Seciramo FFC u Poreču: Tko će uzeti pojas, koga čeka “spavanje”, tko nema što izgubiti?

kolumneIZDVOJENA VIJEST 17.11.2014 16:11h Autor:

FFC u Poreču

FFC 15 u Poreču, koji ćemo pratiti narednog vikenda, je najkvalitetnije "spareni" jedan Final Fight Championship event do sada. Stoga vjerujem da nas očekuje večer spektakularnih borbi i još spektakularnijih poteza u kojoj ćemo dobiti dva nova FFC prvaka.

Zašto je ovo najbolji FFC do sada kada već na prvi pogled možemo vidjeti da tu nema nekih ekstra zvijezda osim Igora Jurkovića koji će pred svojom publikom loviti vrijedni pojas? Razlog je odličan "match up" potpuno izjednačenih protivnika u gotovo svim dvobojima. No to je i logično jer se kroz proteklih 14 priredbi više manje iskristalizirala situacija u FFC rosteru te su na kraju isplivali najkvalitetniji i najatraktivniji…

Evo kratkog pregleda svih dvoboja MMA dijela:

Slobodan Maksimović (SUI) vs. Patrick Pereša (CRO) -70kg

Kvalitetnom srpskom borcu sa švicaskom putovnicom Slobodanu Maksimoviću (8-4) ovo će biti debi u FFC-u za razliku od Pereše (8-6) koji je već dva puta nastupio u poznatom ringu. No, Zelgov pulen bi vjerojatno volio da nije s obzirom da je u prva dva dvoboja poražen i to gotovo na isti način – gušenjem. Ipak valja napomenuti da Pereša niti u jednom meču nije razočarao. Dapače, protiv Bugara Eneva je dominirao do trenutka kada mu je popustila koncentracija, a protiv Barrija se hrabro držao iako je bilo vidljivo da na hrvačkom planu ne može parirati odličnom Argentincu. Upravo je dobar dojam i razlog zbog kojeg je dobio još jednu šansu.

Još jedna zajednička stvar obojici su porazi u posljednjim dvobojima. Maksimović ima dva poraza u nizu, dok je Pereša još dublje zaglibio i ne zna za pobjedu već tri uzastopna meča. Zaključak je jednostavan – obojici očajnički treba pobjeda što obično znači jednu od dvije stvari:  ili će taktizirati ili će ići glavom kroz zid. Mi navijamo za ovu drugu opciju.

Laszlo Senyei (HUN) vs. Primož Vrbinc (SLO)

Mađar je bez sumnje najveće pozitivno iznenađenje FFC-a do sada. Tko bi rekao da će borac praktički bez profesionalnog iskustva nanizati Gluhaka, Truščeka i Jelčića – trojicu ponajboljih hrvatskih boraca u velter kategoriji? Vjerojatno bi ga proglasili ludim. No, mladi Senyei je poput iskusnog rutinera odradio posao i promovirao se u najozbiljnijeg kandidata za osvajača pojasa u 77 kategoriji.

Vrbinc je nakon prva dva nastupa u FFC-u također slovio kao legitimni "contender", a onda mu se u njegovoj Ljubljani "dogodio" trener Laszla Senyeia (4:0) – Viktor Halmi. Svi su očekivali da će Mađar ići na rušenje, a on je, baš suprotno, svojim šakama "izmasakrirao" Vrbinca poslavši ga na duži odmor.

Vrbinc je hrabar i odlučan borac pa ga je težak poraz samo dodatno motivirao. A svi znamo da je upravo osveta jedan od najboljih motivatora. Problem za Senyeia bi mogao biti "ring rust" s obzirom na dužu pauzu zbog ozljede što meč čini još izjednačenijim.

Vladislav Kanchev (BUL) vs. Ivan Gluhak (CRO)

Kada bi se trebali kladiti na ishod ovog meča, vjerojatno bi tipovali da neće otići do posljednjeg sudačkog gonga. Razlog je jednostavan: obojica su čvrsti, beskompromisni, udaraju jako i ne boje se upustiti u otvorenu izmjenu. Kako bi rekli – "vole se pomlatiti".

Ivan Gluhak (11:6) je nakon jedinog poraza u FFC-u (Laszlo Senyei) nanizao tri pobjede te u odličnoj formi ulazi u ovaj dvoboj, a njegovo veliko srce, zbog kojeg je uostalom i dobio nadimak, nikada nije bilo upitno. Kanchev (4:0) je, s druge strane, u svom FFC debiju impresionirao jednim od najbrutalnijih nokauta do sada pa je ekspresno dobio novu pozivnicu. S Džakićem i Al Saidom "na klupi" te Truhanom i Jelčićem koji se sada bore u lakoj kategoriji, nema sumnje da su Kanchev i Gluhan izgledni "contenderi" kada će se dijeliti FFC pojas. Pitanje je samo tko će u petak spavati?

Ivo Skopljak (BiH) vs. Ruben Wolf (GER)

Dobre teškaše je uvijek teško naći, a Ivo Skopljak (6:1) i Ruben Wolf (8:6) to zasigurno jesu. I dok je Skopljak FFC debitant koji je svoje mjesto u Final Fightu zaslužio dobrim nastupima u drugim promocijama, Wolf je stari FFC znanac s dva nastupa do sada. "Viking" je imao pomalo nezahvalan debi protiv Ante Delije gdje je očekivano poražen da bi se poput Fenixa vratio "unutra" onim spektakularnim "soccer kickom" koji je obišao svijet. Žrtva je bila Osječanin Saša Milinković.

Teškaški obračuni su obično nezahvalni za prognozirati jer svaki udarac potencijalno može značiti i kraj dvoboja. Skopljak dolazi kao velika nada, a Wolf kao iskusni borac s mnogo krvavih ratova iza sebe. Hoće li presuditi mladost ili iskustvo, saznat ćemo tek u Poreču kada se nađu na suprotnim stranama ringa. I ovo je, baš kao i prethodni dvoboj, jedan od onih mečeva koji ne bi trebao otići do kraja. Tome u priilog ide i statistika obojica boraca. Samo je Skopljak dva puta uspio čuti konačni sudački gong, Viking ili pobjeđuje ili gubi prekidima…

Nicola Salchow (GER) vs. Matej Batinić (CRO)

Forumi su često brujali o (pre)laganim protivnicima koje je FFC stavljao pred Mateja Batinića. Ovaj put to sigurno nije slučaj jer je Nicolai Salchow (4:0) ozbiljan protivnik zavidnih kvaliteta i "scorea". Doduše, njegovi rezultati i iskustvo se ne mogu mjeriti s Batinićevim (15:1), ali sjajan "parteraški" pedigre, neporaženost i glas velike njemačke nade koji ga prati, su garancija da će Batinić ovaj put morati dodatno zapeti za novu FFC pobjedu.

Ipak, Batinić je s razlogom favorit, a eventualno novo slavlje bi ga definitivno promoviralo u jednog od potencijalnih contendera za pojas u poluteškoj diviziji FFC-a gdje se još nalaze Sanchez, Sakara, Browarski, Prachnio, Perak, Bekavac, Galešić… Neugodno društvo, ali i velika prilika. Biti prvak među ovakvim imenima vam definitivno garantira budućnost čak i na najvećoj sceni. Prvo ipak treba preskočiti prepreku zvanu Salchow.

Filip Pejić (CRO) vs. Francisco Barrio (ARG)

Kakav meč! S razlogom upravo ovaj dvoboj proglašavaju najzanimljivijim na čitavom popisu, a razlog je vrlo jednostavan: dvojac se zakačio još dok je Pejić (8:1) bio prvak MMA lige, a Croata (5:0) dio FFC-a. Tada se već raspravljalo o tome tko bolji i tko bi slavio u eventualnom međusobnom meču!

Posebno predstavljanje nije potrebno niti za jednoga od ove dvojice. "Croata" je jedan od najvećih "prospecta" kada strani portali govore o potencijalnim UFC akvizicijama u -66 kg kategoriji. Razlog je njegov besprijekorni hrvački pedigre zbog kojeg se gotovo plasirao i na Olimpijske igre. Talent i potencijal je potvrdio i u Final Fightu s dvije vrlo uvjerljive pobjede protiv Banovića i Pereše. Posebno impresivna bila je ova druga kada je Zelgovog borca doslovce "porazbacao" po ringu. Pejić je ime stekao u MMA ligi gdje je bio šampion i vjerojatno najpopulaniji borac. Njegove nokaute je pratila čitava Dubrava gdje je preko noći dobio zvijezdani status.

Prognozirati kako bi se ovaj dvoboj trebao odvijati nije teško, ali je zato gotovo nemoguće predvidjeti konačni ishod. Pejić će pokušati "zakačiti" Croatu na nogama, dok će Barrio svoju sreću tražiti na parteru. Onaj tko nametne svoju volju će na kraju imati ruke u zraku!

Viktor Halmi (HUN) vs. Matej Truhan (CRO)

Dvoboj koji će odlučiti prvog FFC prvaka u lakoj kategoriji bi prema svemu što znamo o ova dva borca trebao ponuditi spektakl. Dapače, gotovo svaki Truhanov (8:3) meč, zbog njegovog beskompromisnog stila i sklonosti da se u svakom trenutku "pomlati" sa svojim protivnikom, morate pratiti bez treptanja jer bi mogli nešto propustiti. Nakon lošije epizode i dva poraza u nizu zbog koje je njegova profesionalna karijera bila čak i upitna, "DoKoske" se vratio u formu, a njegov pozitivan niz je krenuo upravo u FFC-u kada je nokautirao Josifa Al Saida. Trenutačno plovi na nizu od tri uzastopna slavlja te je s razlogom favorit protiv odličnog Halmija.

Šansa Mađara Halmija(15:6) je prije svega u puno većem profesionalnom iskustvu te sjajnom BJJ znanju (crni pojas) koje je često demonstrirao čak i na BJJ natjecanjima najvišeg nivoa. No, koliko je impresivno odradio meč protiv Vrbinca koji mu je uostalom i kupio šansu za naslov, tako je znao i uprskati pa je 2012. skupio tri poraza zaredom pokvarivši si do tada impresivan "score".

Ključan faktor ovog meča bi mogla biti snaga i izdržljivost. Truhan je u prošlosti imao svojih "cardio" problema, a Halmiju je ovo prvi nastup do 70 kilograma. Tko je spremniji i taktički mudriji, taj će se opasati FFC pojasem!

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI