Svijet se pita: Može li netko zaustaviti ovu “zvijer”?

kolumneIZDVOJENA VIJEST 30.01.2017 14:38h Autor:

Francis Ngannou

“Dame i gospodo, možda gledamo budućeg UFC prvaka u teškoj kategoriji…”, tim je riječima UFC-ov komentator Jon Anik zaključio prijenos dvoboja između Francisa Ngannoua i Andreia Arlovskog koji smo proteklog vikenda pratili iz Denvera. U tim je trenucima Francuz bio na ogradi kaveza slaveći svoju petu UFC pobjedu u nizu. Bivši šampion nije imao nikakve šanse; na drugoj strani Octagona je stajala jedna drugačija zvijerka. Teškaš fizičkih kvaliteta kakvog još nismo imali prilike vidjeti u teškoj diviziji elitne promocije.

Je li Kamerunac s francuskom putovnicom zaista idući UFC prvak? Je li prava prijetnja našem Stipi Miočiću? Pokušat ćemo analizirati u narednim redovima…

Ngannou zasigurno nije niti prvi, a niti zadnji borac koji je u UFC karijeru krenuo ovako impresivno. No, kada govorimo o teškoj diviziji tu stvari stoje ipak malo drugačije. Tu se pobjednički nizovi više cijene, a kad netko zareda pet ovako impresivnih nastupa, u čitavoj diviziji se upali crvena lampica.

Naime, teška kategorija je poput ringišpila. Čista fizika spriječava čak i one najbolje da jako dugo ostanu na vrhu. Jedna mala nesmotrenost, jedna malo niže spuštena ruka, jedan neoprezan ulazak u izmjenu udaraca, jedan krivi blok, jedna malo sporija reakcija, jedna kriva procjena… dovoljno je da napravite bilo koju od ovih grešaka i kazna je gotovo neminovna. Velika je šansa da ćete završiti na krivoj strani nokauta. Ne potcjenjujući niže, tehnički znatno sofisticiranije MMA kategorije, valja ipak naglasiti da tamo imate pravo na nešto lošiji dan. U tim se kategorijama greške češće opraštaju, a kvaliteta gotovo redovito ispliva na površinu. Tamo šampioni dobivaju na iskustvo. Toga kod teškaša nema…

Stoga pet pobjeda u nizu prekidima Francisa Ngannoua od kada je stigao u UFC imaju posebnu težinu. Ono što analizirajući njegove nastupe dodatno valja istaknuti jest činjenicu da je “Predator” sve bolji i bolji. Prije 10 mjeseci smo ga gledali protiv Curtisa Blaydesa u Zagrebu. Trebale su mu dvije runde da dovrši Amerikanca. Od tada je nastupio već tri puta što pokazuje da se radi o “vrućoj robi” za UFC. Svakim novim ulaskom u Octagon je izgledao još opasnije i još bolje. Za nokaut protiv Mihajlovića su mu trebale 94 sekunde. Anthonyju Hamiltonu je skoro otkinuo ruku iz ramena za 117 sekundi, da bi se protiv Arlovskog vratio nokautima. Ovaj put u svom prosjeku… trebale su mu 92 sekunde. Ako je Ngannou nekome iz vrha UFC-a promaknuo, ako netko nije pozorno pratio što Francuz radi svojim protivnicima, vjerujte da to više nije slučaj. Svima na čelu divizije se dignula kosa na glavi. Ngannou je stvarnost koja neće otići. To je opasnost koja stiže poput uragana i nemoguće ju je izbjeći. Možete se samo spremiti što bolje za neminovni udar.

Ono što ovog borca rođenog u selu Battie u Kamerunu u potpunom siromaštvu razlikuje od ostalih su bez sumnje njegove fizičke predispozicije. 193 centimetara visok teškaš ima oko 115 kilograma i raspon ruku od kojeg svakom protivniku doslovno “dođe slabo” – 211 centimetara. Puke brojke ništa ne govore dok ne vidite ovog ljudskog predatora na djelu. Mišić na mišiću, kvrga na kvrgi. Nešto poput vitkog i tjelesno bolje raspoređenog Brocka Lesnara. Kada tome dodate kordinaciju koja je kod Ngannoua na razini borca u velter kategoriji, neviđenu snagu koja se zorno vidjela kada je inače snažnom Hamiltonu gotovo otkinuo ruku te eksplozivnost koja mu omogućava da sjajno koristi distancu u stojki, dobijete predatora u ljudskom tijelu.

Ipak, Ngannou je i dalje velika nepoznanica. Još uvijek ga nismo vidjeli u mnogo situacija koje će se neminovno dogoditi unutar Octagona. Boksač po pedigreu, Francuz jako dobro barata ručnim tehnikama, no zasada se nikada nije našao na drugoj strani teškog udarca. Pitanje je kako će reagirati u takvim situacijama i kako će to njegova brada izdržati. Nismo ga još uvijek vidjeli niti protiv ozbiljnog parteraša koji bi ga mogao ugroziti na podu nekim zahvatom, a jedinog hrvača po vokaciji (Anthony Hamilton) s kojim se susreo u UFC-u je nadjačao sirovom snagom. To su zadaci koje tek treba savladati na putu prema UFC-ovom pojasu.

I na koncu se možemo na trenutak vratiti na sam početak teksta. Je li ovo budući UFC prvak? Lako moguće. No, za sada ipak valja biti oprezan s prognozama dok ovog Kamerunca s francuskom putovnicom ne vidimo na nešto skliskijem terenu…

 

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI