Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Velika Fight Site analiza! U 2018. treba pripaziti na ove UFC borce i borkinje | Fight Site

Velika Fight Site analiza! U 2018. treba pripaziti na ove UFC borce i borkinje

kolumneIZDVOJENA VIJEST 11.01.2018 13:29h Autor:

Paulo Costa, MacKenzie Dern i Tai Tuivasa

Nakon sjajne 2017. godine, u kojoj je UFC promovirao mnoge nove borce i borkinje, ulazimo u godinu gdje bi toga moglo biti još i više. MMA talenti svakim danom samo naviru i nema sumnje kako će ova godina donijeti neke nove zvijezde. Mi smo odlučili navesti one koji imaju najveće šanse to postati.

2017. godina svakako je ona koja je u prvi plan bacila Volkana Oezdemira, koji je u godini debija postao izazivač, na veliku scenu došao je Justin Gaethje, a Darren Till i Colby Covington su od boraca za koje znaju samo pasionirani UFC fanovi postali borci o kojima nešto možeš pročitati gotovo svaki dan. Anonimna Nicco Montano postala je UFC prvakinja, a nova ženska MMA zvijezda je i Cynthia Calvillo.

To su samo neka od imena kojima je 2017. godina značila jako puno i godina u kojoj su napravili ogroman skok. A sada slijedi nova godina, gdje smo odlučili navesti one koji imaju najviše potencijala to učiniti u iduća 53 tjedna. Pred vama je izbor od po jednog borca, odnosno borkinje iz svake UFC-ove kategoriju, uz objašnjenje, ali i mali dodatak od po još dva imena koja svakako vrijedi spomenuti.

Slamka kategorija: MacKenzie Dern (24, god, 5-0, 0-0 UFC)
Obratiti pažnju: Livia Renata Souza, Tatiana Suarez

Kada imamo najveću zvijezdu grapplinga koja je do sada jako dobro odradila svoje MMA nastupe i koja pored svega atraktivno izgleda, činjenica je da ne bi trebalo proći puno vremena prije nego ona dohvati zvjezdani status. Posebno kada je u pitanju promocija kao UFC, koja zna što ima i koja ju sigurno neće odmah baciti među najbolje borkinje (nema niti razloga), nego će njenih prvih nekoliko protivnica biti pomno birano. Tako je za prvu protivnicu dobila Ashley Yoder, borkinju koja je prije svega grapplerica i to naravno ni blizu njene kvalitete. To bi trebala biti prva u nizu borbi gdje će Mac pokušati brusiti svoj stand up, što joj je svakako najveći nedostatak, ali i područje na kojem se vidi sve veći napredak. Najavila je i kako je riješila probleme sa skidanjem kilograma te da je ovo sigurno njena kategorija za budućnost. U tom slučaju nema sumnje kako će do kraja 2018. godine već biti prepoznata MMA zvijezda, ukoliko se ne dogodi neki kiks koji će rezultirali neočekivanim porazom, koji bi ju vratio na početak. Možemo očekivati hype prije svake njene borbe, no nadamo se da je UFC naučio na koji to način raditi te da taj hype neće dovesti do negativnog publiciteta i “hejta”, kao što se to dogodilo u slučaju Sagea Northcutta ili Paige VanZant. MacKenzie je sportašica koja to nije zaslužila.

Ženska muha kategorija: Andrea Lee (28 god, 8-2, 0-0 UFC)
Obratiti pažnju: Montana De La Rosa, Mara Romero Borella

Andrea Lee došla je u UFC kao prvakinja LFA promocije te je automatski jedna od glavnih kandidatkinja za prvakinju i ovdje, posebno ako uzmemo u obzir to da nastupa u novoj kategoriji koja još niti nema pravilno izgrađen ranking. U UFC-u do sada nije debitirala samo zbog pomalo bizarnih USADA pravila te će morati pričekati još malo, no minimalno dvije borbe u ovoj godini su realnost. Vjeruje se kako ju, uz još neka događanja u ovoj novoj kategoriji, upravo toliko dijeli od napada na titulu. Ona je atraktivna stand borkinja koja je i svoj BJJ dovela do jedne izuzetno visoke razine pa njene borbe izgledaju često tako da svoju protivnicu prvo prebije kombinacijama udaraca nogama i rukama, a onda na podu završi polugom ili gušenjem. Vjerojatno će i oko nje UFC pripaziti i možemo očekivati kako će imati dobar tretman. Osim borilačkog, ova djevojka svakako ima i marketinški potencijal. Posebno je zanimljivo vidjeti podosta neobičnu kombinaciju njenog nadimka “KGB”, srpa i čekića u njenom službenom logou te kaubojski šešir od kojeg se ne odvaja niti u privatnom životu, a niti američka zastava joj nije strana prilikom poziranja. I uz sve to je fantastična borkinja, koja bi ove godine mogla postati izazivačica, a time i prava zvijezda ženskog MMA-a.

Muška muha kategorija: Naoki Inoue (20 god, 11-0, 1-0 UFC)
Obratiti pažnju: Alexandra Pantoja, Jarred Brooks

Samo prezima Inoue izaziva veliki respekt u MMA svijetu, no Naoki, kao naravno niti njegova također nevjerojatno talentirana sestra Mizuki, ipak nije ništa u rodu s legendarnim Ensonom. No, takvo prezime ne može odmoći, budući da je pravo MMA prezime. Japan je jedna od kolijevki MMA-a, preko Pancrasea i Shootoa, a ovo je najveći MMA talent iz te države. I već s 19 godina je potpisao za UFC, odradio impresivan debi nastup, a ozljeda ga je spriječila da u 2017. godini upiše i drugi nastup. Ipak, ovo bi zbog toga trebala biti njegova godina, posebno jer nastupa u podosta plitkoj muha kategoriji, koja jednostavno žudi za novim imenima, prije svega onima koji bi donijeli neku atraktivnost diviziji. Naoki je vrlo zanimljivi grappler, koji već sada na podu radi neke izuzetno neobične, neočekivane i originalne stvari. U stand upu mu treba još malo napretka, no vrijeme je ispred njega. Japanci su inače veliki radnici, a kada pokraj toga imaju i talent, mogu se očekivati čuda. Velika je šteta što je Kyoji Horiguchi napustio UFC, no ovaj borac je njegov pravi nasljednik u ovoj kategoriji.

Ženska bantam kategorija: Aspen Ladd (22 god, 6-0, 1-0 UFC)
Obratiti pažnju: Lucie Pudilova, Yana Kunitskaya

Tiha mala hrvačica jednako tako tiho došla je u UFC i onda pokazala zašto pravi MMA poznavatelji o njoj govore samo u superlativima. Za protivnicu je dobila iskusnu udaračicu Linu Lansberg, podnijela udarce i uvjerljivo izgubila prvu rundu, možda i skorom 10-8, da bi u drugoj rundi pokazala što zna i može. Čim je borbu odvela na pod, pokazala je koliko je opasna i zašto ju mnogi smatraju najvećim ženskim MMA potencijalom. I uistinu, takav ground n’ pound se rijetko vidi u ženskim borbama, no ova djevojka je upravo to specijalizirala. I zbog toga je cijela Invicta strahovala od njenih bacanja i laktova. Čistih šest pobjeda u dosadašnjoj karijeri, a ispred nje je borba protiv Leslie Smith, vjerojatno najagresivnije borkinje svijeta u toj kategoriji, koju slobodno možemo nazvati i “ženski Gaethje”. Osobno nisam sretan s ovim matchmakingom, budući da Smith želim gledati u borbama kao što je ona protiv Irene Aldane, ali Ladd se neće buniti ukoliko i nju uspije srušiti na pod. Onda slijedi kanonada iz kakve se još niti jedna protivnica nije izvukla. Zapravo, jedino Sijara Eubanks se uspjela vratiti na noge nakon što ju je Ladd srušila, ali i ona je izgubila odlukom. Aspen svakako ima još puno prostora za napredak u stand upu, no ima i godine ispred sebe, a u jednom je aspektu već tako ubojita da se i najiskusnije protivnice boje i samo doći u klinč s njom. Inače trenira s Marion Reneau, koja joj može prenijeti tonu iskustva, kako životnog, tako i borilačkog.

Muška bantam kategorija: Brett Johns (25 god, 15-0, 3-0 UFC)
Obratiti pažnju: Cody Stamman, Ricardo Ramos

Uz onaj teškaški, ovo je svakako najlakši izbor u ovom tekstu. Bantam kategorija jednostavno je prepuna talenta, kako onog u Top 15, tako i onog koji se tamo tek želi naći, ali ovaj Velšanin jednostavno iskače. U UFC je došao s 12-0, uz još četiri pobjede u amaterskoj karijeri i to ne kroz borbe u nekim slabim promocijama. Johns je jednostavno izdominirao sve što je u Cage Warriorsima i Titan FC promociji stavljeno ispred njega, da bi uvjerljivo riješio i prva dva UFC protivnika. Ipak, s njima je morao proći kroz 15 minute borbe, što zapravo nije loše jer smo vidjeli koliko je kompletan borac u pitanju, ali nikako nije nešto što će širi auditorij zapamtiti. No, zato će zapamtiti njegovu posljednju borbu, u kojoj mu je trebalo samo pola minute da savladala Joea Soto i to tek drugim “calf slicer” završetkom u UFC povijesti. Tek mu je 25 godina, ali nećemo lagati ako kažemo kako je trenutno najveći europski potencijal od svih UFC boraca i borkinja, a još neki su spomenuti u ovom tekstu. Ove godine bi svakako trebao naći svoje mjesto u Top 15, a i tamo može napraviti pravi dar-mar. Prizemljen momak koji odrađuje svoj posao bez nepotrebne “britanske” bahatosti, no možda i to dođe ukoliko zatreba ili poslodavac zatraži. Johns je momak kojeg od sada treba svakako pobliže pratiti, jer iznad sebe svakako ima auru budućeg prvaka. Vjerojatno ne ove godine, no s vremenom je to njegovo mjesto.

Ženska perolaka kategorija: Megan Anderson (27 god, 8-2, 0-0 UFC)

Ovdje nema dodatnih imena na koja treba obratiti pažnju iz vrlo jednostavnog razloga. Ova kategorija nema borkinje, nego će one vjerojatno biti dovođene s ugovorima na jednu borbu, da bi se pokušale suprotstaviti Cris Cyborg, barem onda kada UFC i dalje ne bude prakticirao opciju s borkinjama iz bantama koje prelaze u višu kategoriju. No, Megan Anderson je djevojka upravo iz te kategorije, koja može nešto više. Sama činjenica da je deset centimetara viša od Cyborg (visoka je 183 cm) te da ima duže ruke i noge, automatski daje posebnu draž ovoj borbi, a njen posljednji nastup, u kojem je naprosto demolirala jednu od najboljih borkinja kategorije, Charmaine Tweet, potvrđuje kako ima što ponuditi protiv Cyborg. Ova atraktivna djevojka po mišljenju mnogih skida još i više kilograma od Cris Cyborg pa bi čak i tu mogla imati prednost. Trener joj je UFC borac James Krause, koji se već potvrdio kao najpotentniji trener u MMA svijetu (trenira Tima Elliotta i Zacha Cummingsa), a jedino što joj nedostaje je iskustvo. Nadam se kako će ona prije Cyborg odraditi još jednu borbu, upravo u UFC-u, da je publika upozna te da tek onda napadne titulu. Uvjeren sam kako bi to bila veća borba od ove koju je Cyborg odradila protiv Holly Holm, a Megan uz još malo iskustva svakako ima šanse. Još uz trenera inovatora, koji uvijek može smisliti nešto novo, sve je moguće.

Muška perolaka kategorija: Arnold Allen (23 god, 13-1, 3-0 UFC)
Obratiti pažnju: Jeremy Kennedy, Alex Volkanovski (bore se međusobno)

Ovdje je možda najveći dodatni skok očekuje od Zabita Magomedsharipova, no pošto smo o njemu već nekoliko puta pisali, ovdje će mjesto dobiti jedan drugi momak. Najveći britanski talent ima jedan veliki problem, koji dijeli s velikim brojem boraca. Sklon je ozljedama i to je razlog zašto je odradio samo po jednu borbu u svakoj od posljednje tri godine. To je zapravo velika šteta jer je riječ o borcu o kojem se već moglo naveliko govoriti i to samo u superlativima. U 2017. imao je samo jednu borbu, no ona nam je puno rekla. Savladao je drugog velikog potencijala kategorije, Makwana Amirkhania, u jednoj sjajnoj borbi, gdje je na trenutku izgledao fantastično, dok se u nekima vidio kronični nedostatak borbi. Pobjeda je tako na kraju došla podijeljenom odlukom, ali bila je zaslužena. No, Allenu trebaju nastupi, a njih jednostavno nije imao. Spomenuta borba održana je prije 11 mjeseci, no dobra je vijest da idući nastup ima jako brzo. Za devet dana, na UFC 220, eventu kojeg predvode Miočić i Ngannou, bori se protiv Enriquea Barzole. Po onome što smo do sada vidjeli, Allen bi trebao slaviti u toj borbi te se nadamo kako neće biti ozljeda te da će već na proljeće biti spreman za novi ispit. Zbog svega što dolazi uz njega, jednostavno se morao naći u ovom tekstu. Ovo je godina u kojoj mora potvrditi naziv s kojim je krenuo njemu posvećen ulomak teksta i zbog čega je odabran upravo on, a ne jedan od dvojice navedenih pokraj njega.

Laka kategorija: Gregor Gillespie (30 god, 10-0, 3-0 UFC)
Obratiti pažnju: Vinc Pichel, Gilbert Burns

Teško je moguće u UFC ući na manja vrata nego što je to napravio ovaj borac koji je tek s 27 godina odradio prvu profesionalnu MMA borbu. Ovaj četverostruki “All-American” do sada je pokazao kako protivnika može srušiti “kad se sjeti”, ali i kako je sposoban u pola minute doći do pobjede nokautom. Uostalom, da nije klasični hrvač govori i činjenica da je osam od deset pobjeda ostvario prekidom. Ispred sebe ima još jednu prepreku koju bi naoko trebao lako apsolvirati, odnosno borbu protiv Jordana Rinaldia za dva tjedna. Prve tri je riješio nevjerojatno lako, zapravo se teško sjetiti borca ove kategorije za kojeg se može reći da je prve tri borbe u promociji apsolvirao tako da je izgledao kao borac nekoliko puta viša klase. Sam je izjavio kako ne namjerava žuriti prema vrhu pa zbog toga ne čudi uparivanje s idućim protivnikom, ali nakon njega bi ipak mogao uslijediti neki ozbiljniji ispit. Biti će zanimljivo vidjeti što će Gillespiea staviti na pravi ispit, jer do sada tako što nismo vidjeli i upravo zbog toga ovakva impresioniranost njime i onime što može. A kao što kaže prva rečenica, u UFC je ušao na jako mala vrata te niti do sada nije primijećen od strane šireg auditorija. No, biti će, u to nema nikakve sumnje, samo da mu UFC da takvu priliku. Ovakva kombinacija brzine i snage se rijetko viđa pa ne bi trebalo niti čuditi ukoliko ga već uskoro borci krenu izbjegavati na koji god način uspijevaju.

Velter kategorija: Kamaru Usman (29 god, 11-1, 6-0 UFC)
Obratiti pažnju: Abubakar Nurmagomedov, Chad Laprise

2017. godina promovirala je u prvi plan Darrena Tilla i Colbya Covingtona, no ovo je borac kojeg autor ovog teksta smatra boljim od obojice. Usman do sada doslovno prolazi kroz svoje protivnike, nebitno tko mu stoji s druge strane, ali UFC mu jednostavno ne daje pravu priliku. Dok je Darren Till samo jednom pobjedom skočio od ‘anonimca’ do sedmog mjesta ljestvice, Usman mora braniti svoj (i ovako preniski prema prikazanom) ranking protiv borca koji je odradio tek jednu UFC borbu, Emila Meeka. Rijetko kada je viđeno ovakvo marginaliziranje, posebno ako znamo da je to borac koji vjerojatno već sada može s podjednakim šansama ući u kavez protiv bilo kojeg velteraša. Da, stil mu nije atraktivan, i ja osobno ponekad zijevam na njegove borbe, ali činjenica je da protivnike jednostavno demolira. Uostalom, Colby Covington nije ništa zabavniji niti zanimljiviji od njega, a puno je brže dobio priliku da se promovira (te da ujedno postane najomraženiji borac u promociji).I još nešto, ukoliko mislite da Usman među svojih šest pobjeda nema nešto previše vrijedno, hajdemo ovako. U svojoj je posljednjoj borbi nokautirao Sergia Moraesa, borca koji je ušao u borbi s nizom od sedam nastupa bez poraza. Prije toga je savladao Seana Stricklanda, borca čiji je skor u promociji 6-2, a savladao ga je još jedini Santiago Ponzinibbio. Pobjedu ima i protiv Warlleya Alvesa, Brazilca skora 4-2, koji ima pobjedu nad gore spomenutim Covingtonom, a ranije je savladao i Leona Edwardsa, Britanca i još jednog borca UFC skora 6-2, koji trenutno ima četiri UFC pobjede u nizu. I dalje smatrate da je s razlogom marginaliziran?

Srednja kategorija: Paulo Costa (26 god, 11-0, 3-0 UFC)
Obratiti pažnju: Ramazan Emeev, Julian Marquez

Ovog ste borca već svi imali priliku bolje upoznati zahvaljujući njegovom impresivnom izgledu, koji je rezultirao mnogim ne baš ugodnim prozivanjima (znate na što se misli), ali upoznali ste ga i kroz to da je sve pobjede osigurao prekidima do kojih je dovela njegova ogromna snaga. I inače je veći od svojih protivnika, no vidjeti ga pokraj posljednjeg, odnosno Johnya Hendricksa, izgledalo je kao da ga gledamo protiv tri kategorije manjeg amatera. Nešto slično tome je izgledala i njihova borba, u kojoj je završio bivšeg velter prvaka tijekom druge runde. Odmah nakon borbe se našao na rankingu, uslijedila su mnoga prozivanja i teško se može reći da je i dalje anoniman borac, što bi dijelom trebala biti tema ovog teksta. Ali, jednostavno ga je nije moglo preskočiti. Ukoliko nastavi kao do sada i ukoliko ne bude nekih nepoželjnih “pozitivnih događaja” za koje mnogi smatraju kako su pitanje vremena, ove godine bi smo ga mogli gledati protiv najboljih boraca svijeta do 84 kilograma. A onda će imati priliku dokazati je li uistinu ono što govori, odnosno budući prvak ili je iz Brazila došla samo još jedna verzija Ericka Silve.

Poluteška kategorija: Abdul-Kerim Edilov (26 god, 17-4, 1-0 UFC)
Obratiti pažnju: Aleksandar Rakić, Dominick Reyes

Dugo se čekao debi 26-godišnjeg “Lava iz Čečenije”, osobnog prijatelja Ramzana Khadirova te tjelohranitelja i trenera njegovih sinova. On je došao protiv Bojana Mihajlovića, ipak klasu slabijeg protivnika, gdje nismo uspjeli vidjeli što sve može ponuditi ovaj momak, osim da je nevjerojatno snažan, da udara jako i precizno te da izgleda impresivno. Njegov dosadašnji skor kombinacija je ozbiljnih borbi i borbi koje je odrađivao pred svojim prijateljem Khadirovim, znači borbi gdje se moglo znati da ne gubi. Sva četiri poraza dolaze mu iz samih početaka bavljenja ovim sportom te je trenutno na 11 pobjeda u nizu i apsolutno sve bile su prekidom. Zapravo, tek je jedan njegov savladani protivnik dočekao sudačku odluku i to protivnik u njegovoj prvoj pobjedi. Još uvijek nema potvrde njegovog idućeg nastupa, no nadamo da kako će se uskoro i to znati te da ga ozljede i “državni poslovi” neće spriječiti da nastupa češće te da time i potvrdi taj svoj veliki potencijal. Uostalom, na prvi UFC nastup poslan je predsjedničkim avionom, uz pratnju visokih čečenskih službenika te uz državne sportske počasti. Vratio im je pobjedom, a sada se čeka idući nastup.

Teška kategorija: Tai Tuivasa (24 god, 6-0, 1-0 UFC)
Obratiti pažnju: Arjan Bhullar, Justin Willis

Očit izbor u teškoj kategoriji i bez konkurencije najlakši izbor u ovom cijelom tekstu. Mladić koji izgleda kao da doslovno svakog borca može pojesti za večeru i ostati gladan. Naravno, misli se slikovito i nemojte aludirati na nikakav kanibalizam. Ipak, neki bi možda radije u ruke kanibalu nego ovom borcu koji je svoj UFC debi odradio kao da je izašao u šetnju. Nokauti koljenom nisu česti u teškoj kategoriji pa je ovaj bio još impresivniji nego što bi bio u nekoj drugoj borbi, a što idućeg mjeseca čeka Cyrila Askera u Perthu, o tome možemo samo razmišljati, dočekati i pogledati. Ukoliko se sjećate još jednog njegovog sunarodnjaka impresivnog izgleda, Soe Paleleia, ovdje možete dodati još toliko talenta, gotovo isto toliko brzine više te jednaku dozu ubojitosti. Kondicija je još uvijek nepoznatica, ali on nije za to kriv. On je jednostavno toliko dobar da je sve svoje protivnike do sada riješio bez da se i umorio, a kamoli da je dobio priliku dokazati se u kasnijim trenucima borbe. Ne sumnjamo kako će se već nakon nastupa u Perthu naveliko pisati o njemu, posebno jer nastupa u plitkoj kategoriji gdje su nova imena uvijek poželjna i tražena.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI