Sklek na jednoj ruci (UPOZORENJE: Samo za ozbiljne vježbače!)

kolumneIZDVOJENA VIJEST 28.08.2015 10:05h Autor:

Ilustracija

Na pitanje kako ojačati muskulaturu, odmah se preporučuju treninzi s težinama. Ako ste početnici, preporučuju se i trbušnjaci i sklekovi, ali oni su samo priprema za ozbiljan trening s utezima. U suštini, trening s težinama nije jedini način da ojačate tijelo, čak štoviše za mnoge i nije najbolji način. Najsnažniji svjetski sportaši koji pokazuju ekstremno velik nivo snage u pogledu pozicije i orijentacije su gimnastičari, akrobati, akteri borilačkih vještina dobro poznati po režimu treniranja tjelesnom težinom.

Čak i stare škole za postizanje snage su koristili pokrete i vježbe vlastitom težinom. Većina stvari koja se može napraviti vlastitim tijelom uz pomoć gravitacije daje fantastične rezultate. Kao prvo, trening možete odraditi svugdje­-u kući, na poslu, na odmoru, u šumi, u vlaku… tako da nema izgovora.

Npr.kod sklekova je važno da izvedete što veći broj ponavljanja ravnim tijelom, a sklekovi na jednoj ruci su od posebnog značaja. Ova vrsta sklekova predstavlja podvig snage i odvaja snažne muškarce od dječaka. Ne samo da u ovoj vježbi morate posjedovati brutalnu snagu u rukama i leđima, već i snagu u prsima, a također će vam biti potrebna i snaga manjih mišićnih grupa stabilizatora koji će balansirati vašom tjelesnom težinom. 

Kada ga uspoređujemo s teškim bench potiskom, sklekovi na jednoj ruci uzrokuju mišićnu tenziju i aktivnost živaca, tako da iako nećete imati velike bicepse i tricepse, imati ćete jednaku ili veću snagu, a da ne spominjemo ukupnu snagu i stabilnost ramena.

Sklekovi se rade u jednom te istom položaju, ali različit položaj ruku može na razne načine angažirati različite mišićne grupe u tijelu. Najvažnije je da se za vrijeme izvođenja sklekova ramena drže pravilno, kao i zadnjica i noge, i da se spuštate sve dok ne budete na nekoliko centimetara od poda.

Ovu vrstu skleka izvodite sa raširenim nogama, jedna ruka je na leđima, dok je druga malo ispred visine ramena. Pronađite odgovarajuću ravnotežu tijela i pokušajte se spustiti koliko god možete. Za početak vježbajte ovu vrstu skleka na koljenima (tzv.ženski sklek) ili sa podrškom druge ruke. Postavite se u poziciju za sklek na jednoj ruci, a potom drugu ruku postavite kao da radite sklekove sa razmaknutim rukama i tako probajte raditi sklekove.

Ako vam obični sklekovi više ne predstavljaju izazov, počnite raditi sklekove na jednoj ruci, sa raširenim nogama zbog stabilnosti. Kada ove sklekove dovoljno savladate, pokušajte raditi Rocky sklekove, eksplozivno se odgurujući od poda i naizmjenično mjenjajući ruke.

Ovi su sklekovi samo za napredne, kao i za neku drugu temu..KEEP ROCKYN…

Maju pratite i na njezinoj službenoj Facebook stranici, kao i na Instagramu. Tamo ćete svakodnevno pronaći još više savjeta za pravilno vježbanje.

Maja Čavka
viši fiziotarapeut i osobni trener
Strong First certif. kettlebell instruktor
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI