Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/fight1/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Overeem bez konjetine nije “Ubereem” | Fight Site

Overeem bez konjetine nije “Ubereem”

kolumneIZDVOJENA VIJEST 16.09.2014 13:33h Autor:

Alistair Overeem

Najlakše je gaziti po čovjeku kada je već na zemlji. Ta stara poslovica je prilično primjenjiva i na borilački svijet. Dok si na vrhu, dok pobjeđuješ, dok slažeš protivnike po pod ili ih daviš poput pilića, tada ti se divi čitav svijet. Ti si heroj, supermen, idol mladih, žudnja ljepšeg spola… Nažalost, slava i uspjeh su nož s dvije oštrice pa kad rezultati izostanu, a zaredaju se porazi, tada se priča okrene za 180 stupnjeva. Odjednom si star ili slab, pobjede su bile sreća, a ti si luzer za kojeg više nitko ne pita. Borilački sport je tu gotovo bez presedana jer se porazi broje troduplo, a pobjede se uzimaju zdravo za gotovo.

No, primjer Alistaira Overeema ne spada u ovu kategoriju. Naime, o Overeemovim kvalitetama ili nekvalitetama sam pisao u nekoliko navrata u posljednjih nekoliko godina. Kada je bio na vrhu. I dok je bio Strikeforceov prvak koji je izbjegavao obranu titule zbog doping testa u SAD-u. I dok je u isto vrijeme prihvaćao smiješnje mečeve u Dreamu. I dok se se napokon odlučio boriti u Americi. I dok je nizao pobjede (12) mečeva bez poraza). I dok je bježao od Atletske Komisije i njihove doping kontrole zbog tobožnje posjete bolesnoj majci u Amsterdamu…Nikada zapravo nisam "pušio" kvalitetu Alistaira Overeem. Ili je jednostavno nisam vidio.

Sjećam ga se još iz Pride dana kada je pompozno ulazio u dvoranu s drvenim maljem koji je trebao predstavljati njegovu "rušilačku snagu" tada u kategoriji do 93 kilograma.  Uvijek je išao naprijed, nikada nije kalkulirao ili birao protivnike, njegova tehnika je bila odlična i u stojci i na parteru. No, nažalost, vrlo često su ga iznosili iz ringa. Problemi bi nastajali s čvršćim protivnicima koji su izdržali početnih nekoliko minuta i onaj njegov prvi agresivni nalet. Snaga mu je kopnula poput proljetnog snijega i vrlo brzo bi se stvari u ringu okretale poput njega. Kada vam jednom načmu bradu, ona svakim sljedećim nokdaunom ili nokautom postaje još mekša, a vaš mozak se sve lakše i brže gasi. To je jednostavno priroda, a neki, poput Overeema, niti u startu nisu imali granitno čvrstu bradu. Danas je ona vrlo osjetljiva što se vidjelo u dvobojima protiv Brownea, Big Foota i na koncu protiv Rothwella.

Jedno je sigurno, Alistair Overeem nije isti borac kada ga doping kontrole zaobilaze i sada kada mu Atletska Komisija visi nad glavom i prati svaki njegov potez. Ne radi se tu samo o čistoj snazi i eksplozivnosti koje su mu očito okopnile u odnosu na najbolje dane kada je poput zvijeri "gutao" Thompsona, Fujitu, Rogersa, Werduma ili Duffeeja. Radi se o psihi koja više nije pobjednička i da se sirovo izrazim rasturačka. Overeem više ne vjeruje sam sebi i svojim borilačkim kvalitetama. To se tako zorno vidjelo u dvoboju protiv Bena Rothwella. Iako je u meč ušao vrlo frekventno bacajući razne udaračke tehnike, pa čak i neke novotarije koje je očito naučio od Grega Jacksona (karakteristični podli udarac u koljeno), mimika njegova tijela i pokunjeni pa čak i uplašeni izraz lica je nagovještavao da bi se mogla dogoditi katastrofa. Znate li onaj osjećaj kada jedan borac dominira, no samo se čeka prvi pravi udarac njegovog protivnika koji će zaključiti priču? Upravo se to i dogodilo. Doduše, Rothwellu su trebala dva udarca. Prvi je uzdrmao Nizozemca, a drugi je dovršio posao ostavljajući Overeema u već poznatoj pozi ležeći na parteru.

UFC će ipak dati novu šansu Alistairu Overeemu iako ne vidim previše smisla u tom potezu. Osim da se zadovolje apetiti ogromne baze fanovu koju The Reem i dalje ima. Jer… Overeem nikada neće biti sila u teškoj kategoriji UFC-a. Ako ovako prolazi protiv srednje klase boraca, onda je jasno što bi mu napravili oni s vrha poput JDS-a ili ne daj Bože Caina Velasqueza. Lako je zaključiti da njegovim fanovima slijedi još veće razočarenje i suočavanje sa stvarnošću. The Demolition man nije tako opasan kao kada redovito konzumira konjetinu…

Marko Petrak
marko.petrak@fightchannel.hr

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI