Slučaj Leslie Smith: UFC kaznio “neposlušnost”, leđa joj okrenuli oni zbog čije borbe joj se to dogodilo

kolumneIZDVOJENA VIJEST 26.04.2018 17:04h Autor:

Leslie Smith

Leslie Smith odlazi iz UFC-a na jedan vrlo ružan način. Ovoj zanimljivoj borkinji službeno je istekao ugovor, no na način na kakav ona nikako nije htjela, a odbijanje promocije da joj ponudi novi pa čak i pod istim uvjetima, daje nam samo jedan zaključak. U UFC-u možeš biti uspješan, možeš biti atraktivan, ali ako nisi “poslušan”, to te može koštati. Što je najgore, Leslie su leđa okrenuli oni za koje se bori te zbog kojih joj se ovo dogodilo.

Možda neki ne znaju kako ova cijela priča zapravo ide pa evo kratkog objašnjenja. Leslie Smith trebala se prošlog vikenda boriti na Fight Nightu u Atlantic Cityu protiv Aspen Ladd. Bila bi to posljednja borba na njenom trenutno važećem UFC ugovoru te se nadala doći do pobjede koja bi joj osigurala dobre uvjete za nastavak suradnje. Ipak, dogodilo se to da je njena protivnica pala na vaganju te je Leslie odbila nastupiti. Kao razlog je navela to što se Aspen došla izvagati već među prvima te smatra da tako nije ni pokušala skinuti višak kilograma. Budući da je u pitanju hrvačica, kojoj je snaga glavna karakteristike njenog stila borbe, jasno je kako je Leslie smatrala da je Ladd na taj način svjesna onoga što gubi (30% honorara), ali da je spremna to riskirati da bi imala prednost. Naravno, to su neutemeljene tvrdnje, no dovoljne da Smith odustane od nastupa, kao što su uostalom neki njeni kolege napravili u sličnim slučajevima. Tada su borbe dobivale novi datum, a tome se nadala i Smith. No, dogodila se potpuno drugačija situacija.

Predstavnici promocije pristupili su Leslie te joj rekli da će joj isplatiti honorar za nastup, no uz njega i honorar za pobjedu. Prema tome to pravno dolazi kao da je nastupila, čime je odradila posljednju borbu navedenu u ugovoru. Iz UFC-a su joj tako pridodali kako to znači upravo to te da je njen ugovor s promocijom završio. Leslie je pokušala izboriti još jedan nastup, tražila je novi ugovor pod istim uvjetima koje je imala do tada, no predstavnici UFC-a brzo su napustili sastanak, ostavivši je tako službeno kao “free agent” borkinju. U situaciji kada ima rezultat, kada prakticira način borbe koji privlači publiku u dvorane i kada je UFC-u napravila uslugu u trenucima kad nisu znali što učiniti. No, Leslie ima jedan “defekt” u nekom zamišljenom opisu savršenog UFC borca. I to “defekt” koji ih s poslovne strane ‘bode’ u razna mjesta. Nema sumnje da je to razlog zašto UFC više ne želi suradnju s Leslie Smith, u trenucima kada je jedna od najzanimljivijih i najboljih borkinja divizije. I to bantam divizije, koja je ostala na tek 19 imena, od čega je jedna borkinja na trudničkom dopustu, jedna ima dogovorenu borbu u višoj diviziji, a jedna je suspendirana zbog korištenja dopinga.

Da pojasnimo posljednju rečenicu prošlog odlomka, 35-godišnja Smith u svojoj profesionalnoj karijeri ima deset pobjeda i sedam poraza, dok je kao UFC borkinja ostvarila četiri pobjede i tri poraza. Ukupni skor ne izgleda toliko dobro, no računajmo na to kako je u UFC-u startala s dva poraza u prva tri nastupa. To nas vodi do toga da je slavila u tri od posljednja četiri, uključujući pobjede u dvije posljednje borbe. No, upravo taj ovdje spomenuti poraz je ono zbog čega bi je UFC trebao držati među povlaštenim članovima promocije, a ne joj dati otkaz. U pitanju je borba iz svibnja 2016. godine, koju je u međukategoriji odradila protiv Cris Cyborg. Bilo je to vrijeme kada se nitko nije htio boriti protiv Brazilke, koja je tek trebala pristupiti UFC-u. Smith je, za razliku od većine, zapravo za tu borbu molila čelnike promocije i na kraju nije razočarala. Doživjela je poraz, no pomogla je UFC-u da dovede Cyborg te da u prvom nastupu fanovima ponudi odličnu borbu. Veliki razlog za to je upravo Leslie, koja se nije branila nego se pokušala potući.

Takav način borbe zapravo je razlog zašto ju autor ovog teksta naziva “ženski Gaethje”, a to je dodatno potvrdila odmah u svojoj idućoj borbi. Dočekala je talentiranu Meksikanku, Irene Aldanu, a činjenica da i Aldana voli ući u otvorenu borbu samo je pomogla da ove dvije djevojke odrade možda i najuzbudljiviju borbu u povijesti ženskog MMA-a. Smith je slavila nakon tri runde bespoštedne borbe, djevojke su zasluženo pokupile bonus, a borba se našla među nominiranima na mnogim dodjelama MMA nagrada za 2016. godinu, kao najbolja borba godine. Mnogi fanovi i analitičari, kada ih danas pitate za najbolju žensku borbu u MMA povijesti, navesti će vam upravo tu gore spomenutu. Da se Leslie to nije samo od sebe odjednom dogodilo, nego da je takva cijelu karijeru, dovoljno govori podatak da je na četiri od prvih sedam Invicta evenata, njena borba također bila ona za koju je dodijeljen bonus za borbu večeri. Leslie se vratila u srpnju prošle godine, kada pobjeđuju Amandu Lemos. Bio je to prekid u drugoj rundi, a ponovno je bio ponuđen spektakl, u kojem je Leslie pogodila 101 značajan udarac, a primila ih 68. I za tu je borbu zaslužila bonus, no vjerojatno joj nije dodijeljen samo zbog toga što je borba bila ukupno prva na programu. Protiv Ladd se tako trebala boriti s nizom od tri pobjede unutar bantam kategorije te u lovu na Top 10. Iza sebe je imala fanove ženskog MMA-a, koje je stekla upravo tim načinom borbe, ali i izravnim izjavama prema svim temama. Ovo drugo je vjerojatno pokupila lekciju od timskih kolega, Natea i Nicka Diaza.

No, vratimo se na spomenuti “defekt”, koji se s razlogom nalazi pod navodnicima. U pitanju je ono čime se Leslie bavi kad nije borkinja. Vjerojatno se sjećate Unije boraca koja je osnovana krajem 2016. godine, pod imenom MMAAA. Kao njena lica odmah su predstavljeni bivši Bellatorov predsjednik Bjorn Rebney te borilačke zvijezde poput Georgesa St-Pierrea, Caina Velasqueza, Tima Kennedya i Donalda Cerronea. Među njima je bila i Smith, koja se prvobitno nije isticala, no kako je udruga neke ozbiljne namjere pokazala tek u početku, tako je Smith s vremenom ostala ona koja je nešto pokušala napraviti po tom pitanju. Odjednom se prezentirala kao lice najžešće borkinje za prava MMA boraca i borkinja, po pitanju boljih uvjeta, kako financijskih tako i svih onih koji bi sudionici na eventima borilačkih promocija trebali imate osigurane, prije svega se referirajući na UFC borce i borkinje.

S vremenom je MMAAA brzo nestao, gotovo jednako brzo kao što se pojavio, no Leslie nije prestajala sa svojom borbom. Ona je bila ta koju se zvalo kada je potrebno dobiti neke izjave po tom pitanju, ona je bila ta koja je prva otvoreno progovarala kada je vidjela neku nepravdu ili kada se primijetio neki poslovni potez UFC-a, koji je na bilo koji način išao na štetu boraca. Može se reći kako je djelovala sa strane, sve dok u veljači ove godine nije ponovno krenula u borbu iz prvih redova. Osnovala je “Project Spearhead“, udrugu kojoj je cilj izboriti se upravo za prava UFC boraca. U prvom planu je Leslie navela problem da se UFC prema njima ponaša kao zaposlenicima samo kada im to odgovara, dok se inače ponaša kao prema nezavisnim vanjskim djelatnicima ili ukratko honorarcima. U prvom planu im je izboriti se za bolje sponzorske uvjete, višu razinu zdravstvenog osiguranja te u globalu bolje uvjete pri pregovorima oko ugovora. Smith je predsjednica ovog udruženja, dok je na mjesto potpredsjednika postavljen također UFC borac, Kajan Johnson.

Naravno da UFC-u svaka takva udruga smeta na više različitih razina. Firma je to koja je postavila neke svoje poslovne standarde i nikako im u prilog ne idu udruženja njihovih zaposlenika, koja bi to mogla promijeniti. Posebno ukoliko takva udruženja počnu u svoje redove prikupljali što veću podršku, kako od strane fanova, tako i od strane boraca koji su skupili hrabrosti izreći da nisu zadovoljni s onim što im je ponuđeno. A takve ipak nije lako pronaći, budući da UFC i dalje nudi najbolje uvjete. I dalje je UFC-ov minimalac veći od honorara za glavnu borbu u većini promocija gdje borci nastupaju prije nego se napokon dokopaju oktogona. I većina onih koji se tek probijaju u MMA svijetu neće javno podržati ovako nešto, nego će pokušati svojim nastupima napredovati do toga da dođu do boljih uvjeta. Kada je trebalo pružiti podršku Leslie, nestali su apsolutno svi. Nitko nije odlučio napraviti nešto što bi pomoglo njihovoj kolegici čiji je glavni cilj osigurati bolje uvjete za njih sve, čija je cijela misija bila toliko nesebična i poštena. Leslie Smith ostala je sama na vjetrometini.

Svima je jasno zašto je došlo do ove situacije, ali apsolutno nitko nije digao glas za Leslie, kao što ona već godinu i pol dana diže za sve njih. Niti jedan njen istaknutiji kolega nije reagirao na to što joj je otkaz uručen na tako ružan i nesportski način. Nitko nije pružio podršku kroz neku otvoreniju objavu na društvenim mrežama, a kamoli da je netko odlučio istupiti za nju kao što je ona napravila više puta kada je trebalo. Kao što se mjesecima bori za UFC borce i borkinje, čini se da će se sada Leslie morati tako boriti sama za sebe, jer jednostavno nema koga drugoga. A zanimljivo je kako ovo nije prvi puta da je Leslie od nekuda uklonjena zbog toga što je imala hrabrosti izreći nešto za što drugi nemaju.

U svibnju prošle godine uklonjena je iz odbora unutar saveza boraca (MMAFA), gdje je dugo vremena također bila član. Dogodilo se to na velikom UFC-ovom summitu (Fighters Retreat), gdje je jedan od govornika bio Kobe Bryant. Kao bivšeg NBA košarkaša, Leslie ga je pitala što misli o unijama sportaša, na što je on odgovorio da mu se tako nešto sviđa. Naravno, zbog načina na koji je posloženo sve unutar NBA igrača i vlasništva lige, odnosno klubova, znalo se da će dati upravo takav odgovor, čime će automatski kontrirati politici UFC-a, koji ga je pozvao da bude govornik. Udruga NBA košarkaša uspjela je izboriti najbolje uvjete za sportaša, unutar svih američkih sportskih liga. Smith je za samo svoje pitanje dobila aplauz i velike ovacije, no već idući dan uklonjena je iz saveza. Niti tada nitko nije reagirao.

Nema sumnje kako UFC od Leslie Smith zapravo namjerava napraviti primjer, preko kojeg će svi borci shvatiti kako im se nikako ne isplati ići suprotno onome kako UFC radi te kakva su pravila sami postavili. Oni su jednostavno ovime borcima dali do znanja da nije bitno biti uspješan i atraktivan, što zapravo oni sami potenciraju kao dvije glavne karakteristike boraca kakve preferiraju i koji imaju priliku postati zvijezde. Oni su ovime jednostavno rekli da možeš biti uspješan borac dobrih rezultata, možeš imati atraktivne nastupe koji fanove dižu na noge i možeš biti tu kada treba promociji napraviti uslugu. Sve ti to ne znači ništa ukoliko nisi “poslušan” prema njima kao poslodavcu, odnosno ukoliko ne prihvatiš ono što su oni zacrtali te šutiš i radiš ono što ti govore. Ukratko, UFC ovih odnosom prema Leslie Smith gubi puno, odnosno gube fanovi uzbudljivijih i zanimljivih borbi, ali sve je to kratkoročni gubitak. S druge strane, UFC smatra kako će puno više dobiti ukoliko u korijenu sasiječe moguće buduće primjere ovakvog ponašanja. Zato im je Leslie poslužila kao savršeno žrtveno janje i poruka ostalima da se ni u kom slučaju ne usude pokušati nešto slično. Osim ako se ne zovete Conor McGregor, no to je priča za jedan drugi, vjerojatno puni duži tekst od ovog.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI