Ovo je bio boks! Pogledajte dokumentarac o legendarnoj trilogiji Gattia i Warda (VIDEO)

kolumneIZDVOJENA VIJEST 04.05.2015 12:05h Autor:

Kad se pogleda današnji vrhunski boks i mečevi kakve rade, prije svih, Vladimir Kličko i Floyd Mayweather, nemoguće je ne prisjetiti se jedne trilogije, koja se nije dogodila niti toliko davno, nego prije manje od 15 godina. Kad je boks možda dotakao i svoj vrhunac, trilogiju su odradili Micky Ward i Arturo Gatti.

Predugo bi bilo pričati priču o Gattiu i Wardu prije nego što su se prvi put susreli u ringu, 2002. godine u Uncasvilleu. "Irish" je već bio 37-godišnji veteran, s 48 mečeva iza sebe i velikim imenom i ostavštinom koju je izgradio, a godinu ranije osvojio je i nagradu za meč godine po izboru 'The Ring' magazina. Bio je to meč protiv Emanuela Augustusa. Ward je prije svega bio poznat po svom velikom srcu u ringu.

Sedam godina mlađi Gatti je također bio već priznato ime. Iza sebe je imao dva meča godina (1997. i 1998.) kao boksač superpero kategorije. No, također nedavno nokautiran od Oscara De La Hoye te mu je trebao pravi meč da bi možda još jednom dobio priliku postati svjetski prvak. Obožavan od fanova, Gatti je bio boksač koji nije poznavao korak unazad.

Ward je također dolazio iza poraza, podosta kontroverznog, tehničkom odlukom u petoj rundi, nakon što mu protivnik nije bio sposoban nastaviti zbog posjekotine. Bio je na rubu umirovljenja, ali onda je došla ponuda za ono što će na kraju postati najveća trilogija u povijesti profesionalnog boksa.

Ono što se dogodilo u te tri borbe teško je opisati, zbog toga je i smišljen ovaj fenomenalan dokumentarac u produkciji HBO Sportsa, kanala koji je imao privilegiju raditi prijenos ovih legendarnih mečeva. Ali, ono što je najvažnije, kroz tih 13 mjeseci, njih dvojica su postali veliki prijatelji, a Ward je na kraju čak bio i Gattijev trener u posljednjem meču. 

Prije nego krenete u gledanje filma (te njihovog trećeg meča, koji je također ispod njega), spomenut ćemo samo jednu rečenica Artura Gattija, koju je izrekao nakon njihovog drugog meča: "Zanimalo me kako bi bilo boriti se protiv svog brata blizanca. Sad sam to saznao."

Ono što je najtužnije u cijeloj prići. Zarada Mickyja Warda, u sva tri meča zajedno, bila je oko tri milijuna dolara. A dva od njih, prvi i treći, proglašeni su najboljim mečevima 2002. i 2003. godine. Uživajte!

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI