Tužan i bizaran kraj najvećeg u povijesti lake kategorije: “Čudo” postalo “dvorska luda”!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 09.07.2014 12:11h Autor:

Bj Penn

Marko Petrak komentira posljednji nastup i oproštaj vjerojatno najvećeg borca u povijesti lake kategorije UFC-a – BJ Penna.

BJ Penn je proteklog vikenda na 19. finalu The Ultimate Fightera zaključio svoju i više nego uspješnu karijeru. Bio je to definitivni kraj za legendarnog UFC šampiona u dvije težinske kategorije kojeg mnogi smatraju najboljim "lightweightom" u povijesti. "The Prodigy", kako ga nazivaju, zbog iznimnog talenta i neobične brzine učenja novih stvari, je nakon trećeg poraza od Frankieja Edgara, izgovorio bitne riječi u mikrofon UFC-ovog reportera –  "bila je greška vratiti se".

I zaista, kada pogledate dvije i pol runde tog dvoboja (do trenutka kada je prekinut), osjetite nekakvu slabost, žaljenje i suosjećanje za borca koji se u nekim dvobojima zbog svoje genijalnosti činio nedodirljiv i nepobijediv. Takav se nije trebao vratiti. Takav nije trebao odraditi niti sparing, a kamoli meč protiv jednog od najboljih boraca svijeta. A kakav je to točno bio BJ Penn u trećem dvoboju protiv Edgara?

Odgovor na ovo pitanje je vrlo teško dati. Možda je najbolje reći da to jednostavno nije bio BJ Penn. On je u tom dvoboju izgledao kao da je "opsjednut". Kao da je u njega ušao neki drugi borac koji nema blage veze o boksu, a na podu se zna samo pasivno braniti. Bio je u potpunom tehničkom disbalansu s modernim MMA-jom!!! A BJ-ja je tijekom karijere krasila upravo nevjerojatna tehnika kako u parteru (crni BJJ pojas), tako i u stojci. Bio je inovator! 1997. godine je prvi put probao BJJ da bi 2000. već imao crni pojas te je iste godine u Rio de Janeiru osvojio zlatnu medalju na Svjetskom BJJ prvenstvu u kategoriji do -67 kilograma. Te 2000. je debitirao i u MMA-ju, a zbog izuzetnog talenta već je svoj prvi dvoboj odradio pod paskom UFC-a. Na nogama je bio brz, neuhvatljiv i izuzetno precizan. Na parteru je bio vižljast, neugodan i smrtonosan. Gotovo genijalan. Od 16 pobjeda u karijeri, Penn je samo do njih tri stigao odlukom; sedam je skupio nokautom, a 6 prisiljavanjem na predaju. Pobjeđivao je imena poput Matta Hughesa, Caola Una, Matta Serre, Joea Stevensona, Renza Gracieja, Takanori Gomija, Kennyja Floriana i Jensa Pulvera…

Ovog vikenda je bio sve suprotno od toga: neopasan, gotovo impotentan na nogama. Teško se sjetiti da je bacio jedan ozbiljniji udarac. Njegov gard je bio u najmanju ruku čudan, možda je bolje reći bizaran. Ruke je držao ukočeno, priljubljeno uz tijelo, deck mu je bio potpuno porozan. Nije se kretao nego je skakutao poput zečića. Koljena su mu bila uspravno, brada visoko. Edgar je praktički ispred sebe imao pokretnu vreću za napucavanje koja se ne zna niti braniti, a kamoli vratiti pokoji udarac. Čitav nastup u stojci je izazivao podsmijeh publike, trenera, kolega boraca pa čak i njegovih najvećih fanova. Što se "The Prodigyju" dogodilo i čemu transformacija iz ozbiljnog borca u stojci u slabo pokretnu bizarnu metu, upitao se i njegov dugogodišnji trener boksa i prijatelj Jason Parillo. On je u jučerašnjem gostovanju na emisiji The MMA Hour kod Ariela Helwanija otkrio javnosti mnoge pojedinosti o težini karaktera velikog šampiona. Prema onome što se moglo čuti, BJ Penn je jednostavno izgubio kompas u borilačkom životu. Ili laički rečeno, zabrijao je! I to potpuno krivo.

"Nikad, ali nikada niti u milijun godina ne bih razvio takav stil boksa kod nikoga. Niti za milijun godina."

"Prije tjedan dana su me pozvali da im asistiram u ovom dvoboju. Ja nisam bio dio tima u kampu, no rekao sam da ću doći jer mi je prijatelj. Slušao sam njihov plan za ovaj meč jer sam bio s njegovim boksačkim trenerom u sobi čitav tjedan. Slušao sam njihove razgovore, ali se nisam miješao jer je bilo preteško. Ovako radi već skoro dvije godine. Ne mogu doći tjedan dana prije i mijenjati njemu tehniku. Mijenjati mu stil? To se nije moglo dogoditi, a BJ to nije niti htio."

"Nakon borbe su me zvali, pa čak i njegova majka i pitali 'koji kurac se dogodilo?''Što je ovo?' Ja sam odgovarao da ne znam. BJ je BJ. Kada na nešto zabrije i to mu se svidi, to je onda to. A navodno je ovaj stil dobro funkcionirao u dvorani."

"Ja sam od njega tražio da spusti koljena. To se u boksu zove sjedanje na udarac. Noge upotrebljavaš kako bi dobio snagu u udarcu i kako bi mogao raditi eskivaže glavom i čitavim tijelom. On je rekao da mu se taj stil više ne sviđa jer ga umara. Na kraju dana, što sam ja trebao napraviti? On je moj prijatelj, želio sam mu dati potporu i uvijek ću mu je davati."

"Osim toga, ja dolazim iz boksa. Svaki bivši prvak koji se odluči vratiti nakon dvije godine…njegov menadžer, promotori, treneri, trebaju mu dati nekoga da se skine ta hrđa koja je nastala zbog pauze. Ne želiš mu dati drugog borca na svijetu. To nema nikakvog smisla."

"Uvijek moraš štiti svog borca. No, BJ je taj koji vozi svoj brod. S njim je jako teško. On vrlo izazove. Tko je najbolji, kada ga pitate? Cain? Ma borit ću se s njim i razbiti ga? Pa on ima 110 kila…Znam, nije važno! Prebit ću ga kao mačku! To je i razlog zašto ga svi vole, budimo iskreni. No, ako me pitate da li je mogao imati dužu i još uspješniju karijeru, odgovor je da."

Nažalost, BJ Penn je zaslužio puno veći, bolji, sjajniji i kvalitetniji oproštaj od ovoga. No, kada pročitate ovaj intervju, mnogo toga vam postane jasnije. Havajčanin je jedan od najvećih u povijesti upravo zbog svoje trvdoglavosti i upornosti. Nekada su te odlike bile usmjerene u pravom smijeru, danas su radile protiv njega. Pravi MMA fanovi će u svom srcu uvijek imati mjesta za ovog genijalca. Znate kako kažu…tanka je granica između genijalnosti i ludosti. Penn je pravi primjer!

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI