Optimistično! Skoro 90 posto čitatelja Fight Sitea planira gledati uživo eventualni UFC event u Zagrebu!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 29.07.2014 10:17h Autor:

Dana Whit i Orsat Zovko (Photo by Fight Site)

Gotovo 50 (48) posto čitatelja Fight Sitea, koji su sudjelovali u našoj posljednjoj anketi, bi bez ikakvog razmišljanja kupilo kartu za UFC priredbu, ukoliko najjača svjetska MMA promocija zaista odluči organizirati event u Hrvatskoj.

Anketno je pitanje, naime, glasilo: "Biste li došli na UFC-ov event u Hrvatskoj?", a najpopularniji odgovor "Apsolutno, to ne bih nikako propustio" bi očito razveselio čelnike američke MMA promocije. Drugi najčešći odgovor je bio "Samo ako bi cijena ulaznice bila pristupačna" za koji je glasalo 20 posto posjetitelja Fight Sitea. Ovaj izbor i ne čudi previše, s obzirom na tešku gospodarsku i financijsku situaciju u državi, ali i u  čitvoj regiji. Cijena ulaznice će uveliko odrediti uspjeh eventualne priredbe u Hrvatskoj te UFC mora razmisliti želi li punu dvoranu ili žele zaradu. Ukoliko karta bude preskupa, vrlo vjerojatno bi mogli ostati bez oboje, pa je puna dvorana i dobra promocija u ovoj regiji možda i bitnija u ovom trenutku, nego koja tisuća dolara koju bi ovdje eventualno mogli zaraditi.

Niti treći najpopularniji odgovor, za koji je glasalo 19 posto čitatelja, ne isključuje odlazak na UFC priredbu u Hrvatskoj. "Ovisno o tome tko bi se borio na eventu" bi odlučilo za gotovo petinu glasača isplati li se dati novac za UFC ili ne. Dakako, lokalna i regionalna imena bi sigurno privukla mnogo publike, a poneko ime iz legendarnog Pride, na koji je europska publika i dalje slaba, bi sigurno dignulo zanimanje. Minotauro Nogueira, Alistair Overeem, Shogun Rua, Wanderlei Silva, Dan Henderson, Vitor Belfort i ostala stara garda je sigurno u prednosti naspram novih, još uvijek ovdašnjoj publici relativno nepoznatih, imena.

Posljednja dva "negativna" odgovora su skupila zajedno samo 12 posto. "Ne, ali bi pratio TV prijenos" je uzeo 8, a "Ne, taj event me uopće ne bi zanima" još četiri posto glasača. Valja još jednom naglasiti da je ovo vrlo optimističan i dobar rezultat za čelnike UFC-a za Europu i ovaj dio svijeta koji su i zaduženi za širenje promocije na Stari kontinent.

Bitno je spomenuti i podatak da je u ovoj anketi sudjelovalo gotovo 1300 ljudi što je itekako reprezentativan uzorak pogotovo jer se radi o ciljanoj publici koja voli borilačke sportove te kojoj se UFC i obraća. Ukoliko UFC zaista odluči doći u Hrvatsku, računa se i na dolazak UFC fanova iz uže, ali i šire regije, koja podrazumijeva čitavu Europu. Ako je suditi prema priredbi u Irskoj, koju smo pratili prije nekoliko tjedna, američka promocija će se sigurno pobrinuti da sve najveće lokalne, regionalne i europske zvijezde budu dio ovog borilačkog spektakla. Stipe Miočić i Igor Pokrajac su "pod mus", a potpisi još nekih kvalitetnijih boraca iz regije su uzorak koji valja primijeniti i na "Balkan".

Hoće li UFC zaista stići u hrvatsku metropolu u 2015. koja nas je posljednjih godina razmazila vrhunskim borilačkim eventima znat će se kroz nekoliko mjeseci kada počnu isplivavati imena gradova domaćina tog novog "europskog kruga". Svim borilačkim fanovima je, dakako, u interesu da nakon K-1 WGP Finala, Gloryja 14 i nekoliko Final Fightova, Zagreb dobije "domaćinstvo" i trenutačno najvećem borilačkom showu na planetu. Ako se to obistini, svaki pravi borilački fan jednostavno ne smije propustiti priliku da takav spektakl pogleda uživo. Naravno, prvi dolazak će biti ključan i za eventualne naredne povratke UFC-a u Zagreb. Fijasko, poluprazna dovrana i slab interes, bi sigurno zaključili šanse da ponovno vidimo najbolje MMA borce svijeta u našem gradu!

[anketa=158]

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI