Pravo pitanje je gdje se Fedor vraća: Bellator možda zvuči najizglednije, UFC je nedosanjani san!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 15.07.2015 17:05h Autor:

Fedor Emelianenko

Poput bombe je svijetom MMA-ja odjeknula vijest da se veliki Fedor Emelianenko vraća u borilište. Iako se ne radi o potvrđenoj informaciji od strane samog Rusa, izvor je vrlo relevantan s obzirom da je M-1 Global promocija u vlasništvu njegovog menadžera i intimusa Vadima Finkelchteina. Stoga nema razloga sumnjati u istinitost povratka borca za kojeg mnogi misle da je najbolji svih vremena.

Pitanje koje se postavlja je gdje bi se Fedor vratio? U koju promociju? Naravno da je o tako nečemu teško špekulirati bez prave informacije, no zašto bi nam netko oduzeo pravo da se poigramo s nekoliko mogućnosti.

M-1

S obzirom da je M-1 objavio vijest o povratku na svojim stranicama, logično je očekivati da će se Fedor vratiti upravo u ring u kojem je odradio dva od posljednja tri meča. Ipak, tu se nazire jedan prilično veliki problem. Fedorov odlazak u mirovinu je prije svega bio uzrokovan nedostatkom motivacije. Čovjeku koji iza sebe ima toliko velikih pobjeda i još više mečeva, toliku karizmu i toliko je zadužio MMA svijet, ne znače previše pobjede protiv Monsona, Ishiija ili Rizza. Niti  će mu ikada značiti. Čak i kada govorimo o novcu je sasvim jasno da mu Finkelstein za nastupe u svom M-1 nije davao milijune koje su, usputno govoreći, zajedno tražili od UFC-a. Stoga, iako je na prvu M-1 najizgledniji scenarij, kada dobro promislite vidjet shvatit ćete da "Posljednji imperator" možda ima neke druge planove. Jedino ako Fedor nije osjetio tipičnu bolest boraca koji su prošli svoje najbolje dane, a to je želja za povratkom u ring pod bilo koju cijenu. Onda se neće previše zamarati protivnicima i novcem nego će se vratiti samo da utaži tu potrebu na neko vrijeme.

Japan

Sve ovo što ste pročitali u prethodnom odjeljku za M-1 Global, više-manje vrijedi i za neku od japanskih MMA promocija. Protivnik bi u tom slučaju bio sličnog ranga, novac koji bi zaradio sigurno ne bi puno promijenio stanje njegovog bankovnog računa, a Fedor bi se vratio u aktivni sport nakon dvije godine mirovine. Svoje najbolje dane je doživio u Zemlji izlazećeg suca gdje je i danas pravo božanstvo pa ne treba isljučiti nastup na nekom Inokijevom eventu ili priredbi sličnog ranga. Japanci Fedora sigurno mogu platiti, no tu se ponovno vraćamo na početak priče i motiv zbog kojeg se Rus vraća, a koji ne znamo.

Bellator

Odmah u prvoj rečenici treba potcrtati ime Scotta Cokera, izuzetno sposobnog menadžera koji je zapaprio UFC-u još dok je bio glavni čovjek Strikeforcea, a sada isto to čini na funkciji direktora Bellatora. Od kada je Coker u prosincu preuzeo vođenje ove promocije, primjetan je velik napredak posebno u medijskoj popraćenosti njihovih evenata. Stari lisac se odlučio za provjeren recept te je američkoj publici ponudio imena poput Kimba Slicea, Kena Shamrocka, ali je i s velikim oduševljenjem prihvatio sve one otpatke koje UFC više ne želi u svojim redovima poput Tita Ortiza, Stephana Bonnara ili Cheicka Konga. Kada su Coker i Fedor zajedno gledali Cro Copovu obranu naslova protiv Satoshiija Ishija na Inokijevom GFC-u prije pola godine, ekspresno su krenule glasine o Fedorovom dolasku u Bellator. Coker takvu mogućnost nije odbacio nego je, dapače, izjavio da bi volio vidjeti Prideovog šampiona u svom kavezu. Istu stvar je poželio i za Cro Copa, no UFC je tada bio brži i konkretniji. Jesu li se stvari u međuvremenu promijenile i je li Coker uspio Fedora nagovoriti na još jedan dolazak u američki kavez?

U svakom slučaju Rus bi u Bellatoru imao zavidnu konkurenciju u vidu Vitalyja Minakova, Cheicka Konga, Alexandra Vokova, Lavara Johnsona ili recimo Kimba Slicea i Bobbyja Lashleyja. Zanimljivih "match upova" tu zasigurno ne nedostaje. Dolazak Fedora u Bellator bi značio i to da je Emelianenko povratak shvatio ozbiljno te da će sigurno tražiti šansu za osvajanje pojasa. Ovo je jedna od dvije opcije koja bi sigurno najviše razveselila MMA fanove.

UFC

Bez sumnje najzanimljivija i najintrigantija teorija. San koji je svaki pravi MMA fan barem nekoliko puta odsanjao. Toliko puta smo pisali o Fedorovom potpisu za UFC da se sama ta rečenica čini poput nekog mita. Da ne ponavljamo već poznato, samo ćemo reći da je glavni problem koji je stao između Whitea i Fedora bio M-1 koji je želio koproducirati svaki UFC event na kojem bi Rus nastupio. I naravno sudjelovati u profitu. Prilično autonomni i autoritativni White za tako nešto nije želio čuti te su sastanci na egzotičnim otocima završili fijaskom. Teško je očekivati da se nešto promijenilo posebno jer je Fedor danas daleko od svog vrhunca kada je imao puno više kapitala za pregovaranje u džepu nego što je to trenutačno slučaj. Osim toga, UFC je u proteklih nekoliko godina postao još ozbiljnija globalna kompanija pa ideje o koprodukciji evenata u suradnji s M-1 Globalom tek sada ne dolaze u obzir.

No, ako povućete paralele s našim Mirkom Cro Copom, onda niti ova teorija ne zvuči potpuno iracionalno. Tko bi prije godinu dana vjerovao da će se Mirko u svojoj osvetničkoj misiji vratiti u UFC i izgledati onako impresivno protiv Gabrijela Gonzage? Sva tri borca od kojih je Fedor gubio u karijeri se danas nalaze upravo u UFC-ovom oktogonu. Werdum je prvak, Big Foot se uskoro bori protiv Soe Paleleija, a Dan Henderson se ne da unatoč tome što je debelo zagazio u peto desetljeće života. Da ne bi previše kvarili ovaj san, tu ćemo stati i poželjeti nemoguće: Da Posljednji Imperator napokon završi u najjačoj svjetskoj MMA promociji! To bi bila vijest godine bez obzira na Conora McGregora i Rondu Rousey.

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI