Roy Nelson – “masan” zalogaj za Cro Copovo iskupljenje!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 14.07.2011 17:37h Autor:

Roy Nelson

Marko Petrak komentira posljednji meč Cro Copa u UFC-u kojim će pokušati popraviti konačni dojam u američkoj organizaciji.

Roy Nelson je velik zalogaj za Mirka Filipovića; u svakom smislu – doslovno jer se radi o najdebljem borcu u UFC-u (i jedinom koji gaji ovaj McDonalds izgled), ali i zato jer je Big Country izuzetno neugodan i vrlo kvalitetan protivnik. Većina javnosti, koja ne zna previše o Nelsonu, Cro Copovog će suparnika suditi prema njegovom izgledu. Naravno, to će biti velika greška jer se radi o čovjeku koji prema nekim kvalitetama definitivno spada u sam vrh UFC-ove teškaške divizije. Kladionice će, pak, vrlo vjerojatno, prednost dati američkom borcu. Mirko je i protiv Mira, ali i protiv Schauba, bio veliki underdog kod MMA bookmakera. Pokazalo se na koncu sasvim opravdano. Tko će zapravo biti u prednosti kada dvojac uđe u kavez na UFC-u 137 29.listopada?

Cro Copove prednosti

Mirko je mnogo iskusniji borac od Nelsona, no ta mu “kilometraža”, iskreno govoreći, i nije previše pomogla u posljednjim dvobojima. Ako se orijentiramo na samo zadnja dva meča, onda možemo reći da je Mirko taktički potpuno podbacio. Nedostatak agresivnosti i previše kalkuliranja protiv Mira,  koštali su ga vrijedne pobjede, dok je njegova taktika protiv Schauba bila, u najmanju ruku rečeno, neartikulirana. Schaub je u tom meču pokazao mnogo rupa koje hrvatski borac nije uspio iskoristiti. Na koncu je on bio taj koji je završio nokautiran. Ipak, za vjerovati je da Filipović može (i mora) naučiti neke pouke iz tih poraza i da protiv Nelsona mora pružiti više. Roy je odličan udarač, no nema sumnje kako je Cro Cop u svojim najboljim izdanjima još bolji (čak puno bolji) stand up borac od njega. Povezane ručne serije, agresivnost, više odlučnosti i gilnost u kontri te češća upotreba nožnih tehnika, stvari su koje želimo vidjeti od hrvatskog majstora. Bez toga, sve ostalo će biti uzaludno.

Optimizam budi i to što je Cro Cop u posljednjim dvobojima fizički bio vrhunski spreman. Ne samo da je kondicijski nadvisio Mira, nego je i po snazi odlično parirao višem i krupnijem borcu. To se najbolje vidjelo u klinč situacijama kada niti Mir, ali niti Schaub, nisu mogli ugroziti Filipovića. Upravo su ovo segmenti gdje bi Cro Cop trebao imati opipljivu prednost ispred Royja Nelsona. Big Country je poznat kao borac koji se brzo ispuše, a u dvoboju protiv Mira je bilo vidljivo da zaostaje i fizičkom snagom. Njegov debeljuškasti izgled može biti simpatičan, no silno salo uzima ogroman danak…

Nelsonove prednosti

Unatoč tome što je Cro Cop rođeni nokauter, a to ga je uostalom i učinilo planetarnom zvijezdom, Mirko nikoga nije pobijedio klasičnim nokautom još od nedoraslog Tatsuye Mizuna davne 2008. Da, Hong Man Choiju je polomio noge, Mustaphu Al Turka je završio tehničkim nokautom nakon spornog uboda u oko, a doktori su prekinuli dvoboj protiv Anthonyja Perosha zbog posjekotine… Sve se to bilježi kao TKO, no ruku na srce, Cro Cop nije osjetio slast pravog nokauta toliko dugo da to vjerojatno muči i njega samoga. Nelson pak, redovito do svojih trijumfa dolazi upravo tako – uspavljivanjem protivnika. Ako znamo da je Cro Cop s godinama postao osjetljiviji na  snažne i precizne udarce, onda Nelson predstavlja objektivno veliku opasnost. Jedan njegov točan overhook, kakvim je recimo i Schaub nokautirao Filipovića, i Mirko bi se mogao još jednom ugasiti na nogama.

To što Nelsona u posljednjim borbama nismo vidjeli na podu, ne znači da UFC-ov debeljko ne zna što radi kada se meč preseli na parter. Dapače, Nelson je vrlo kvalitetan crni BJJ pojas pod Renzom Gracijem stoga je jasno kako je ovo segment u kojem Cro Cop zasigurno zaostaje za svojim sljedećim protivnikom. No, da bi Nelson tu teoretsku prednost i ostvario, najprije treba srušiti Cro Copa što nije nimalo lako. Puno boljem i agilnijem BJJ majstoru poput Mira to nije pošlo za rukom, tako je pred Big Countryjem stvarno teška zadaća. Ukoliko se pak meč ipak preseli na parter, Cro Cop mora napokon otvoriti gard, osloboditi se grča i pokušati se dići što prije na noge.

Presudit će samo psiha

Sve ove tehničke, fizičke i taktičke prednosti i mane padaju u vodu ukoliko borac nije mentalno spreman odraditi meč na pravi način. Upravo je ovo bio najveći Cro Copov problem u posljednjim dvobojima. Kada je netko tako kvaliteno spreman i toliko dobar kao što je to objektivno Filipović, a pruža ono što smo vidjeli protiv Dos Santosa, Mira ili Schauba, onda je problem u glavi. U to nema nikave sumnje. Mirka nitko ne tjera u kavez, a novac sigurno nije razlog što je inzistirao na posljednjoj ugovornoj borbi s UFC-om. Dva nakaut poraza u nizu bila bi ružan kraj karijere jednog velikana poput njega. Toga je svjestan i sam i zato je tražio od UFC-a da ispoštuju ugovor do kraja. Roy Nelson je daleko od lakog zadatka na kojem se spašava konačni dojam, no također se radi o “zalogaju” kojeg pravi Cro Cop jede za doručak. Nadajmo se da će tako biti u u Las Vegasu 29. listopada…

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI