Stipe Miočić vs. Daniel Cormier – Pogled kroz brojke!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 06.07.2018 15:58h Autor:

Miočić i Cormier

Stipe Miočić ili Daniel Cormier, glavno je pitanje MMA fanova već tjednima, a kako ne bi bilo kada je do borbe preostalo manje od dva dana. No, ovo nije klasična analiza, ovo ispred vas je pogled na borbu kroz ono što znamo, a to su brojke.

Naravno da ne postoje brojke koje će nam reći boksa li Stipe Miočić bolje od Daniela Cormiera, koji od ova dva borca ima “bolju bradu” ili tko je kondicijski spremniji. Takvi parametri ne postoje, jer da postoje nam zapravo borbe ne bi niti trebale. Izmislio bi se neki program u kojem bi se unijeli parametri i sve bi bilo precizno izračunato, bez potrebe za nasiljem. Ipak, ovo je sportska vrsta nasilja koju svi volimo i u kojoj uživamo te nam je drago da stvari nisu tako jednostavne kao što bi u toj nekoj znanstvenoj fantastici bile.

Ipak, brojke su ono što vrlo često daje neku sliku. Brojke su ono na čemu kladioničari grade svoje ponude, nešto što se u detalj analizira da bi se prepoznale neke prednosti ili nedostaci, a i brojke su jednostavno nešto što je zabavno gledati i uspoređivati. Pa zašto to onda ne bi napravili u slučaju Stipe Miočića i Daniela Cormiera. Neće nam ništa škoditi, a dati će nam još neku sliku. A osim toga, neće trebati razbijati glavu oko toga tko bi mogao bolje hrvati ili boksati, odnosno gdje je čija prednost. Ma, ovo je zapravo jedna opuštena analiza, koju ćemo započeti kroz prvu tablicu.


U toj prvoj tablici nalaze se neke osnovne informacije, gdje možemo vidjeti kako je Cormier tri i pol godine stariji od Miočića, no da je tek pola godine duže od njega u profesionalnom MMA-u te ima tek dvije profesionalne borbe više. Ovaj ostatak je podjednak, a otkriva nam samo to kako je Stipe ranije stigao u UFC te iz tog razloga ima više nastupa, no Cormier je nastupao u Strikeforceu koji nije bio slabija konkurencija. Čak i broj pobjeda prekidom im je podjednak, iako se ti prekidi podosta razlikuju. Dok je Stipe borac koji može borbu odlučiti jednim udarcem, kod Cormiera su više bili prisutni tehnički nokauti, gdje bi sudac njegove protivnike rješavao nepotrebne daljnje muke koju je donosila Cormierova dominacija.

Također smo naveli i bazu, koja je zapravo ista, da bi nakon fakulteta ipak krenuli drugačijim putem. Stipe je osim borilačkih sportova bio aktivan u baseballu i američkom nogometu, no nakon školovanja se posvetio amaterskom boksu, gdje je postigao velike uspjehe u “Golden Gloves” natjecanju. Cormier se posvetio profesionalnomolimpijskom hrvanju, gdje je također postigao velike uspjehe, no ostao je na korak od osvajanja olimpijske medalje, što je zapravo nešto za što je izjavio kako će zauvijek žaliti. Bilo je to 2004. godine, da bi četiri godine kasnije morao otkazati olimpijske igre radi problema s bubrezima. Tada se odlučio posvetiti MMA-u te je pristupio American Kickboxing Academy dvorani, gdje je ostao do današnjem dana.

Upravo ta priča sa dvoranama nešto je po čemu se Miočić i Cormier razlikuju od većine današnjih boraca. Dok gotovo svi kroz karijeru često mijenjaju dvorane, najčešće motivirani porazima, odnosno pokušavaju krivnju tako svaliti na svoje trenere, njih dvojica su od prvih dana svojih MMA karijera vjerni istim dvoranama i istim trenerima te obojica o njima govore samo u superlativima.

Preko ovoga dolazimo do druge tablice, koja se nalazi iznad nas, a ona sadrži podatke koji će mnogima biti najzanimljiviji. U pitanju je statistika, ono za čime su Amerikanci jednostavno ludi te što također i nama dobro dođe, kada želimo napraviti neku ovakvu analizu. Uzeli smo službene podatke iz deset posljednjih borbi te smo izračunali udaračku i hrvačku učinkovitost oba borca. Nije nam trebalo više od toga jer je upravo to ono što njih dvojica rade i tu dolazimo do zanimljivih podaka.

Nepobitna činjenica je kako Stipe Miočić brže završava svoje borbe, odnosno u njih deset je čak 23 minuta manje od Cormiera proveo u kavezu, u postotku nešto više vremena provede u potpunoj kontroli, a također je pogodio i više značajnih udaraca. Ovaj posljednji parametar posebno dobro izgleda kako to prebacimo u značajne udarce po minuti, gdje Miočić tamo nadmašuje Cormiera za jedan cijeli udarac. Osim što je više njih pogađao, Stipe je i manje primio, odnosno 2.41 po minuti, dok Cormier prima 3.21 značajan udarac po minuti. No, ne zaboravimo da se dva puta unutar tih 10 borbi susreo s Jonom Jonesom. Rušenja su ipak ono gdje je mala prednost na strani Cormiera, budući da je Miočić upisao 16 rušenja iz 50 pokušaja, no njegovu statistiku kvari prva borba protiv Juniora Dos Santosa, gdje je došao do tek jednog rušenja iz čak 18 pokušaja.

Što se tiče obrane od rušenje, Miočića su do sada pokušali srušiti deset puta, a dva puta su uspjeli. Jednom je to napravio Junior Dos Santos, a jednom Gabriel Gonzaga, što čini Miočićevu uspješnost obrane rušenje izuzetno dobrih 80%. Što se tiče Cormiera, njega su pokušali rušiti 24 puta, a uspjeli su šest puta. Tri puta je to napravio Jon Jones, po jednom u svakoj međusobnoj borbi Anthony Johnson te jednom Alexander Gustafsson.

Na kraju smo odlučili napraviti ukupnu statistiku protivnika u posljednjih deset borbi te gore možemo vidjeti kako izgledaju njihovi ukupni profesionalnih skorovi, kao i oni UFC skorovi. I lako je zaključiti kako se Miočić sastajao s iskusnijim borcima, dok su Cormierovi protivnici imali bolje skorove, odnosno podosta manje poraza od onih s kojima se susretao teškaški prvak. Naravno, kod Miočića nismo Dos Santosa unosili dva puta, kao niti Jona Jonesa i Anthonya Johnsona kod Cormiera. To je podatak koji ne mora apsolutno ništa značiti, ali svakako ga je zanimljivo popratiti na ovaj način. Tu smo naveli i koji je borac do sada osvojio koliko bonusa, gdje vidimo kako je Miočić po tom pitanju uspješniji te automatski time i atraktivniji borac.

Posljednja kategorija pripala je honorarima u posljednjih deset borbi, gdje vidimo kako je Cormier zaradio čak 50% više od Miočića, što velikim dijelom ide kao zasluga borbi protiv Jona Jonesa, no isto tako je tu bitna i činjenica da je Cormier došao kao Strikeforce prvak, što mu je u startu osiguralo kvalitetniji honorar od većine debitanata. Miočić je tako još još za borbu protiv Nelsona zaradio tek 30.000 dolara, protiv Gonzage 40.000, dok je za glavnu borbu protiv Fabio Maldonada spremio tek 50.000 dolara čistog honorara. Još kao izazivač, odnosno za borbu protiv Fabricia Werduma, bio je na honoraru od 65.000 dolara i još toliko u slučaju pobjede. U posljednje dvije borbe se to popravilo, odnosno nalazio se na fiksnom honoraru od 640.000, dok je najavio kako je ovog puta njegova garantirana zarada još veća.

I toliko o tome u ovome vrlo zanimljivom uvidu u neke brojčane vrijednosti koje se tiču karijera Stipe Miočića i Daniela Cormiera. Kao što je već navedeno, teško da ikome mogu pomoći oko dolaska do nekih zaključaka kako bi se sutrašnja borba mogla odviti, no barem je zabavno. Nadamo se da ste uživali u ovom tekstu.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI