Oprostio se najveći svih vremena – Semmy Schilt!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 27.06.2013 16:33h Autor:

Semmy Schilt

Marko Petrak komentira oproštaj najvećeg kick boksača svih vremena, "Nizozemskog nebodera" Semmyja Schilta.

Kada se od profesionalnog sporta opraštao Fedor Emelianenko, Ernesto Hoost ili recimo Randy Couture, ljudi su s pravom tugovali… Mediji su danima u superlativima pisali o ovim velikanima koji su zadužili borilački svijet; krojile su se analize njihovih karijera, njihovi "suborci" su u ekskluzivnim intervjuima sipali hvalospjeve na njihov račun. Tako se ispraća velikane borilačkog sporta jer su oni to zaslužili.

Nažalost, čovjek kojeg se potpuno nepravedno potcjenjivalo čitavu karijeru, čak je i u trenutku svog oproštaja od profesionalnog sporta doživio ispraćaj nedostojan svojih rezultata. Da, svi ozbiljniji specijalizirani mediji su objavili vijest da je Semmy Schilt zaključio svoju karijeru zbog problema sa srcem, no gotovo da je nemoguće naići na neki pregled "Hightowerove" karijere ili reakcije borilačke zajednice. Niti jedan main stream medij nije objavio informaciju da se od sporta oprostio najveći kick bokser svih vremena! Tužno i žalosno…

Ovaj članak nema cilj kritizirati medije i borilačku zajednicu. Cilj mu nije niti debatirati zašto su Nizozemca zbog njegove veličine kroz čitavu karijeru potcjenjivali i omalovažavali njegova dostignuća. U ovom kratkom pregledu ćemo samo navesti zašto je Semmy Schilt jedan i neponovljiv. Voljeli ga ili ne, cijenili njegov stil ili ne, rezultati govore da od njega većeg nema. Zašto? Čitajte u nastavku.

Semmy Schilt je jedan od rijetkih svjetskih boraca koji je bio vrlo uspješan i u kick boksu, gdje je pokorio konkurenciju, i u slobodnoj borbi, gdje ga se može smatrati jednim od pionira ovog sporta. Krenimo s njegovom MMA karijerom koja bilježi čak 41 profesionalni meč od čega 26 pobjeda i 14 poraza. Tek dvije njegove pobjede su stigle odlukom sudaca, 14 je ubilježio nokautom, a 10 prisiljavanjem na predaju. I puno eminentniji MMA borci se ne bi posramili ovakve statistike koja ide u prilog činjenici da je Schilt oduvijek bio beskompromisan borac koji nikada nije kalkulirao i birao protivnike. U borilište je ulazio bilo kada, bilo gdje, i što je najvažnije, protiv bilo koga.

Prvi profi MMA meč je odradio davne 1996. u legendarnom Pancraseu, a posljednji 31. prosinca 2008. u japanskom Dynamiteu. U međuvremenu je nastupao za promocije poput It's Showtimea, 2H2H, Heros, Inoki Bom-Ba-Ye, ali i velikane Pride i UFC. U kavez ili ring je ulazio s imenima poput Josha Barnetta, Antonija Rodriga Nogueire, Fedora Emelianenka, Sergeija Kharitonova ili Gilberta Yvela, a pobjeđivao je face poput Guya Mezgera, Ikuhishe Minowe, Boba Schrijbera, Petea Williamsa, Mighy Moa i našeg austrijskog znalca Nandora Guelmina.

No, ovaj karataš je ipak puno više postigao u kick boksu gdje mu s pravom pripada titula najvećeg svih vremena. Semmy Schilt je četverostruki K-1 WGP pobjednik što je najveći doseg u povijesti, a koji dijeli s velikim Ernestom Hoostom. Ipak, "Neboder" je jedini borac u povijesti K-1 koji se tri puta uzastopce kitio prestižnim naslovom, a uz to je prošle godine vrlo uvjerljivo uzeo i Gloryjev Grand Slam – danas najprestižniju titulu u profesionalnom kick boksu. Zbrojeno, Schilt je u 50 profi mečeva ubilježio 43 pobjede i tek šest poraza. Zaista su rijetki oni koji se mogu pohvaliti sa skalpom ovog majstora svog posla. Kada uzmete u obzir da je čak tri puta gubio od Petera Aertsa, onda je lako izračunati da su ga osim "Drvosječe" pobjeđivali samo Alexey Ignashov, Hong-man Choi i Badr Hari. Ako govorimo o velikanima koje je Schilt savladavao u svojim pohodima na K-1 naslove, onda je ispred nas gotovo nepregledan niz iz kojeg je vrlo teško izdvojiti one najveće. No hajmo pokušati… Remy Bonjasky tri puta, Jerome LeBanner tri puta, Ernesto Hoost dva puta, Daniel Ghita dva puta, Ray Sefo dva puta, Peter Aerts dva puta, Mark Hunt, Badr Hari, Gohkan Saki, Hesdy Gerges, Glaube Feitosa, Mighty Mo, Freddy Kemayo. Niz bi mogli nastaviti gotovo u nedogled, no nema smisla…

Ne treba uopće naglašavati da ga zadnjih deset godina svi eminentni borilački portali bez konkurencije stavljaju na prvo mjesto ljestvice najboljih kick boksača današnjice, a da je karijeru završio sa šest uzastopnih pobjeda.

Još jednom za kraj. Voljeli ga ili ne, cijenili njegov stil ili vam je on možda odbojan pa čak i živcirajući, Semmy Schilt je jedan i neponovljiv. Njegov odlazak u borilačku mirovinu je velik gubitak za kvalitetu samog vrha svjetskog kick boksa neovisno o tome što se Schilt povukao u 39. godini. Nakon prošlogodišnjeg Gloryjevog Grand Slama, jasno je da još uvijek nije imao dostojnu konkurenciju. Tko zna koliko bi još velikih titula nanizao da nije bilo problema sa zdravljem…

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI