“Slučaj Overeem” pokazao zašto je UFC na vrhu, a Strikeforce uskoro pod zemljom!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 20.07.2011 12:12h Autor:

Dana White i Scott Coker (Montaža)

Marko Petrak komentira kako je Zuffa vrlo efektno riješila “problem Overeem” demonstriravši tako način na koji funkcioniraju uspješne borilačke promocije.

Tako se to radi! – Overeemovim brisanjem iz polufinala Grand Prixa, UFC je zorno pokazao Strikeforceu kako probleme rješavaju “veliki dečki”.

Upravo ih je oklijevanje i popuštanje borcima i njihovim menadžerima uvalilo u dugove i dovelo u situaciju da budu kupljeni za 40 “pišljivih” milijuna od strane najveće konkurencije. Dana White je promptnom i oštrom reakcijom demonstrirao menadžersku mudrost, ali i silu i odlučnost, koje su potrebne da bi se preživjele u ovom okrutnom poslu. Zuffi to preživljavanje ide itekako dobro.

Dvije dosadašnje kritične reakcije u Strikeforceovim redovima, Zuffa je riješila gotovo diktatorskim stilom. Otpustili su Bretta Rogersa jer ne toleriraju bilo kakvo nasilje svojih zaposlenika izvan kaveza, a sada su poručili Overeemu – plesat ćeš kako ti mi kažemo, ili uopće nećeš plesati. Oba puta je direktno reagirao predsjednik UFC-a Dana White preskočivši tako hijerarhiju, odnosno Strikeforcevog direktora Scotta Cokera. Toliko o tome koliko imaju povjerenja u njegove sposobnosti.

Naravno da problem nije bio u Overeemovom ozlijeđenom malom prstu…Ili kako ga je White ironično nazvao “pinky toe”. Dva mjeseca je sasvim dovoljno da bi Nizozemac zaliječio ozljedu i dobro se pripremio za Silvu. Problem je nastao zbog Overeemove kampanje kojom si pokušava osigurati unosan ugovor s UFC-om jednom kada Zuffa ugasi Strikeforce. A ugasit će ga vrlo brzo, vjerojatno već početkom iduće godine, odmah kada zavši Grand Prix. Samouvjereni Nizozemac je, po uzoru na Nicka Diaza, izjavio da ide u boksačke vode. I ne samo to, javno je izazvao braću Kličko ustvrdivši da može ponuditi zanimljiviju borbu od Britanca Davida Hayja. Prilično bahato za čovjeka koji ima 0 mečeva u profesionalnom boksu. To što se u oba sporta nose rukavice, ne znači kako Overeem može parirati najboljim boksačima svijeta.

Bitna je, pak, jedna druga stvar. Jasno je da i za deset puta manji profesionalni boksački dvoboj od meča protiv jednog od braće Kličko, Alistair može zaraditi respektabilan novac. Upravo je to odlična startna pozicija za pregovore sa Zuffom kada na dnevni red dođe novi ugovor.

S obzirom da nisu od jučer, Dana White i braća Fertitta, odlučiti su odmah presjeći stvar na početku. Ako su popustili Nicku Diazu, ne znači da će im istu foru prodati i Alistair Overeem. Nešto su pak naučili u proteklim mjesecima. Uostalom, ovo je jasna poruka Strikeforceu kakav stav su trebali imati u pregovorima s Fedorom Emelianenkom. Upravo ih je taj poslovni odnos i suorganizacija evanata s M-1 Globaolom doveli na prosjački štap.

“Alistair je još uvijek pod ugovorom i dat ćemo mu tu, još jednu, preostalu borbu”, izjavio je znakovito White iako ga to pitanje nitko nije pitao.

Poruka za Strikeforceovog prvaka je jasna: “Malo si se precijenio i nas ne možeš ucjenjivati. Nakon isteka ugovora pristat ćeš na naše uvjete ili se tuci po Japanu.”

Overeem neće imati previše izbora. Boksačka karijera je ionako samo spin…

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI