“Šprica” u UFC-u: Pravilo, a ne iznimka?

kolumneIZDVOJENA VIJEST 06.11.2012 12:09h Autor:

Stephan Bonnar

Marko Petrak komentira posljednji u nizu slučajeva pada jednog UFC-ovog borca na doping testu. Ovaj put je s prstima u pekmezu uhvaćen "Američki psiho" Stephan Bonnar.

Da, pomalo izlizana tema… No, nažalost bavimo se sportom gdje se radi više o pravilu nego o ružnoj iznimci. Zloupotreba steroida se nameće sama po sebi kao neizostavna tema iz tjedna u tjedan. Poput nekog ružnog pravila, noćne more iz koje se ne budite.

Ako Davea Hermana izostavimo iz ove priče jer marihuana, osim što je zabranjena, ne utječe na performanse borca, onda fokus valja prebaciti isključivo na UFC-ovu legendu Stephana Bonnara. Iako se ne radi borcu samog vrha poluteškog rostera, "Američki psiho" zaista zaslužuje da ga se nazove legendarnim. Ako zbog ničeg drugog, onda zbog meča protiv Forresta Griffina kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih "fajteva" u povijesti sporta. To je bila i borba koja je reality show "The Ultimate Fighter" vinula u orbitu pa mu američka promocija Bonnaru mora biti doživotno zahvalna.

S obzirom da se Bonnar i službeno oprostio od aktivne karijere čak i ranije nego što je pao zbog uporabe anaboličkog steroida Drostanolonea, ne čudi da su mediji špekulirali o njegovom ulasku u UFC-ovu Kuću Slavnih. Drugim padom na doping (prvo put je pao nakon meča protiv Griffina 2006.) testu Bonnar je ovu povlasticu uvelike kompromitirao i iz današnje perspektive teško je očekivati da će mu se ovako velika čast na koncu i ukazati. No, Bonnar je na zalasku karijere vjerojatno odlučio odigrati "all in" i sve staviti na kocku. Dosadašnju prilično uspješnu karijeru, ugled koji se taman oporavio od prvog pada na steroide, eventualni ulazak u "Hall of fame"… Sve je riskirao kako bi u meč protiv nepobjedivog Silve ušao s dodatnom prednošću. Već je u startu imao desetak kilograma viška na svojoj strani, no malo ekstra mišića nikada nije na odmet. Nije mu pomoglo. Brazilac se s njim doslovce poigrao i dokazao da talent ipak nema premca. Upravo takvi likovi poput Andersona, BJ Penna, Marka Hunta…daju nadu da se u slobodnoj borbi sve ne svodi na "špricu". Iz perspektive prosječnog gledatelja koji tek letimično prati MMA, dojam je upravo takav. U main stream medije uglavnom se probijaju vijesti o dopingu, steroidima, varanju. Pozitivne priče nikoga ne zanimaju.

Ovih dana smo bili svjedoci javnog linčevanja biciklističkog prvaka Lancea Armstronga kojem su uzeli sve naslove, medalje, čast, novac… I u biciklizmu se svi rokaju, baš kao i u svim ostalim profesionalnim sportovima. To nije tajna, to znaju svi koji su "unutra". No, kada su jednom velikanu dokazali varanje, od njega valja učiniti primjer, ograditi se od bilo kave nelegalne rabote, osvjetlati obraz sporta, oprati ruke, baciti ga u katran nasred trga i po njemu posuti perje. Nažalost, borilački sportovi si to još uvijek ne mogu priuštiti. Alistair Overeem je Armstrognov borilački pandan, prvak svih najvećih promocija, jedan od najpopularnijih boraca današnjice, svjetska mega zvijezda. Nakon pada na doping testu Nizozemac je "nagrađen" s tek devet mjeseci produženog odmora. Da sve bude na granici (tragi) komičnog, Dana White ga je pohvalio na uzornom ponašanju nakon što su ga provalili, a čim mu istekne suspenzija gazda će mu dati borbu za prestižni naslov. Uočavate razliku?

Upravo je i to vjerojatno razlog zbog kojeg je Bonnar odlučio riskirati. Pasti na doping testu u UFC-u nije ništa strašno, to je više pravilo nego iznimka, a posljedice osjeća tek nekoliko luzera (Marquardt) u nemilosti Dane Whitea. Ostali uglavnom prođu neokrznuti ili pak dobiju nekoliko prilika za naslov prvaka poput Chaela Sonnena. Pa zašto onda ne gurnuti sve na sredinu stola i povikati "all in". Upravo je to učinio Stephan Bonnar. Njemu se nije isplatilo, no budite sigurni da se mnogima isplati. Većina prođe nekažnjeno ili čak nagrađeno. Jedan poznati MMA kolumnist je ovih dana napisao odličnu rečenicu koju na kraju valja citirati: "Većina današnjih boraca na steroidima su se uvjerili da oni ne varaju jer su steroidi postali dio ovog sporta."  Ovom se može dodati samo jedno – žalosno…

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI