Što je obilježilo protekli MMA vikend? Blijedi Pokrajac, zastrašujući Lombard…

kolumneIZDVOJENA VIJEST 17.12.2012 15:29h Autor:

Pokrajac i Beltran

Marko Petrak komentira UFC događanja proteklog vikenda.

Dvostruki UFC vikend nam je očekivano donio pregršt vrhunske MMA akcije. Ono što je bilo neočekivano jest poraz Igora Pokrajca i vjerojatno njegova najgora izvedba u oktogonu do sada. The Duke je bio favorit na kladionicama, u očima objektivnih MMA fanova, a vrlo vjerojatno su čak i u timu Joeyja Beltrana potiho računali da njihov borac nema što tražiti protiv "kvalitetnijeg" klona iz Hrvatske. Jer ono što je Mexicutioner na kraju dvoboja rekao jest prava istina: "Pokrajac je poput mene, samo iz Hrvatske!" Zaboravio je dodati da je Pokrajac tehnički ipak malo superiorniji borac koji je ovaj put podbacio.

Što je obilježilo UFC on FX 6 i The Ultimate Fighter Finale?

Poraz Igora Pokrajca

Iz naše perspektive ovo je definitivno bio najvažniji događaj vikenda. Dojam je da je Igor poprilično potcjenio Meksikanca. Iako će on sigurno reći da to ne odgovara istini i da se maksimalno spremio koliko je to bilo moguće u kratkom periodu od prihvaćanja borbe, činjenice sugeriraju drugačije. Pokrajac tijekom priprema prema svemu viđenom u meču niti jednu sekundu nije razmišljao o Beltranovom hrvanju i mogućnosti da se dvoboj ne odvija po scenariju koji je on zamislio. To se može nazvati potcjenjivanje protivnika jer pretpostavljate da ovaj nije sposoban odrediti smjer kretanja dvoboja. Slična situacija se Igoru dogodila i u Torontu kada je odlučio "provjeriti" Magalhaesove inače neosporne kvalitete na parteru. Borac uvijek, uz plan A, mora imati plan B, a oni vrhunski majstori imaju i plan C, D, E… Stoga je vrijeme da The Duke poradi na svojim taktičkim planovima, ali i na psihološkoj pripremi za trenutke u meču kada stvari ne krenu na zacrtani način. Dojam je da Igor u takvim trenucima potone i da mu treba previše vremena da se vrati u meč.

Pozitivno u čitavoj priči jest Pokrajčevo ogromno srce, požrtvovnost, kao  već toliko puta dokazana brada. I s očitim rezultatskim deficitom, hrvatski borac je u posljednjoj rundi išao prema naprijed i hrabro tražio pobjedu. Porazi su sastavni dio svakog sporta, a posebno ovog, stoga Igore, glavu gore. No, ako Pokrajac misli još duže vrijeme biti dio UFC-a, onda mora znati da jednodimenzionalni borci više ne prolaze!

Hector Lombard je zvijer

To smo znali i ranije, no kao da smo nakon UFC debija i meča protiv Tima Boetscha posumnjali u istinitost ove rečenice. Vjerovanje da srednja kategorija napokon ima dostojnog izazivača vratila nam je subotnja izvedba kubanskog razarača protiv Rousimara Palharesa. Olimpijski judaš ga je doslovce razmontirao na proste faktore, a prikazana eksplozivnost, snaga i brutalnost njegovih udaraca podsjećaju na najbolje dane Vitora Belforta. Očito je Lombardu trebao jedan dvoboj kako bi se prilagodio na svjetla velike pozornice, a sada kada je "uštiman", vrijeme je drhtavicu svih ostalih u diviziji do 84 kilograma. Možda čak i Andersona Silve!

Tvrdoglavosti boraca nikad kraja

To se zorno moglo vidjeti u meču Rossa Pearsona i Georgea Sotiropoulosa. Iako je od samog starta bilo jasno da Australac grčkog porijekla nema što tražiti s Englezom u stojci, ovaj je konstantno forsirao borbu na nogama kao da želi temeljito istestirati čvrstoću svoje brade. Kada je napokon došao na parter i izdominirao protivnika krajem prve runde, mislili smo će mu to skrenuti pažnju na ono očito – protiv eksplozivnog, brzog i točnog Pearsona niti pod razno ulaziti u izmjene, nego se boriti tamo gdje si bolji! No, druga runda nas je demantirala. Majstor partera se baš zainatio i odlučio je "lupati" s Englezom. Ovaj ga je nekoliko puta posložio na parter uvijek istom lijevom rukom da bi na kraju čak i sudac zaključio da ovo nema smisla te je prekinuo dvoboj nakon još jednog knock downa. Nakon sedam pobjeda u nizu, Australac je ušao u vrlo neugodan negativni niz koji broji tri poraza. Već sljedeći bi mu mogao biti koban. To je tako kada ste tvrdoglavi…

Nokauti Barryja i Nelsona

Ljubitelji udarača, ali i fanovi ovog simpatičnog dvojca, mogu napokon odahnuti. Barry i Nelson ne samo da su slavili u svojim dvobojima, nego su se okitili impresivnim nokautima. UFC "Hagrid", doduše, nije pobijedio svojim zaštitnim znakom – desnim haymakerom, nego je ovaj put vrlo podmuklo Mattu Mitrioneu podvalio snažni aperkat desnicom koji je bio dovoljan da puno krupniji borac osjeti moć simpatičnog debeljka. Puno emotivnije svoju pobjedu je doživio Cro Copov sparing partner – Pat Barry. "To je zato što sam malen", pohitao je prema kameri i derao se odmah nakon strašne ručne serije koja je u zemlju snova poslala Shanea Del Rosarija. Gube ili dobivaju, Barry i Nelson definitivno pripadaju u najjaču svjetsku promociju. S njima nikada nije dosadno, a u svijetu hrvača koji dominiraju MMA svijetom ovakvi nokauteri se moraju cijeniti kao suho zlato. To znaju i u UFC-u!

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI