Ukoliko želi osvojiti Europu, UFC bi trebao imati malo više poštovanja prema fanovima

kolumneIZDVOJENA VIJEST 16.01.2015 11:44h Autor:

Dana White i braća Fertitta

UFC već neko vrijeme spominje plan za 'osvajanje' Europe, kao i ostatka svijeta, a ekspanzija im, za sada, prolazi vrlo dobro. Ipak, iduća dva eventa koja će organizacija održati, ipak otkrivaju kako vodstvu najjače svjetske organizacije još uvijek nedostaje poštovanja prema fanovima koji ne dolaze s američkog kontinenta. No, ovdje problem ujedno imaju i borci.

Jučer smo pisali o tome kako će vrijeme održavanja UFC on FOX 14 eventa, koji je na rasporedu idući vikend u Stockholmu, biti prilagođeno američkom gledateljstvu, a isto tako je i zanimljiv razlog zašto se UFC Fight Night 59, koji je na rasporedu ovaj vikend, održava u nedjelju, što inače nije običaj ove organizacije.

Pa krenimo s ovim što slijedi prvo. Naime, Fight Night u Bostonu je dogovoren za nedjelju zbog planova, koji su se na kraju izjalovili. Taj plan je bio omogućiti irskim fanovima da svog heroja, Conora McGregora, gledaju u "podnošljivom" terminu. Taj termin bio bi 1 sat iza ponoći po europskom vremenu, dakle glavni program bi započeo u 23 sata i 30 minuta, a uvodne borbe, u kojima nastupa određen broj irskih i britanskih boraca, u 20 sati i 30 minuta.

Prevedeno na bostonsko vrijeme, to bi značilo početak uvodnih borbi u 14.30 sati, a glavnog programa u 17.30. Iz tog razloga je event dogovoren za nedjelju, odnosno neradni dan, gdje poslovne obaveze ne bi onemogućile publiku na dolazak u dvoranu. Na kraju se, iz nama ipak nepoznatih razloga to izjalovilo, i Fight Night 59 održat će se u "popularnom" terminu. Na kraju ova odluka dodatno otežava europskim fanovima, jer je jednostavno popratiti borbu, u 5 sati ujutro, neradnom nedjeljom, nego ponedjeljkom.

Ne znamo kojom se logikom UFC vodi, ali vjerojatno vjeruju kako će više Iraca ustati u rane jutarnje sate, nego što će Amerikanaca pogledati (besplatni) event u nedjeljnim poslijepodnevnim satima. Jer druge logike za ovaj potez, nakon što je prvobitno bilo planirano izaći u susret Ircima, nema. 

Švedska je još veći problem. Riječ je o eventu na kojem nastupa 16 europskih i osam američkih boraca. I riječ je o eventu, koji će se, prije svega zbog američke publike, održati u neprirodnom vremenu, odnosno tijekom cijele noći. Da vas podsjetimo, glavni program počinje u 2 sata iza ponoći, Gustafssona i Johnsona se očekuje oko 4, a uvodnim programom se sve otvara u 23 sata.

Ovdje nije problem samo u fanovima. Većini će to biti kao subotnji izlazak, iako se ponovno postavlja pitanje zašto? Sve vodi k tome da je ponovno problem ponuditi američkoj publici poslijepodnevni UFC, da ne bi slučajno došli u dvojbu gledati baseball, football i borbe? Što je važno, ponovno se radi o, za njih, besplatnom televizijskom prijenosu. Europljani su ionako navikli ustajati u 'gluho doba' ili gledati reprize, jedan put više-manje.

Ovdje dolazimo i do boraca. Posebno onih europskih. To su sve profesionalni sportaši, koji inače u vrijeme, kad će se u Stockholmu boriti, spavaju. Tijelo im je naviknuto na spavanje, a pošto će se svih 16 boraca boriti u svojoj vremenskoj zoni, neće prolaziti nikakav proces resinkronizacije. Tako da, kakve god pripreme prošli, tijelo im neće biti u stanju u kakvom bi bilo da se bore u "normalno vrijeme". Sigurno je većina njih posljednjih tjedana promijenila svoj bioritam i životni stil te treniraju tijekom noći, no nije li to bespotrebno mučenje boraca?

Amerikanci, s druge strane, imaju situaciju da mogu trenirati u normalno vrijeme, držati se svog bioritma, doputovati u Švedsku dva ili tri dana ranije te nastaviti jednako. Dvojica se bore međusobno, no njih šest će, na europskom tlu, protiv europskih boraca, imati svojevrsnu prednost "domaćeg terena". Bizarno, zar ne?

Ono što je bitno, i zbog čega se najviše raspravlja, je UFC-ovo nepoštovanje prema svemu što nije SAD. Ako misle proširiti se na druga tržišta i dati im jednaku važnost, onda ne smiju i ta tržišta prilagođavati onom američkom. Posebno zbog toga što u ovom slučaju imamo američki "prime-time" te europsko i azijsko jutro ili noć, a drugi slučaj bi donio "normalan" termin gotovo cijelom svijetu. Amerikanci bi gledali poslijepodne, Europljani u večernjem terminu, a Japanci uz jutarnju kavu.

Uzmimo primjer nogometnog širenja na azijsko tržište. Barcelona i Real Madrid svoje utakmice nerijetko igraju u podne, da bi u Kini i Japanu završili u udarnom terminu. To se zove osvajanje tržišta, odnosno ekspanzija sporta. Ovo što radi UFC nije dobro, s financijske strane i trenutno, možda i je, ali moraju paziti da im europski fanovi ne bi okrenuli leđa. Čovjek ipak voli da se prema njemu odnose s poštovanjem, a ne kao prema nižoj vrsti, nauštrb razmaženih Amerikanaca.

Dana White i braća Fertitta bi trebali dodatno razmisliti o ovome, no više će se znati nakon što pristignu financijska izvješća ova dva eventa. Možda su i povukli dobar poslovni potez, no ne treba u sportu sve biti u financijama. Dugoročno, poštovanje prema fanovima se može samo isplatiti. Ovakvi potezi čak i nas, okorjele "hardcore" fanove, vrijeđaju! UFC bi mogao razmisliti o tome, koliko im je zapravo stalo do Europe i Azije.

Mario Katušić
[email protected]

 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI