Stigla je neka nova garda: Snažnija, brža, dominantnija, KVALITETNIJA…

kolumneIZDVOJENA VIJEST 09.12.2012 12:01h Autor:

UFC on FOX 5 zvijezde

Marko Petrak komentira spektakularnu noć u Seattleu.

UFC on FOX 5 je ispunio očekivanja i onih najzahtjevnijih MMA fanova. Večer u Seattleu je ponudila red nokauta, submissiona i, ono što je najvažnije, spektakularnih mečeva.

Iako smo u glavne tri borbe vidjeli zaista izražene dominacije jednog borca, to ne umanjuje kvalitetu tih dvoboja. Nije se radilo o klasičnom demoliranju boljeg borca koji je u kavez stigao kako bi popravio score nad "trubom" koja stoji nasuprot njemu. Unatoč tome što su  večeras bili debelo nadjačani, i Diaz i Rua i Penn su pružili srčane predstave i dokazali su da im je mjesto bilo upravo u tim mečevima. Henderson, Gustafsson i MacDonald su jednostavno nova generacija MMA boraca koja melje sve pred sobom, a ova trojka im se samo našla na putu.

Ono što je bilo karakteristično za sva tri meča jest i potpuna fizička dominacija jednog od boraca. BJ Penn je izgledao kao da ne pripada u isti sport, a kamoli u istu kategoriju s mišićavim Kanađaninom. Gustafsson je Shoguna nekoliko puta bacio na parter poput djeteta, a posebno je do izražaja došao njegov impresivan "reach" na koji Brazilac nikako nije nalazio odgovor. Tome treba pridodati i već tradicionalno lošiju kondicijsku pripremu Pride zvijezde što je jasno došlo do izražaja u trećoj rundi kada je Šveđanin bio lagan na nogama, a Shogun je doslovce preživljavao.  Benson Henderson je borac koji u lakoj kategoriji, kada su fizikalije u pitanju, jednostavno nema premca. Vižljasti i dugački Diaz se mogao mjeriti distancom, no već je prvi klinč pokazao ogromnu prvakovu prednost u fizičkoj snazi. Upravo su takve situacije potpuno odredile meč za naslov prvaka.

Neovisno o Pennovoj odluci o ostanku ili odlasku iz profesionalnog sporta, jasno je da bivšem dvostrukom prvaku nije mjesto u velter kategoriji. To je bilo jasno i ranije, no kada je Penn noćas stao pored MacDonalda čak i njegovi najžešći poklonici su progutali slinu pomislivši da bi njihovom miljeniku mogla slijediti prava porcija batina. I upravo to se dogodilo. Veći, jači, moderniji, raznovrsniji, tehnički potkovaniji, taktički bolji i sve ukupno kvalitetniji borac je potpuno izdominirao protivnika koji je nekoć predstavljao revoluciju sporta. Danas, šest godina kasnije, MacDonald je budućnost, a Penn je prošlost. Teško je gledati legende kako odlaze u staro željezo, no tek su se rijetki, poput Andersona Silve, uspjeli prilagođavati modernim tekovinama sporta, te paralelno napredovati i dominirati u mečevima. Penn jednostavno nije jedan od njih. On je u svakom pogledu ostao u vremenima kada je pobjeđivao Sean Serka ili Jensa Pulvera. Danas su na sceni neki drugi momci – momci poput Roryja MacDonalda. Gledajući posljednjih šest dvoboja, Penn je ubilježio tek jednu pobjedu. Možda je zaista vrijeme da objesi rukavice o klin jer je teško gledati legendu poput njega "na konopcima" u svakom meču.

Tek nešto manje impresivno od MacDonalda je u meču protiv Shoguna Rue izgledala švedska MMA zvijezda Alexander Gustafsson. Doduše, Rua je u određenim trenucima ozbiljno priprijetio Šveđaninu, no treća runda je otkrila pravi omjer snaga. Isprebijani Rua je jedva stajao na nogama, a Gustafsson je birao gdje će pogoditi svog protivnika. Da je meč dogovoren na pet rundu, nema sumnje da bi Šveđanin slavio prekidom. Shogun možda nije "za staro željezo" poput Penna, no i kod njega se vidi deficit u nekim segmentima ovog sporta. I on je, kao i neki njegovi kolege iz Pride dana, u nekim pogledima ostao u prošlim vremenima. Gustafsson je noćas pokazao da se radi o modernom, raznovrsnom i taktički vrlo zrelom borcu. Iako se ovo ne čini dovoljno da bi iznenadio Jona Jonesa, nema dvojbe da je Šveđanin legitimni prvi izazivač za UFC pojas. Rua, s druge strane, treba "stati na loptu" jer će se ovim samoubilačkim tempom iz posljednja tri dvoboja odvesti direktno u provaliju.

Već smo u uvodu ustvrdili da je Henderson u meču za naslov protiv Natea Diaza bio potpuno fizički dominantan. No, to je bio tek jedan segment borbe koji je vodu usmjerio na njegov mlin. Prvak je i u svim ostalim segmentima izgledao dominantno i impresivno. Ako je netko sumnjao u njegov šampionski legitimitet nakon kontroverznog poglavlja s Frankiejom Edgarom, onda to sigurno više nije slučaj nakon priredbe u Seattleu. Diazu ne preostaje ništa do povratka u dvoranu i novog pokušaja napada na titulu. Ako ikada stigne nova prilika..

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI