U slučaju subotnje pobjede, Conor se nada borbi za naslov, no zaslužuje li ju?

kolumneIZDVOJENA VIJEST 17.07.2014 21:43h Autor:

Conor McGregor

Conor McGregor je, u svakom slučaju, najspominjaniji borac UFC-ove perolake kategorije, čak više i od prvaka Jose Aldoa. Njegov hype pomogao je njemu samom, kao i toj diviziji, no da li mu on može donijeti napad na naslov prvaka već u slučaju subotnje pobjede? Conor misli da može.

Teško da koji dan može proći bez neke izjave Conora McGregora, posebno zato što je njegova borba protiv Diega Brandaoa sve bliže. Danas je najavio pobjedu te borbu za naslov odmah nakon nje: "Nakon što riješim ovog momka i učinim da to izgleda vrlo jednostavno, odnosno da se ljudi pitaju kako sam to napravio, očekujem da svi kažu da mi treba dati borbu za naslov. U subotu ćete vidjeti pravog izazivača za naslov prvaka na djelu."

Izjava je u stilu svih prethodnih njegovih minijatura, no postavlja se pitanje po čemu je on zaslužio sav "hype" koji se stvorio te koje su mu reference za napad na titulu prvaka. Za hype je jednostavno, zanimljiv je, brbljav i Irac je, što je mnogim ljudima automatski interesantno zbog same kulture tog naroda. Dana White ga je odmah uzeo "pod svoje skute" i automatski je Conor mogao reći što god želi. Došli su i sponzorski ugovori i on je postao UFC zvijezda. I to nakon izjave da je prije svoje prve UFC borbe bio na rubu toga da postane beskućnik.

Conor je u UFC došao kao zvijezda i prvak vrlo dobre europske organizacije Cage Warriors, organizacije koja je svoje evente proširila po cijelom svijetu. Njegov skor pri dolasku bio je 12-2, s tim da je do svih pobjeda došao prekidom. Dobre reference, a nakon briljantnog nastupa i pobjede nad Marcusom Brimageom, to je još više poraslo.

Ipak, nastup u Bostonu protiv Maxa Hollowaya pokazao je i neke slabosti i Conor je do pobjede došao taktički, na bodove. No, priče o budućem prvaku, ponajviše iz njegovih usta su se nastavile, a irska zvijezda se nada da bi mu pobjeda nad Diegom Brandaom trebala donijeti napad na titulu. Po kojim je to kriterijima Conor zaslužio?

To bi mu bila treća UFC pobjeda u isto toliko nastupa, brbljav je i po samom tome mamac za publiku, ima veliku bazu fanova u rodnoj irskoj i od irskih doseljenika, no koje su mu sportske reference. To bi bile tri pobjede, ali realno niti jedna nad Top 15 borcem. Brimage, Holloway i Brandao su dobri borci, no niti jedan od njih nema pobjedu nad velikim imenom, a Holloway i Brandao su u borbu s Conorom ušli nakon poraza.

Kako bi bilo da McGregor dobije napad na titulu prije nego Cub Swanson, koji je na šest pobjeda u nizu i to nad vrhunskim protivnicima? Iako su protivnici bili malo slabiji, na šest u nizu je i Dennis Bermudez, uz priliku da dođe na sedam. Što to Conor ima, a oni nemaju? Da li uistinu zaslužuje s 13. mjesta ljestvice skočiti na mjesto prvog izazivača? Ne možemo to znati, pogledati ćemo borbu u subotu, a nakon toga ćemo vidjeti što i kako dalje.

Sve je moguće, no ponovno je postavlja pitanje, koliko dug jezik može donijeti preskočenih stepenica do uspjeha?

Mario Katušić
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI