Od prvoaprilske šale do realnosti: Kako je UFC došao u Hrvatsku?

kolumneIZDVOJENA VIJEST 08.01.2016 17:20h Autor:

UFC u Hvatskoj

Još prije dvije godine vijest da UFC stiže u Hvatsku je bila prvoaprilska šala. Da, dobro ste pročitali. Portali su 1. travnja (i Fight Site među njima) čitatelje zabavljali tada nepojmljivom viješću u stvarnom svijetu da će elitna svjetska borilačka promocija doći u Zagreb i tamo održati svoju priredbu. Danas je to realnost. Velik put smo prevalili od prvoaprilske šale do glavne vijesti na “main stream” portalima u vrlo kratkom periodu. Tako nešto laska, ali i obvezuje…

10. travnja UFC stiže u Arenu

Hrvatska metropola će 10. travnja 2016. u Areni Zagreb ugostiti najkvalitetniju i najpoznatiju svjetsku borilačku organizaciju – Ultimate Fighting Championship. Sada je to “sigurna stvar” potvrđena i od strane same promocije. Golema je to sportska vijest koja potvrđuje da je Hrvatska jedna od najvećih europskih sila kada je u pitanju borilački sport. U pravom smislu te riječi.

Nakon europskih metropola Londona, Dublina, Krakowa, Glasgowa, Stockholma, Berlina, Nottinghama, Birminghama, Oberhausena, Manchestera, Belfasta i Colognea, Zagreb će biti 13. europski grad koji je ugostio jednu UFC priredbu. Impresivnije još zvuči podatak da je Hrvatska tek šesta europska zemlja u koju je UFC odlučio doći nakon Velike Britanije, Irske, Njemačke, Švedske i Poljske. To nešto govori. Zapravo, to mnogo govori, no što točno?

Hvatska ima veliku borilačku tradiciju

Dva su osnovna razloga zbog kojeg UFC stiže u Hvatsku. Prvi je naša iznimno bogata borilačka tradicija. Hrvati su još u nekadašnjoj Jugoslaviji prednjačili u borilačkim sportovim medaljama i naslovima velikana poput svjetskog boksačkog prvaka Mate Parlova. Sjajan posao su naši sportaši nastavili i u nezavisnoj državi koja je imala privilegiju da za nju nastupaju i borci kao što su Mirko “Cro Cop” Filipović ili Željko Mavrović. Da su naši borci ujedno i pravi ratnici, pokazuje podatak da smo kao relativno malena zemlja i u samom UFC-u imali ili još uvijek imamo velik broj predstavnika. Pat Miletich, Anthony Perosh, Elvis Sinošić, Mirko “Cro Cop” Filipović, Goran Reljić, Igor Pokrajac i Stipe Miočić, borci su hrvatske krvi koji su ostavili dubok trag u elitnoj MMA promociji. UFC je toga itekako svjestan te su zbog toga procijenili da je u osvajanje juga europskog kontinenta najbolje krenuti upravo iz Zagreba.

Zovko doveo treću mega organizaciju

Drugi važan razlog zbog kojeg UFC stiže u Hrvatsku jest činjenica da je hrvatska metropola već vrlo uspješno ugostila najveće svjetske borilačke promocije K-1 i Glory. Orsat Zovko je sa svojim Fight Channelom 2013. godine u Zagreb doveo samo finale K-1 WGP-a. Bilo je to prvi put u povijesti da se finale tog prestižnog kick boksing natjecanja održava izvan Japana, ali i da je koproducirano u suradnji sa stranom TV kućom. Sama priredba je bila maestralno organizirana i producirana, a Zovko je iz čitavog svijeta primao čestitke na račun eventa čija je slika otišla u stotinjak zemalja. No, to nije bilo ništa prema Gloryju 14 koji se godinu dana kasnije, 3. mjesecu 2014., održao u Areni Zagreb, a koji uživo prenošen u 173 različite zemlje svijeta. Na račun odlične organizacije K-1 WGP-a, hrvatski je producent godinu dana kasnije u Hrvatsku uspio dovesti i danas najjaču kick boksing promociju – Glory World Series. Novi organizacijski uspjeh je potvrđen sjajnim brojkama koji su do danas ostale ogledni primjer za ostale Gloryjeve evente.

Primajući čestitke za dovođenje K-1 WGP-a i Gloryja, Zovko je već tada u intervjuima javno govorio da je njegov konačni cilj ipak dovođenje elitnog UFC-a – borilačkog šoua bez premca na planeti. Prepreka je bilo mnogo, a one su bile uglavnom financijske prirode na koje se nije moglo utjecati. Hrvatska je, naime, prema osnovnim statističkim financijskim pokazateljima i dalje na samom europskom dnu što su itekako demotivirajući faktori kada su u pitanju investicije. Organiziranje priredbe kao što je ona UFC-ova nije ništa drugo do velike financijske investicije. Ipak, odlični odnosi koje UFC ima sa svojim regionalnim partnerom Fight Channelom, kao i pozitivna iskustva koja su K-1 i Glory imali s hrvatskom metropolom, su na koncu presudili. Zagreb će 10. travnja zaista biti domaćin velikom UFC-u.

Dolazak UFC-a je i velika obveza

No, iako se radi o laskavom podatku, on itekako obvezuje. Ponajviše hrvatske (i regionalne) medije, kao i sve hrvatske (i regionalne) borilačke fanove. Priliku smo dobili, a hoćemo li je iskoristiti, to ovisi samo o nama. Ukoliko je prokockamo, druge sigurno neće biti.

UFC svojim dosadašnjim dostignućima, kako sportskim, tako i organizacijskim, bez sumnje zaslužuje najbolji mogući medijski tretman koji borilački sportovi u domaćim medijima nažalost ipak još uvijek nemaju (čast iznimkama). Nedavno je Mirko Filipović u intervjuu za Fight Site izrazio zadovoljstvo što se dolaskom FFC-a na HRT stvari ipak polako kreću prema naprijed, a prisjetio se i nedavne 2013. kada neki hrvatski mediji nisu niti izvijestili o njegovom osvajanju K-1 WGP-a usred Zagreba. U isto vrijeme novinske stupce ispunjavaju vijesti iz druge, treće i četvrte nogometne lige, a ljudima se serviraju sportovi iz privatnih, a ne javnih interesa. Nadamo se da to, kada je u pitanju UFC event u Zagrebu, ipak neće biti slučaj, odnosno da će elitna borilačka promocija dobiti zasluženi tretman.

I zaključno, ljubitelji borilačkih sportova, ali i sportski fanovi općenito, nemaju nikakvu izliku ne doći u Arenu i ne pogledati borilački spektakl bez premca. Često se žalimo kako se u Zagrebu (i Hrvatskoj općenito) ništa ne događa i kako smo, kada su u pitanju vrhunski svjetski eventi, izolirani od Europe i svijeta. To ovaj put nije slučaj. Dapače, ovaj put smo privilegirani u odnosu na većinu planeta. Zagreb će biti tek drugi grad u povijesti koji će ugostiti veliki trio: K-1, Glory i UFC. Prvi je bio japanski Tokijo!

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI