Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Svaka čast Ronda! | Fight Site

Svaka čast Ronda!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 25.02.2013 11:05h Autor:

Ronda Rousey

Marko Petrak komentira povijesni UFC 157 koji nam je predstavio djevojke u oktogonu na najbolji mogući način.

Maknimo na stranu sve one rasprave o ženama u MMA-u koje se vode već godinama.. U  njima je bilo tradicionalizma, patrijahalnosti, šovinizma, potrebe da se zaštiti ljepši spol i još mnogo razloga zbog kojih su neki za, a drugi protiv. Možda bi bilo dobro i zanemariti sve raprave o razlozima drastične promjene stava kod Dane Whitea kada su u pitanju žene u oktogonu. Je li se promjena dogodila zbog opčinjenosti lijepom Rondom Rousey ili je White zgrabio šansu da u svoju promociju spremi još koju stotinu milijuna? I to je trenutačno nebitno. Sve je palo u drugi plan nakon UFC-a 157 i prve povijesne priredbe najjače svjetske promocije slobodne borbe koju su predvodile dvije žene.

One su, naime, razvalile!

Zanimanje medija je bilo ogromno što i ne čudi previše s obzirom na kontroverznost rasprave je li ženama općenito mjesto u UFC-u ili ne. Iz promocije tvrde da su se karte razgrabile brže nego za dvoboj Velasqueza i Dos Santosa. Zvuči pomalo nevjerojatno, no ako tako kažu, onda mora da je sigurno istina. No, niti interes medija, javnosti i fanova nije bio presudan za prolaznost ili pad čitavog projekta. Svatko bar malo pronicljiv je znao da će UFC 157 u tom pogledu zadovoljiti kriterije prolaznosti.

Ono što je bilo upitno i zbog čega se UFC "tresao" jest kvaliteta glavne borbe priredbe i odgovor na pitanje "hoće li prikazano u oktogonu od Rousey i Carmouche biti dovoljno za prst gore?". I bilo je.

Ako glavni meč usporedimo s onime što je prethodilo, odnosno s dvobojem ponajboljih boraca svijeta u kategoriji do 93 kilograma, onda je lako zaključiti da su djevojke pomele svoje muške kolege. Doduše, Brazilac Machida je najpoznatiji taktičar ovog sporta koji nikada ne "ide grlom u jagode" pa i nije bilo za očekivati spuštene ruke i dvoboj na život ili smrt protiv čovjeka koji u svojoj desnoj ruci ima upravo to – smrt. No, neovisno o tim sitnicama publika u Honda Centru je izviždala Machidu i Hendersona, dok su Ronda i Liz zaslužile ovacije.

Meč je imao sve što jedan dvoboj za titulu mora imati: mnogo akcije, hrabrosti i srčanosti obje borkinje… trilerski preokret jer je izazivačica već na startu gotovo zadavila prvakinju da bi se na kraju ipak pokleknula pred superiornom protivnicom… i ono što je možda najbitnije, jako dobru tehniku borbe kojoj su se poklonili svi majstori MMA-ja.

Ronda Rousey se nakon svojih sedam dvoboja u profesionalnoj karijeri i jednako toliko pobjeda armbarom u prvoj rundi doima poput Michael Jordana košarke, Peta Samprasa tenisa ili Fjodora kada je u najboljim danima dominirao Prideom. Ronda je možda čak još uvjerljivija u svojoj konkurenciji. Kada se odmah nakon meča Vitor Belfort i Demian Maia prijave za instrukcije tehnike izvođenja armbara, onda je jasno da ova djevojka zna što radi i to radi vrlo dobro. Stoga uvjerljiv prst gore za prestavu na UFC-u 157 i općenito za dolazak ženskog MMA-ja na veliku scenu!

Sada, kada je ženski MMA dobio prolaznu ocjenu, palica je u rukama UFC-a i glavnog match makera Joea Silve. Ne samo palica, nego i naporan posao izgrađivanja kvalitetne divizije koja će osim svega ovog ranije navedenog ponuditi i kompetitivnost. Da bi Ronda imala dostojne protivnice potrebno je u UFC dovesti djevojke poput Cris Cyborg i Gine Carano…

Živi bili pa vidjeli!

Marko Petrak
marko.petrak@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI