FFC u 2013: Final Fight udahnuo novi život regionalnoj i europskoj borilačkoj sceni!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 17.12.2013 11:07h Autor:

Photo by Ivana Kaurloto (Fight Channel)

Glavni urednik Fight Channela, Marko Petrak, komentira prvu pravu FFC sezonu koja je okončana priredbom u Skopju.

Prva prava sezona Final Fighta je priredbom u Skopju (desetom po redu) prošlog vikenda privedena kraju. Ukupno smo u 2013. pod FFC brandom vidjeli 73 meča što u MMA, što u kick boks konkurenciji. Final Fightom je prohujalo debelo preko stotinu boraca, vidjeli smo golem broj nokauta, submissiona i spektakularnih poteza koji će krasiti "high ligh špice". Prijenosi uživo su se gledali po nacionalnim TV kućama Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije te na kanalima u 60-tak zemalja svijeta uključujući Sjedinjene Američke Države. "Rating-zi" na Novoj TV su bili impresivni dokazavši kvalitetu proizvoda i zanimanje sportske javnosti.

Na Final Fightu su nastupili borci poput Ricca Rodrigueza, Diona Starringa, Jamesa McSweeneyja, Zelga Galešića, Mare Peraka, Pavela Zhuravleva, Hesdyja Gergesa, Igora Jurkovića, Raula Catinasa… Da ne spominjemo najbolje regionalne borce poput Ante Delije, Mladena Brestovca, Antuna Račića, Dževada Poturka, Ivice Truščeka, Mirana Fabjana, Mladena Kujundžića, Vase Bakočevića ili Bojana Kosnedara. Final Fight je etablirao mnoge regionalne zvijezde koje su u manje od godinu dana postale prepoznatljive u javnosti i priznate u borilačkim krugovima. Od potpunih anonimaca Laszlo Senyei, Ibrahim El Bouni, Igor Emkić, Francisco Barrio, Stevan Živković, Primož Vrbinc, Samo Petje, Lemmy Krušič…postali su imena na koja se ozbiljno računa u budućnosti i koja su impresionirala kvalitetom i atraktivnošću. Neki su poput Hesdy Gergesa (Glory), Jasona Wilnisa (Glory), Mladena Brestovca (Glory) ili Pavela Zhuravleva (Legend) već kapitalizirali odlične nastupe u Final Fightu potpisavši unosne ugovore s najvećim promocijama svijeta.

Ukupno gledano, FFC je u samo sedam mjeseci postao europski i svjetski prepoznat brand sa svijetlom budućnošću i velikom perspektivom. Već u 2013. smo probili hrvatske granice organizacijom priredbi u Ljubljani i Skopju, a 2014. bi trebala donijeti dodanto širenje i osvajanje novih tržišta Europe i svijeta.

Dakako, bilo je i grešaka, odnosno tkz. "dječjih bolesti" koje su posljedica nekih objektivnih faktora. Njih je prvoj godini organizacije gotovo nemoguće izbjeći pa se niti svjetski poznate produkcijske kuće ne bi posramjele količine naših kikseva.

Da, i mi se slažemo da borcima poput Tibora "Vad" Jonija ili Viktora Stojanova nije mjesto u FFC ringu te se nadamo da će takvi promašaji u 2014. biti svedeni na minimum. No, gafovi su gotovo uvijek bili posljedica otkazivanja mečeva u posljednji trenutak i spleta nesretnih okolnosti koje se u ovom poslu ne mogu izbjeći. Prema nekim procjenjama čak 30 posto već zakazanih borbi u najjačoj svjetskoj MMA promociji UFC-u se ne održi zbog povreda ili drugih objektivnih razloga. Ako je to tako na najvišoj mogućoj razini profesionalnosti koje se drže UFC borci prilikom priprema, onda svima mora biti jasno da je taj postotak mnogo viši kada govorimo o borcima koji se bore na Final Fightu.

Nažalost, gafovi su nešto što vam kritičari neće oprostiti, no neke druge još više smeta uspjeh koji je uvijek povod za pljuvanja i zlurade najave kako FFC neće dočekati ljeto, neće preživjeti jesen ili da je ovo prva i posljednja FFC sezona. Na sreću ili na nečiju nesreću, Final Fight je ne samo preživio, nego je na najbolji mogući način okončao prvu godinu. Priredba u Skopju je ostvarila sva očekivanja ponudivši daleko najbolju atmosferu od svih dosadašnjih FFC evenata (osim Cro Cop Final Fighta) u dvorani koja je bila gotovo ispunjena borilačkim fanovima.

Što donosi 2014? Nova sezona nam donosi novu ekspanziju Final Fighta. Čelnik promocije Orsat Zovko je već najavio dodatan korak naprijed, širenje FFC-a te minimalno osam priredbi s još većim i kvalitetnijim svjetskim borilačkim imenima. Osim priredbi u Hrvatskoj, Final Fight se planira vratiti u Makedoniju, Sloveniju, ali i održati svoje evente u Češkoj, Austriji, Francuskoj i Abu Dhabiju. Najprije je na rasporedu prolongirana priredba u Bosni i Hercegovini koja se trebala održati u rujnu, no koja je otkazana zbog ozljede Dževada Poturka.

Sve u svemu, FFC je veliko osvježenje ne samo na hrvatskoj i regionalnoj sceni, nego i na europskom i svjetskom borilačkom nebu. Final Fight je pružio veliku šansu mnogim mladim borcima koji do sada nisu imali gdje pokazati svoje kvalitete te su se preko noći etablirali na velikoj pozornici. Nekim drugim, mnogo bogatijim i financijski bezbrižnim promocijama je za to trebalo nekoliko godina. Neke druge su propale već nakon prve sezone.

Ono najbitnije u cijeloj priči je ljubav prema ovom poslu i borilačkim sportovima koji su čitavu ekipu Final Fighta na čelu s Orsatom Zovkom vodili kroz ovako velik projekt. Naš cilj će uvijek biti borilačkim fanovima diljem svijeta pružiti što bolje i kvalitetnije borbe u vrhunskoj produkciji kojoj nema premca u ovom poslu. Nadamo se da ste to prepoznali…

Marko Petrak
glavni urednik

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI