Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Što god se dogodilo u kavezu, od sutra ujutro više ništa neće biti isto | Fight Site

Što god se dogodilo u kavezu, od sutra ujutro više ništa neće biti isto

kolumneIZDVOJENA VIJEST 20.01.2018 15:51h Autor:

Miočić vs. Ngannou

Tek nešto više od 14 sati dijeli nas od trenutka kada će se zatvoriti vrata kaveza nakon što u njega uđu Stipe Miočić, Francis Ngannou i sudac njihove borbe. I što god da se dogodi u tom duelu, stvari u UFC-u više neće biti iste. A već prije same borbe, jedan apsolutni pobjednik je siguran. Taj pobjednik je naravno UFC.

Po prostranstvima interneta može se pronaći bezbroj analiza borbe Stipe Miočića i Francisa Ngannoua. Nema osobe ikako vezane uz MMA da nije odlučila ili pokušala dati svoje mišljenje o onom što će se u Bostonu dogoditi u nedjeljno rano jutro po našem vremenu. Na toliko smo mjesta mogli pratiti većinom jednake tvrdnje, koja govore kako je najveća šansa Ngannoua u udarcu, a Miočićeva u tome da ga umori i odvede tamo gdje još nije bio. Iako, zapravo je svima jasno da je Francis Ngannou jedna velika nepoznanica. No, ne treba previše spominjati te analize iz vrlo jednostavnog razloga, ovo neće biti analiza borbe niti onoga što će se u njoj dogoditi. Ovo je analiza onoga što će se dogoditi nakon borbe.

Kako god da se borba odvila, stvari unutar UFC-a pa čak i u MMA svijetu više neće biti iste. U jednom slučaju će UFC dobiti potvrdu kako uistinu ima najmoćnijeg čovjeka svijeta, koji je to upravo dokazao, a u drugom će im trebati još malo uloženog truda, ali s kojim mogu dobiti puno više nego u prvonavedenoj situaciji. Iz tog razloga su tu dvije moguće opcije, a svaka predstavlja pobjedu jednog borca te obje odlaze u našu analizu.

Pobjeda Francisa Ngannoua

Neovisno na koji način Kamerunac dođe do pobjede i naslova prvaka, UFC će dobiti ono što je htio, ono što im je potrebno i ono što su se nadali kada su Francisu dali priliku napasti titulu prvaka te kako su ga sukladno tome krenuli promovirati kao rijetko kojeg borca ikad prije toga. Zbog samog impresivnog fizičkog izgleda, Ngannou je odmah bio zanimljiv publici i medijima. Uostalom, svi se dobro sjećamo koliko je samom svojom pojavom privukao pažnje na zagrebačkom UFC eventu, gdje je ujedno odradio svoj drugi nastup u promociji. Već tada su mnogi u njemu vidjeli veliku stvar, ogroman potencijal, koji je tada još uvijek bio tehnički hendikepiran, ali to ga nije spriječilo da savlada Curtisa Blaydesa, možda mu je samo otežalo proces te bi danas i to izgledalo drugačije. To ne možemo znati, uostalom nije ni bitno. Bitno je bilo podsjetiti kako je veliki broj naših čitatelja mogao osobno posvjedočiti toj impresivnoj pojavi i upravo je Francis Ngannou mnogima bio glavna tema u razgovorima dok su napuštali dvoranu nakon eventa.

Ukoliko Ngannou savlada Miočića kao svoje prethodne protivnike, odnosno ukoliko ga nokautira u prvoj rundi, UFC će nastaviti hype na isti način. Imati će prvaka kojeg su htjeli i to prvaka koji svoje protivnike ekspresno brutalno šalje u nesvijest, bez da im da ikakve šanse da se prikažu. Naravno, svi smo svjesni da takvog prvaka UFC ima i sada, ali iz nekog samo njima poznatog razloga, to se nije ni približno potenciralo kao niz nokauta kojim je izazivač došao do te pozicije. To spominju analitičari i mediji, ali u promotivnim videima je Stipe Miočić igrom slučaja prvak koji stoji na putu nekome tko bi trebao pokazati da je najbolji, tko bi trebao pokazati da je “The New Breed”. Dakle, ukoliko Francis Ngannou dođe do pobjede brzim nokautom, nastaviti će se priča o protivniku koji svojom snagom sve ispred sebe demolira i odmah će se krenuti graditi priča oko nekog idućeg protivnika, s tim da će se ovog puta “hajpati” prvaka. Prvaka koji će biti MMA superzvijezda, ali iz razloga što je UFC to tako htio. I promociji će se ispuniti želja.

U slučaju ostalih opcija, odnosno ukoliko Ngannou dođe do pobjede u nekoj od kasnijih rundi ili odlukom pa makar ona možda bila dvojbena, dobiti će se nešto više. Dobiti će se odgovor na to što Francis može te će se utišati svi oni koji tvrde da nije kompletan borac, da ne zna “plivati u dubokim vodama”. UFC će tada imati prvaka nevjerojatne snage, ali ujedno i prvaka koji je kompletan borac, kondicijski spreman na sve što dolazi pred njega. E sada, mnogi smatraju da ta opcija nije moguća, no to ne možemo biti sigurni dok se ne dogodi. U UFC-ovom institutu se svakako pažljivo radi na njegovoj kondicijskoj pripremi, jedino je pitanje koliko njegovo tijelo to može podnijeti, odnosno koliko njegova muskulatura troši kisika. Svakako se niti ova opcija ne smije otpisivati sve dok se ne potvrdi da nije tako, a ukoliko se ovo dogodi, to će biti još najveća pobjeda same promocije.

Svi smo već odavno zaključili kako se UFC nada jednom od navedenih ishoda te njima vjerojatno nije bitno koji će to biti. Ipak svakako još vrijedi spomenuti opciju pobjede koja bi dovela do revanša. To bi svakako bilo u slučaju neke neizvjesne borbe, borbe za pamćenje prepune akcije ili već spomenute dvojbene sudačke odluke. U svakom slučaju, puno je opcija s ovim podnaslovom, a apsolutno svaka ide UFC-u i Francisu Ngannou u prilog.

Pobjeda Stipe Miočića

Iako ga nisu promovirali niti približno koliko treba jednog prvaka, možda bi upravo to moglo pomoći Miočiću da bude prepoznat i cijenjen na način koliko zaslužuje. Naravno, tu se misli na opciju da ostane UFC-ov teškaški prvak, odnosno da pobijedi “najjačeg čovjeka na svijetu” te da automatski time postavi rekord UFC prvaka s najviše obrana titule. Stipe Miočić u ovoj je borbi autsajder, neki neutralni gledatelj nikada ne bi rekao kako je on prvak, a kako je Francis Ngannou ipak (još uvijek neprovjereni) izazivač. Upravo zbog toga što će puno “casualaca” gledati borbu zbog načina na koji je UFC predstavio Kamerunca, Miočić bi pobjedom, posebno ako bude u stilu na koji to inače čini, mogao biti prepoznat kao pravi prvak, čovjek koji je zaustavio stroj kakav još uvijek nije viđen u ovom sportu, nevjerojatnu snagu udarca i sve epitete koje je svom ljubimcu njegov poslodavac nadjenuo. I tada UFC ima posao koji jednostavno moraju znati kako odraditi, a to je to sve predstaviti svijetu.

Nakon što Miočić zaustavi “hype train” odnosno “hype ford escort”, UFC više nema izbora nego dati mu mjesta koliko je već odavno zaslužio i napokon trebaju iskoristiti sve ono što uz Miočića dolazi. Od toga da će kvalitetnije potencirati činjenicu da je vatrogasac koji i dalje spašava živote na tom poslu, da će u javnost izaći s pričom kako je u pitanju obiteljski čovjek i ugledni član društva, a na kraju će valjda doći do šire mase to da je Stipe zapravo jedan izuzetno cool tip. Jer on to upravo je, opušten i duhovit tip te uvijek zahvalan sugovornik. Možda ne izgleda “kao od brda odvaljen”, možda ne vrijeđa svoje protivnike, možda se ne bahati količinom novaca koji zarađuje te također možda ne priča ono što mase žele čuti. Ali je borac u pravom smislu te riječi i on će to za manje od 15 sati dokazati cijelom svijetu. I nakon što to uspije, trebalo bi početi vrijeme Stipe Miočića, iako je ono za prave ljubitelje borilačkog sporta već odavno počelo.

Kao što je početak teksta rekao, UFC pobjeđuje u svakom smislu. U slučaju pobjede Ngannoua imaju prvaka kojeg su htjeli i samo trebaju nastaviti promovirati ga u istom smjeru. Ukoliko Miočić obrane naslov, onda će morati uložiti dodatnog truda, promijeniti neke stvari u pristupu, ali konačni rezultat treba bi biti puno više od toga. Jer će onda imati tog pravog prvaka u Miočiću, a Ngannou će i dalje ostati tu, kao borac iz vrha i borac koji će vjerojatno jednog dana postati prvak. Jedino što mi vjerujemo da to neće biti 20. siječnja 2018. godine.

Kao što naslov kaže, što god se dogodilo, od sutra ujutro više ništa neće biti isto.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI