Odakle tolika antipatija prema Chrisu Weidmanu?

kolumneIZDVOJENA VIJEST 24.07.2014 14:26h Autor:

Chris Weidman

Danas, nakon što je najavljena borba Chrisa Weidmana i Vitora Belforta, ponovno su sa svim strana krenuli komentari kako žele da brazilski borac pobijediti "bahatog i umišljenog" Weidmana. Zašto MMA fanovi na ovim područjima Weidmana tako nazivaju i kako je došlo do toga, pita se autor ovog teksta.

"Što tog Weidmana dizete toliko gore, lik je govno i nikakav borac."
"Daj bože da se meč održi i da razbije tu gnjidu Weidmana….FUJ to je jeb…odvratan tip!!!!"
"Samo ti njega Vitore pobijedi i spusti na zemlju jer mu je(Weidman) bahatost počela trovat mozak."

Ovo su samo neki od komentara na račun Chrisa Weidmana, odnosno oni preuzeti s našeg portala, a lokalni mediji koji se bave borilačkim sportovima prepuni su varijacija na tu temu. Mene, kao autora ovog teksta i čovjeka koji doručkuje i večera MMA te piše za ovaj portal, takvi komentari izuzetno čude i pitam se zašto MMA fanovi Chrisa Weidmana nazivaju takvim, tj. jesam li ja propustio neke njegove izjave, medijske istupe ili postupke, koji su doveli do takvog stava MMA fanova na ovom području.

Prije svega da napomenem kako nisam fan Chrisa Weidmana. Moji najdraži borci srednje kategorije su Gegard Mousasi, Luke Rockhold i Uriah Hall te ću u borbi 6. prosinca vrlo vjerojatno biti indiferentan i uživati u kvalitetnom fajtu. No, želim znati odgovor na pitanje koje sam postavio u naslovu.

U mojim očima, Chris Weidman ostavio je dojam jednog zatvorenog momka, koji prije svega voli svoju intimu te obiteljskog čovjeka koji se ne voli isticati. Karakterno je ostavio upravo onakav dojam kakav bi MMA borac trebao ostavljati, posebno jedan prvak koji bi trebao biti primjer. Koliko je nenametljiv dovoljno govori činjenica da trash talk za njegove borbe zapravo rade njegovi treneri, Matt Serra i Ray Longo. Odakle onda onakvi nazivi?

Jednostavno, odgovor sam pokušao nać u njegovim borbama protiv Andersona Silve. "Spider" je, vjerojatno, najobožavaniji MMA borac u povijesti, što je postigao svojim rezultatima, no i beskompromisnim stilom. Weidman je tog Silvu detronizirao, a zatim i obranio naslov. Nekima je dovoljno već to, a posebno kada se uzme u obzir da obje njegove pobjede ti isti fanovi smatraju srećom i slučajnošću. 

Ja osobno ne vidim gdje je tu sreća, posebno u prvoj borbi. Silva se na taj način borio već puno puta prije toga i postizao rezultate. Sam takav pristup, kakav je npr. imao i legendarni boksač Naseem Hammed, pa čak i Muhammed Ali, ima jedno psihičko djelovanje na borca i u puno slučajeva Spideru je pomoglo. Protiv Weidmana nije i američki hrvač je to iskoristio te nokautirao prvaka. Druga borba je bila slična. Weidman je uvjerljivo dobio prvu rundu, a u drugoj je došao onaj checkirani kick i lom Silvine noge. Po čemu je taj check veći dodir sreće od brojnih lucky punch nokauta kakvi se nikome nisu zamjerili? 

Naravno da neću zaboraviti Weidmanovo slavlje nakon Silvinog loma, što je po mom mišljenju jedina mrlja oko UFC-ovog prvaka srednje kategorije. No, stavite se na njegovo mjesto. Razmislite o svom pritisku sa svih strana koji je Weidman imao prije te borbe, svih prozivanja da je prvak postao na sreću i da nema tu kvalitetu. Svih osporavanja, koja nažalost traju još i danas. Kad se to spoji s adrenalinom, u onakvoj situaciji dolazi samo jedna misao na pamet: Pobjeda! Tako je i Weidman reagirao prvih 20-ak sekundi nakon što se to dogodilo. Treba li ga se zbog toga zvati govnom, prljavim, bahatim i ostalim nazivima kakva MMA fanovi, i to ponajviše s ovih područja koriste.

I to sve nakon što je jednako uvjerljivo savladao i legendu i bivšeg prvaka, kao što je Lyoto Machida? Ukoliko postoje stvarno neki pravi razlozi ili izjave zašto Weidmana zvati na sve te načine, molio bih da mi to netko napiše u komentarima. Ja ih jednostavno ne vidim i nije mi jasna sva ta antipatija prema UFC-ovom prvaku.

Mario Katušić
[email protected]

 

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI