UFC gradi novo žensko lice promocije, potpuno drugačije od Ronde Rousey

kolumneIZDVOJENA VIJEST 02.02.2017 16:26h Autor:

Ronda Rousey | Michelle Waterson s obitelji

Sve je više dokaza kako je UFC  vodstvo odabralo Michelle Waterson za novo prepoznatljivo žensko lice svoje promocije. I to kao ženu, karakterom i životnom pričom, dijametralno suprotnu od dosadašnje ženske superzvijezde, Ronde Rousey.

Ronda Rousey je gotova! Ne u smislu da je beskrajno izgubljena, ne u smislu da je njena MMA karijera gotova i nikako ne u smislu da se možda jednog dana neće vratiti na vrh. Sve je to moguće, viđali smo i nevjerojatnije priče o ustajanju iz pepela. Ali, Ronda Rousey je gotova kao UFC-ov trenutni eksponat za jedno ogromno tržište, gotova kao netko čije bi se iduće borbe mogle prodati kao nekoliko prethodnih. Ono što je UFC zaradio od Ronde Rousey, vjerojatno je zaključena priča, barem na neko izvjesnije vrijeme. Uostalom, ona je napravila ogroman dio posla, UFC prije i nakon Ronde je neusporediv po jako puno aspekata, no Ronda Rousey kao žensko lice kompanije je završena priča, i što sad?

Činjenica je kako je Rousey UFC-u donijela jednu potpuno novu publiku. Predstavili su je kao snažnu ženu koja dominira nad svojim protivnicama, a PR mašinerija je, tvrdeći kako se ona može sučelili s muškim borcima, samo dodatno djelovala na sve to. Odjednom su žene počele pratiti MMA, postale su fanovi Ronde Rousey. I ne samo one, veliki broj onih koji su u sportu vidjeli barbarske dvoboje, odjednom su počeli više cijeniti sport, a možda je ključni razlog za to bila Ronda Rousey. Zbog toga Dana White i tvrdi kako je ona najveća UFC zvijezda, veća od Conora McGregora. Upravo zato što je ona “dovela” nove ljude, koji su na kraju ušli i u taj Conorov “hype train” te zbog toga on ima više prodanih prijenosa od Rousey, no velikim dijelom za sve to može zahvaliti njoj. Ne možemo reći da je Rousey globalizirala MMA, ali možemo reći kako ga je liberalizirala, kako je upravo Ronda zaslužna za demografsku izmjenu publike koja prati MMA, odnosno UFC. I taj isti UFC sada treba jednu drugu osobu da zauzme njeno mjesto.

Krajem prošle godine organiziran je UFC on FOX 23 event, kojeg su predvodile Paige VanZant i Michelle Waterson. Dvije nevjerojatno simpatične i oku ugodne borkinje, vrlo dobrih skorova iza sebe i borkinje koje, za razliku od Ronde Rousey, jako teško možeš “hejtati”. Ono što u tom trenutku nije bilo u potpunosti jasno je kako je ta borba imala puno veći ulog nego što je samo trijumf, bonus za pobjedu i uspon na ljestvici UFC-ove slamka kategorije. Bila je to borba za nasljednicu Ronde Rousey, borba za novo žensko lice UFC-a, borba za položaj borkinje koju će promocija, istog trenutka nakon što joj sudac digne ruku, krenuti “graditi”. Uvjerljivu je pobjedu na kraju ostvarila Michelle Waterson i na neki način je krenula nova era ženskog MMA-a.

Za razliku od Rousey, koja je od malena sportašica, brutalno nabrijana na uspjeh i koja na protivnice gleda kao na nešto što pod svaku cijenu treba uništiti na putu prema cilju, Waterson je nešto dijametralno drugačije. Ona je žena koja se sa svojim protivnica šali prije borbe, grli nakon vaganja i nakon borbe te koja sve izjave daje s osmijehom na licu. Osoba je koja jednostavno u sebi nema nikakve želje pokazati neki antagonizam prema protivnicama. Rekli smo koliko je to razlikuje od Ronde Rousey, a zamislite koliko je to razlikuje od Conora McGregora. Tako nešto više niti ne treba UFC-u, jer će samo ispasti blijeda kopija i neće to nikome biti interesantno. Tako da je Michelle Waterson također i po tome jedinstvena i originalna, barem među MMA zvijezdama.

Ronda je jedna, Conor je jedan, UFC-u je potrebno nešto novo, a to su dobili. Dobili su nekoga s kime se veliki broj žena u Americi može poistovjetiti. Dobili su kućanicu kojoj je obitelj na prvom mjestu, majku petogodišnje kćeri koja pokraj svega toga uspijeva trenirati i postizati velike uspjehe. Dobili su osobu zbog koje se suprug odlučio posvetiti uredskom poslu i na taj način odustati od također perspektivne boksačke karijere. Sve da bi mogao osigurati dovoljnu financijsku podršku da se ona može kod kuće brinuti za obitelj te pored toga trenirati. Dobili su jednu idiličnu sliku moderne američke obitelji kakve inače gledamo po humorističnim serijama, a ovoga puta je to stvarno. I to stvarnost koja se događa u UFC-u, gdje promocija sada već vidljivo promovira Michelle Waterson u svoju novu veliku zvijezdu. I nema sumnje kako će u tome uspjeti, jer njome ponovno gađa na demografsku cjenilu kakvu još velikom dijelom nisu dotaknuli. Možda Michelle Waterson za sada nema navijače među tom cjelinom, jer ju još nisu upoznali, no UFC ima alat koji će plasirati sve na svoje mjesto, on se zove FOX.

Upravo na tom FOX-u je Michelle prošlog vikenda imala svoj prvi angažman kao komentatorica u studiju. Pored velikih imena kao što su Dominick Cruz i Daniel Cormier se u početku nije najbolje snašla, no čak i par lapsuza ispalo je simpatično, baš zato što ona to ima u sebi. I svaki puta kada ju netko vidi na TV-u, pitati će se tko ja ova prekrasna simpatična žena, a kada malo više sazna i vidi da je to osoba koja ulazi u kavez odraditi borbe u jednom od najzahtjevnijih sportova današnjica, pa naravno da će i tu borbu htjeti pogledati. Nema sumnje da svakoga intrigira sam pogled na njen izgled i dojam koji ostavlja, u kombinaciji s činjenicom da je riječ o vrlo uspješnoj MMA borkinji, bivšoj prvakinji najbolje ženske promocije i potencijalnoj izazivačici UFC prvakinje. A nakon toga kada još saznaju cijelu pozadinu njene životne priče…

Ta životna priča obrađena je u dugometražnom dokumentarnom filmu “Fight Mom”, koji je prošli mjesec objavljen na streaming servisu “UFC Fight Pass”, no nema sumnje kako će uskoro biti prikazan na FOX-u. U filmu je upravo obitelj na prvom mjestu, ali ne samo obitelj Gomez/Waterson nego i cijela “Jackson-Winkeljohn” obitelj u možda najpoznatijoj MMA dvorani na svijetu, u kojoj se Michelle nalazi od samog početka svoje karijere. Otkad je naišla na Donalda Cerronea, koji je bio prvi koji ju je ozbiljno shvatio kada je rekla da se želi posvetiti MMA-u, nakon što je kroz odrastanje osvojila nebrojeno karate natjecanja. Cerrone ju je odveo u dvoranu i otkada je tamo prvi puta ušla, postala je dio te obitelji, koje je ostala do današnjeg dana. Kroz svoje prve dane, preko trudnoće i nakon nje, kada se uspjela vratiti te postati još uspješnija nego što je bila onda.

Waterson je kandidatkinja za iduću protivnicu Joanne Jedrzejczyk, no kada pogledam činjenice i bolje promislim, mislim da se to još neće dogoditi. Rizik od poraza, prije nego je potpuno izgrađena ova priča, je jednostavno prevelik. Michelle će vjerojatno ponovno dobiti priliku predvoditi neki event na FOX-u, možda i u borbi za prvu izazivačicu. Dokazi govore tome da UFC za Michelle Waterson ima dugoročniji plan. Uostalom, upravo danas je potpisala ekskluzivni ugovor za zastupanje s kompanijom WME. Zvuči vam poznato? Pa da, to je upravo ona kompanija koja je od ljeta vlasnik cijelog UFC i koja je potrošila ogromne novce da bi ovaj borilački cirkus dovela u svoje vlasništvo. Sada taj novac treba vratiti, a već su odabrali neke preko kojih to misle učiniti. Uostalom, Brad Slater, koji je od danas službeno zastupa, je i agent Ronde Rousey. I tu se vraćamo na početak ovog teksta. Tako slične, a tako različite. No, jedna bi bez sumnje trebala naslijediti drugu. UFC i WME su to osjetili, sada samo treba u potpunosti plasirati publici na koju time ciljaju.

Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI