RIP Strikeforce – žao nam je što te više nema!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 13.01.2013 12:58h Autor:

Strikeforce

Marko Petrak komentira posljednji Strikeforce turnir u povijesti koji se noćas održao u Oklahoma Cityju.

63-5. Nevjerojatno zvuči pojašnjenje ovih brojki. To je, nime, omjer pobjeda i poraza računajući od 2006. petorice Strikeforceovih boraca koji su noćas slavili na posljednjem turniru ove danas već pokojne promocije. U statistiku smo ubrojili prvaka teške promocije neporaženog Daniela Cormiera, bivšeg prvaka Gegarda Mousashija, nekadašnjeg UFC šampiona i finalista Grand Prixa, Josha Barnetta, bivšeg prvaka Ronalda "Jacarea" Souzu i planetarnu BJJ zvijezdu Rogera Gracieja. Impresivno, zar ne? MMA fanovi mogu biti zadovoljni znajući da će gotovo sigurno sva petorica završiti u UFC-u. Ako tome dodate još novopečenog prvaka u velteru Tareca Saffiedinea, koji je šokirao Marquardta i doslovce mu "pet do 12" za Strikeforce ukrao šampionski pojas, kao i nekolicinu bivših Strikefoceovaca koji su već ranije transferirani na drugi kolosijek, jasno je kako će se ionako velika konkurencija u UFC-u samo još dodatno pojačati. Nitko se neće buniti, a pogotovo ne pravi ljubitelji slobodne borbe.

Ipak, i zadnji Strikeforce u Oklahoma Cityju je pokazao da je definitivno bilo mjesta i za ovu organizaciju makar u obliku nekakve pozornice za profiliranje i razvijanje talenata koje će se kasnije povlačiti u UFC. Ili možda kao svojevrsno čistilište gdje će se neki borci nakon lošijih rezultata slati da bi ponovno zaslužili mjesto među najjačima. Vrijeme će reći je li zatiranje, a sada i gašenje Strikeforcea bio dobar poslovni potez za Zuffu, no s obzirom na nevjerojatan UFC-ov uspjeh zadnjih godina, jasno je da se radi o vrhunskoj menadžerskoj ekipi koja je pomno planirala i nekoliko puta preispitala ovaj potez. Ono što se ne može osporiti jest da će mladi i još nedokazani borci, koji nemaju status zvijezda, vrlo teško pronalaziti barem solidno plaćene gaže u SAD-u. Kao jedina linija obrane UFC-ovom monopolu se još uvijek kako tako drži Bellator, no pitanje je koliko će dugo vlasnik Bjorn Rebney moći držati barem nekakav korak. Jedina preostala zvijezda koju ima u svojim redovima, bivši šampion Eddie Alvarez, upravo ovih dana pregovara s UFC-om i sve je jasnije da će i on krenuti istim putem poput Hectora Lombarda.

Da UFC borci nisu s neke druge planete u odnosu na one u Strikeforceu noćas su jasno pokazali Saffiedine i Souza. Posebno impresivno svoj je dvoboj odradio brazilski majstor partera. UFC-ovac Ed Herman, koji je samo za ovu priliku promijenio momčad, uspio je izdržati tek nešto više od tri minute prije nego što ga je Jacare prisilio na predaju vrhunski odrađenim zahvatom. I do tada je Brazilac bio dominantniji u svakom segmentu slobodne borbe, dok se Herman doimao kao neko drugorazredno ime. Još veće iznenađenje je napravio Belgijac Tarec Saffiedine svladavši nekoć veliku UFC-ovu zvijezdu, a do noćas Strikeforceovog šampiona, Natea Marquardta. Saffiedine je bio toliko impresivan da njegov podvig zaslužuje poseban tekst.

U svakom slučaju ostaje žal za pokojnim Strikeforceom koji se svakom pravom MMA fanu duboko urezao u sjećanje, ali i srce. Ova promocija nam je tijekom tri godine postojanja pružila pregršt sjajne borilačke akcije, nebrojene spektakularne mečeve te je iznjedrila i mnoge borce koji su danas dio UFC-a ili će to tek postati. Čak i najbolja i najukusnija hrana dosadi kada se jede svaki dan na što su trebali računati čelnici Zuffe prije nego što su odlučili uništiti i ovu promociju. Mnogima je već sada dosta svakog vikenda gledati isti kavez, istu grafiku, ista lica, istog najavljivača, iste ring djevojke… UFC je bez sumnje MMA Ferrari, no tu i tamo se nije loše provozati i u nekom udobnijem obiteljskom autu, zar ne?

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI