Neželjeni UFC prvak: Stipe Miočić u subotu može postati besmrtan!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 10.05.2016 12:04h Autor:

Stipe Miočić

Stipe Miočić će narednog vikenda pokušati stići do sportske besmrtnosti. Ova fraza nije tek puko slovo na papiru kojim se pokušava naglasiti važnost dvoboja za titulu UFC prvaka u teškoj kategoriji koji će se održati u “main eventu” UFC-a 198 (uživo na Fight Channel PPV-u i FightchannelTV-u). Radi se o realnosti s obzirom na to da je američka elitna promocija pomaknula granice sporta do razine “mainstreama” koji se prikazuje uživo na na nacionalnom FOX-u. Biti UFC prvak u teškoj kategoriji je zaista “big deal”. Posebno za čovjeka koji još uvijek ima svoj dnevni posao medicinskog tehničara u vatrogasnoj postrojbi, ali i koji je uopće do ove šanse stigao isključivo radom i kvalitetom.

> Miočić: Obožavam to što sam Hrvat, mi smo ratnici!

Zašto to naglašavamo? Zato što su neki drugi do svojih prilika stizali raznim drugim načinima. Recimo svojom nacionalnošću ili jednostavno svojim velikim ustima i popularnošću koja nekada i nema previše veze sa sportom. Miočić je unatoč očitom negodovanju vrha UFC-a da dobiju nepopularnog i neekscentričnog Hrvata u stolici UFC prvaka kraljevske kategorije (Dana White mu je poručio postani popularniji), samo svojim rezultatima natjerao Whitea i Fertitte da mu daju itekako zasluženu priliku. UFC više nije imao izbora inače bi ugrozio bilo kakvu vjerodostojnost da se radi o sportskoj, a ne poslovnoj organizaciji. Stipe ih je vrhunskim rezultatima natjerao da ga prestanu ignorirati. To je fakt.

Ne znamo koliko dobro shvaćate to dostignuće i koliko će Miočić izbiti novaca iz džepa UFC-u, ako postane prvak. Pa evo kratkog objašnjenja. Ne treba posebno naglašavati da je teška kategorija u borilačkim sportovima ujedno i ona kraljevska. Fanovi jednostavno vole “velike dečke”, vole nokaute koje im pružaju i vole neizvjesnost koju teškaški dvoboji uvijek donose. Samo jedan “zalutali metak” znači kraj dvoboja, a kada imate rukavice od 5  unci, to je gotovo neminovno. Dakako, popularnost se odražava na prodaju PPV-a, najvažnijeg izvora prihoda za američku promociju. Pa su tako Brock Lesnar i Frank Mir s nastupom na UFC-u 100 i dalje najprodavaniji PPV event u povijesti promocije. Lesnar je zajedno s Carvinom stigao i na treće mjesto, a dvoboj protiv Velasqueza na UFC-u 121 je također u Top 10. Radi se doslovno o stotinama milijuna dolara.

Na nesreću UFC-a, Miočić je samo obiteljski čovjek, sportaš, vatrogasac i Hrvat čudnog imena. Prvih par UFC mečeva je bio “Stajp”, a ozbiljno su ga počeli shvaćati tek nakon dvoboja protiv Juniora dos Santosa u prosincu 2014. Ironično jest da je Miočić u tom meču poražen od bivšeg UFC prvaka, no malo je reći da je ostavio pozitivan dojam. Svijet, ali i čelnici UFC-a, su tada shvatili da se radi o čovjeku koji ima kvalitete postati šampion. No, tu dolazimo ponovno do toga da mu je “trash talk” nepoznanica, da Miočić nije lik koji će prozivati, prijetiti, pljuvati, ali i do toga da je on samo američki Hrvat.

Stotine tisuća Brazilaca će kupiti PPV zbog Fabricija Werduma ili Juniora dos Santosa, Meksikanci su najbrojniji “ne-Amerikanci” u SAD-u koji su ludi za boksom i općenito borilačkim sportovima, a Miočić je samo lik koji je dobar u onome čime se bavi. On je samo borac kojeg mnogi čak i lokalni listovi iz Clevelanda moraju inicijalno predstaviti uoči meča na UFC-u 198. Budite sigurni da će se to odraziti na prodaju PPV-a i da bi UFC s Miočićem prvakom gubio milijune dolara. Tu se ponovno vraćamo na onu Dane Whitea: “Postani popularniji…”

No, unatoč svemu ovome, danas je utorak, a već ove subote (po hvatskom vremenu u nedjelju) će Bruce Buffer možda izgovoriti “and new UFC HW champion – Stipe Miočić”. To bi bilo veliko dostignuće i pobjeda sporta nad biznisom. I zato je Stipe već sada zaslužio lovorike, a u slučaju osvajanja naslova njegova sportska besmrtnost je neupitna!

Marko Petrak
[email protected]

04_Beltran_Miocic051

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI