnici u UFC-u Igor Pokrajac i Stipe Miočić odradili su na istoj priredbi u Torontu još 15. lipnja. Ovom dvojcu možemo pridodati i australskog Hrvata Anthonyja Perosha koji dopunjuje hrvatski tris u najjačoj svjetskoj MMA promociji. "Hippo" je svoj je zadnji vrlo uspješan nastup imao 3. kolovoza kada je spektakularno nokautirao Brazilca Vinnyja Magalhaesa.

Što je sljedeće za ova tri odlična borca koji nam definitivno praćenje borbi vrhunskih modernih gladijatora u UFC-u oplemenjuju i čine zanimljivijima?

Krenimo od Igora Pokrajca… "The Duke" je nakon sjajnog niza od tri slavlja upao u rezultatsku krizu te je ubilježio dva poraza i NC protiv Joeyja Beltrana koji je meč u Australiji odradio pod utjecajem nedopuštenih sredstava. Objektivno, Pokrajac je u delikatnoj situaciji jer će mu se u slučaju novog poraza ovaj NC sigurno računati kao poraz, a ukoliko pobijedi, Dana White i Joe Silva će mu Beltrana vrlo vjerojatno oprostiti. Ono što se iz povjerljivih izvora bliskih borcu može saznati jest da je protivnik već "zakaparen" i da se radi o velikom i poznatom imenu koje će sigurno izazvati dosta zanimanja borilačke javnosti. Ako se taj dvoboj obistini, velika je to šansa za Pokrajca koji bi se takvim skalpom sigurno iskupio za lošije nastupe u posljednje vrijeme. Vrijedi ponoviti još jednom da je zagrebački borac najjači kada je najteže. To je više puta pokazao u prošlosti pa nema razloga da ne vjerujemo da će upravo takav biti i njegov sljedeći nastup. S nestrpljenjem iščekujemo potvrdu protivnika i termin idućeg Igorovog nastupa.

Stipe Miočić je bez sumnje već u prva četiri nastupa za UFC stekao ogroman broj poklonika te je skrenuo pažnju javnosti na svoje neosporne kvalitete. Ako se može reći da su Beltran, De Fries i Del Rosario protivnici koji ne spadaju u sam vrh teške kategorije, onda to sigurno nije slučaj s Royjem Nelsonom kojeg je Miočić doslovno deklasirao u posljednjem nastupu. Taj ga je meč katapultirao na deveto, odnosno sada deseto mjesto službene rang ljestvice što u biti znači da za Miočića u budućnosti neće biti lakih dvoboja. UFC i Joe Silva obično funkcioniraju tako da se slično rangirani borci međusobno uparuju što ima puno logike i ispunjava svrhu rang liste koja u konačnici rađa izazivača za titulu. Tim principom dolazimo do zaključka da bi se Miočić mogao boriti protiv Franka Mira (8. pozicija), Alistaira Overeema (7. pozicija) ili Josha Barnetta (6. pozicija). Sve su to vrhunska imena koja će sigurno našem borcu osigurati main ili co-main event, ali i koja upozoravaju da je pred njim najveći ispit karijere. S obzirom na to da je od njegovog posljednjeg nastupa prošlo otprilike tri mjeseca, ime protivnika i termin idućeg nastupa očekuje se u idućim tjednima.

Slatke brige očekuju i Anthonyja Perosha koji u petom desetljeću života doslovce proživljava drugu sportsku mladost. U pet posljednjih nastupa (nakon što je uskočio protiv Mirka Filipovića), Hippo je  ubilježio četiri pobjede i tek jedan poraz od Ryana Jimma. Još impresivnije zvuči podatak da je Perosh tri protivnika završio u prvoj rundi, a tek je Francuz Diabate uspio nekako preživjeti do drugih pet minuta. S obzirom na ovakve rezultate jasno je da će se ljestvica i za Perosha još malo dignuti i da će u sljedećem meču sigurno dobiti još boljeg i kvalitetnijeg protivnika. Izbor je zaista golem i teško je špekulirati tko i kada bi mu mogao biti idući test. S obzirom da UFC početkom godine uvijek organizira priredbu u Peroshevoj Australiji, vjerujemo da bi upravo to mogla biti njegova iduća destinacija.

Zaključno možemo reći da ćemo do kraja godine vrlo vjerojatno vidjeti po jedan nastup Pokrajca i Miočića, dok ćemo na Perosha morati pričekati do početka 2014. I dok je sigurnost i budućnost u UFC-u naših predstavnika dijaspore prilično sigurna, nema sumnje da je ispred Pokrajca ključan meč za opstanak u najjačoj svjetskoj MMA promociji. Slijedi nam zanimljiva jesen i još zanimljivija zima…

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI