Sjajna ljudska priča! Zajednička borba Codya Garbrandta i dječaka Madduxa (FOTO+VIDEO)

kolumneIZDVOJENA VIJEST 13.07.2015 16:40h Autor:

Cody Garbrandt, Maddux Maple i Paige Van Zant

Sport kojeg svi volimo nekad piše uistinu sjajne priče, a jedna od takvih je ona Codya Garbrandta i Madduxa Maplea. Kad su se upoznali, Garbrandt je bio problematični 19-godišnjak, kojem su već pripisivali budućnost propalog talenta, a Maddux dječak obolio od Leukemije. Nešto više od četiri godine kasnije, Garbandt je jedan od najperspektivnijih UFC-ovih boraca, a Maddux, čija je bolest u remisiji, ga je pratio do kaveza pred subotnji nastup. Pripremite maramice, ako imate srca trebat će vam!

Cody Garbrandt imao je lijepo i uspješno djetinjstvo. On i njegov brat Zach bili su prvaci savezne države Ohio u hrvanju te ujedno i veliki potencijali za nešto više u karijeri. Posebno se to odnosilo na mlađeg brata Codya. No, odjednom je on upao u probleme. Postao je nasilan, izbačen je iz škole, a njegovo ponašanje dovelo je do problema sa zakonom, odnosno do dilanja lakim narkoticima. Cody je bio u teškoj situaciji i činilo se kako je njegov veliki potencijal upropašten.

No, onda je saznao za četverogodišnjeg dječaka iz njegovog mjesta, koji je obolio od Leukemije. Preko brata je došao do kontakta, javio je dječakovom ocu i malo nakon toga, Cody Garbrandt je prvi put posjetio Madduxa Maplea, malo nakon njegovog prvog napuštanja bolnice. Rekao mu je kako mu namjerava biti podrška te da želi s njim krenuti u tu borbu.

"Napravio sam neke greške, sam sebi sam dozvolio pad i trenutno sam u teškoj situaciji", rekao je taj Cody nastavivši: "Ovo je dječak koji još nije niti počeo živjeti, ovo je osoba koja nije dobila niti priliku pasti, nego netko tko može samo uspjeti. Već je tako mlad i već se mora boriti, a ja se želim boriti s njim."

Borba je krenula, Cody je nastupao prvo u amaterskim, a kasnije i profesionalnim MMA borbama u manjim organizacijama te upisivao pobjedu za pobjedom, dok je Madduxo stanje variralo od vrlo dobrog do lošeg. U jednom od tih perioda dobrog stanja, Maddux je prvi put pratio Codya do kaveza, a na tom eventu, Garbrandt je uspio sakupiti 15.000 dolara pomoći svom prijatelju.

Ipak, početkom 2014. godine Maddux je bio u izuzetno lošem psihičkom stanju, teško je podnosio kemoterapije, počeo je odbijati uzimanje lijekova te je to rezultiralo novim Codyevim posjetom, onim ključnim. Tad je Cody dao prijedlog te su se dogovorili da imaju zajednički cilj, Maddux će se izliječiti, a Cody će postati UFC borac. 

"Kao da je imao neku mentalnu blokadu, a Cody ju je skinuo. Obećao mu je da će dogurati do UFC-a i da će Maddux biti tamo. I nevjerojatno, isti dan je Maddux uzeo svoje lijekove i do kraja kemoterapije, a to je bilo u kolovozu prošle godine, niti jednom nije pokazao niti najmanji problem, niti jednom nije izrazio nezadovoljstvo", ispričao je Madduxov otac Mic o tom danu, vjerojatno ključnom u odnosu Codya Garbrandta i Madduxa Maplea.

U kolovozu 2014. godine, Maddux je završio s primanjem kemoterapije nakon točno 1160 dana. Njegova leukemija bila je u remisiji. Nije prošlo dugo nakon toga, Cody je dobio poziv za nastup na UFC 182 eventu, početkom godine u Las Vegasu. Maddux je bio tamo, a Garbrant je nokautirao Marcusa Brimagea deset sekundi prije kraja vrlo neizvjesne borbe. Maddux je borbu emotivno pratio s tribina.

A special video of Cody "No Love" Garbrandt and Maddux's UFC 182 Night.

Posted by Mic Maple on 23. ožujka 2015


Ipak, to nije bio lagan mjesec za mjesec za obitelj Maple. Tjedan dana prije borbe, Madduxovo stanje ponovno je bilo loše, no obitelj se odlučila krenuti na put. Dječak nije mogao hodati, Cody ga je gurao u invalidskim kolicima, a obitelj se bojala najgoreg, da se bolest vratilo. Srećom, uzbuna je bila lažna, a o tome kako se osjećao nakon borbe, Mic Maple je rekao:

"Rekao sam Codyu idući dan, nakon ovoga mogu umrijeti. Vidio sam i najgore i najbolje što mogu vidjeti u životu. Moj je život kompletiran, vidio sam svog sina u najsretnijem trenutku. On je inače sretno dijete, no ovo je bilo nešto predivno. Cody je ovo učinio i dužan sam mu do kraja svog života. Ne sumnjam kako je upravo on razlog što je moj sin danas živ."

Maddux je Codya pratio do kaveza u tri njegove ranije borbe, ali i njegov otac je sumnjao da će se to uspjeti ostvariti u UFC-u, iako je to bila Madduxova velika želja. Nije znao načina kako da mu to objasni, no Cody je ponovno pokušao, a kad se dolazi sa otvorenim srcem, lako se otvaraju vrata. Ovog puta ih je otvorio UFC matchmaker Sean Shelby, koji je bio upoznat s cijelom pričom. Nakon što je Codyu javio za borbu protiv Henrya Brionesa, na UFC 189, odmah mu je rekao da će pokušati učiniti sve što može da Maddux bude s njim i prati ga do kaveza.

11. srpnja 2015. godine, Cody Garbrandt je prema UFC kavezu hodao čvrsto držeći za ruku dječaka u šilterice i bijeloj majici. Cody je još jednom pobijedio, Maddux je bio u njegovom kutu i slavio. A i napokon je upoznao Codyjevu djevojku, prekrasnu Paige Van Zant.

"Ovaj dječak je mom životu dao smisao i namjenu. Dok sam gledao kako se Maddux bori za svoj život, imao sam još veću motivaciju da se ja borim. Ne samo on, nego njegova cijela obitelj, to su vrlo snažni ljudi. A Maddux je kroz to bio izuzetno optimističan. On je moj uzor, on je moj brat i nevjerojatno ga volim. On mi znači najviše u životu", emotivno je rekao Cody o Madduxu, a njihova priča je nešto što bi smo voljeli gledati puno češće.

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI