Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Koga još zanima meč Rampagea i Ortiza? | Fight Site

Koga još zanima meč Rampagea i Ortiza?

kolumneIZDVOJENA VIJEST 09.08.2013 17:19h Autor:

Rampage i Ortiz

Marko Petrak komentira okršaj Rampagea i Ortiza koji bi trebao biti veliki Bellatorov ulazak na PPV tržište, kao i odnos ovih bivših UFC prvaka prema nekadašnjem poslodavcu.

Ako se Bellator misli "spasiti" ili barem usrećiti mečom Tita Ortiza i Quintona Jacksona, dva bivša UFC prvaka koji su njihove najveće akvizicije u povijesti, onda sam debelo precijenio Bjorna Rebneyja i vodstvo ove promocije.

Teško mi je uopće dokučiti angažman ovog dvojca, a posebno njihov međusobni dvoboj koji bi trebao prokrčiti Bellatorov put prema PPV tržištu. Nemojte misliti da nisam fan Bellatora. Dapače, smatram da je zdrava konkurencija osnova napretka bilo kojeg društvenog segmenta, pa tako i sporta, no vjerujem da su s dvobojem Rampage vs. Ortiz alkarski pogodili "u ništa".

Jak Bellator će prisiliti da UFC još bolje tretira svoje borce i manje tog sočnog novčanog kolača sprema u džep. Bolji uvjeti za borce automatski znače i profesionalniji te kvalitetniji sport. Stoga želja svakog pravog MMA fana mora biti kvalitetan i uspješan Bellator, baš kao i ostale konkurentske promocije koje se kako tako mogu oduprijeti hegemoniji UFC-a.

No, da se vratim na meč Ortiza i Jacksona. Osim što obojica sigurno koštaju more novaca, ova dva bivša UFC prvaka su stvarno prošlost. Da bi to shvatili ne trebate biti stručnjak za slobodnu borbu. Pogledajte samo njihove rezultate posljednjih godina. Rampage je iz UFC-a otišao s tri poraza u nizu, dok je Ortiz u zadnjih devet mečeva ubilježio tek jednu pobjedu. Zbrojeno, ovaj dvojac je u posljednjih dvanaest dvoboja, zajedničkim snagama uspio pobijediti tek Ryana Badera. Da se razumijemo, ne pokušavam ovime umanjiti njihovu borilačku veličinu ili rezultate koje su postigli, no obojicu je realno gledajući pregazilo vrijeme. Vremena velikog Rampagea su prošla prije dvije godine, Tito je povijest već dobrih pet ili šest. Osim toga, teško je očekivati zanimljiv i atraktivan dvoboj kada se nađu na suprotnim stranama kaveza jer ovo jednostavno nije dobar "match up".

Osim što imam problema s logikom angažiranja ovih boraca, iskreno me smeta odnos Jacksona i Ortiza prema bivšim poslodavcima. Ona poslovica "ne pljuj u tanjur iz kojeg jedeš" ne vrijedi jer više ne rade za UFC, no možda je u njihovom slučaju dobro upotrijebiti i modificiranu verziju "ne pljuj iz tanjura iz kojeg si jeo, ako je taj tanjur prema tebi bio izdašan". A ako je netko bio dobro plaćen, pa možda i preplaćen u UFC-u, onda to je bio upravo ovaj dvojac. Ortiz je čak i  posljednjih godina, kada je upao u veliku rezultatsku krizu, zarađivao oko pola milijuna dolara po meču. To je samo iznos koji se prijavljivao Atletskoj Komisiji. Na tu sumu možete dodati njegov PPV "cut" koji mu pripada kao bivšem prvaku pa ne treba biti genij da bi se zaključilo kako je "Peoples champ" po borbi zarađivao debelo preko milijun dolara. Ako odemo korak dalje i pogledamo listu najplaćenijih UFC boraca svih vremena (govorimo o sumama bez PPV udjela), onda Ortiz drži drugu poziciju iz Chucka Liddella s preko 4 milijuna dolara.

Niti za Jacksona se ne može baš reći da je baš bio sirotinjski plaćen. I njemu je pripadao izdašan PPV "cut", uz prosječnu plaću po borbi od oko četvrt milijuna dolara. Tu govorimo isključivo o fiksnom novcu za pojavljivanje na meču, a ne o raznim dodatnim bonusima koji je zvijezda njegovog kalibra keširala. Zbrojeno, Rampage je peti najplaćeniji UFC-ov borac svih vremena s oko 3.5 milijuna dolara prijavljenih Atletskim Komisijama.

Ako usporedimo ova dva borca s recimo bivšim dvostrukim prvakom Frankom Mirom ili šampionima poput Edgara, Henderson, Hughesa, Machide, Griffina…koji su u UFC-u odradili približno jednak broj mečeva, onda je jasno da su Jackson i Ortiz zaradili duplo više novca.

Zaključak je jasan. UFC definitivno nije potplatio niti jednog od ove dvojice, mora da je problem negdje drugdje…

Što im onda to točno smeta u odnosu s bivšim poslodavcem?

To što je Dana White trpio Rampageove primitivne ispade ("motor boating" novinarke), tolerirao njegova pijanstva i bježanje od policije i paralelnu glumačku karijeru koja mu je oduzimala fokus od sporta. Ili mu smeta to što ga je UFC masno plaćao i za mečeve kada je bilo jasno da se u kavezu pojavio potpuno nespreman i bez treninga (kao recimo protiv Ryana Badera). No, dobro, Jackson je popljuvao i većinu drugih promocija u kojima se borio poput legendarnog Pridea koji je optužio za potcjenjivački odnos prema borcima. Otišao je korak dalje te je izjavio da ga je Pride tretirao poput smeća. Stoga njegove optužbe ne treba shvaćati ozbiljno.

Niti Ortiz nema previše argumenata kada kritizira svog velikog "prijatelja" i bivšeg menadžera Danu Whitea. I njemu se opraštalo svakojake stvari koje nemaju previše veze sa sportom, a čak i kada je postalo jasno da Ortiz više ne može parirati vrhu poluteške divizije, White ga je držao kao kap vode na dlanu. Sjetite se samo situacije kada je pobijedio Badera nakon pet mečeva bez slavlja. UFC-ov šef mu je obećao šansu za titulu u slučaju pobjede protiv Evansa. Očekivano, Ortiz je izgubio u tom meču, baš kao i protiv Nogueire, baš kao i protiv Griffina…

Da, UFC s obzirom na ukupnu zaradu vjerojatno potplaćuje borce na "undercardu". Da, Dana White zna biti bahati i hladnokrvni biznismen, a neki borci imaju povlašteni tretman jer je to jednostavno tako u ovoj promociji. No, Rampage i Ortiz nisu ti koji imaju pravo upirati prste, kritizirati i pljuvati po Whiteu i UFC-u.

Razlog je jednostavan – upravo su oni bili ti povlašteni!

Marko Petrak
marko.petrak@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI