Nove Zlatne godine ili hladni rat kick boksa u 2012.

kolumne 27.03.2012 14:08h Autor:

It's Showtime i Golden Glory logo

Cijeli niz sjajnih priredbi u prva tri mjeseca donio je više uzbuđenja od cijele 2011. Na večeri koja je donijela dašak duha K-1 Grand Prixa, oproštaju Badra Harija u It's Showtimeovoj organizaciji, Cro Cop Final Fight u Zagrebu, Golden Gloryjevoj večeri u Moskvi ili Fight Codeovoj u Milanu svijet kick boksa prisjetio se zlatnih vremena.

Dok su najbolji teškaši cijelu prošlu godinu mirovali (Schilt) ili se borili sa slabijom konkurencijom u prva tri mjeseca Nove vidjeli smo okršaje Saki-Hari, Ghita-Laščenko, Le Banner-Zimmerman. U kategoriji do 70 kilograma, prošli vikend Giorgio Petrosyan na domaćem je terenu, pred petnaest tisuća gledatelja ugostio borca kojeg su do subote mnogi smatrali jednim od rijetkih koji ima šanse protiv njega, Artura Kyshenka. Petrosyan je u Milanu još jednom potvrdio status pound-for-pound najboljeg kick boksera na planetu, dok je njegov protivnik izgledao kao protivnik Brucea Leeja na filmu. I to na početku filma.

Pitanje je tko uopće osim Buakawa u ovom  trenutku može izazvati borca pod nadimkom "Doktor". Robin Van Roosmalen prošle je godine na impresivan način, nokautiravši Kyshenka u finalu u prvoj rundi, osvojio najjači turnir do 70 kg. Jedino je pitanje je li s 22 godine dovoljno spreman za ovakav izazov.

Vrijedi dodati i borilačke večeri Yokkao Extreme s Buakawom i Askerovim,  Pincom i Sanchaijem, te Petrosyanom i  Roquenijem, kao i Thai Boxe Maniju u Torinu gdje je Bessmertny nokautirao Gagu Dragu. Također,u Podgorici je otvorena nova sezona Superkombata.

Sve ovo pratile su i nove organizacijske promjene. Naravno, najveća vijest je partnerski ugovor It's Showtimea s novim vlasnicima K-1 branda. Nakon što su novi vlasnici obećali isplatiti polovicu duga prijašnjih vlasnika cijeli It's Showtimeov roster postao je dio novog K-1. Slavni brand povratak bi trebao imati krajem svibnja u Španjolskoj.

I tu dolazimo do mračnijih tonova. Činilo se kao gotova stvar da će frakcija predvođena Golden Gloryjem preuzeti K-1, no kad im je nizozemski takmac pred nosom uzeo još-uvijek-ne-znamo-koliko-dragocjeni-plijen uslijedila je "utrka u naoružanju". Tko će brže potpisati preostale slobodne borce. Glory, skupa sa svojim novim partnerom Total Sports Asia, najavio je tri turnira ove godine – do 70 i 85 kg, te turnir teškaša s nagradnim fondom od milijun dolara. Dosad je objavljeno 12 sudionika turnira do 70 kg, a najzvučnije je ime It's Showtimeova prebjega Giorgia Petrosyana. Uz njega su i Van Roosmalen, Askerov, Sato kao i nekoliko boraca koji obično ne nastupaju u ovoj kategoriji poput Fabia Pince.

Petrosyanovo sudjelovanje na Gloryjevom tunriru nije toliko iznenadilo kao ono Petera Aertsa. Borac koji ima nadimak "Mr. K-1" odbio je potpisati za organizaciju u kojoj je stekao legendarni status i odlučio se otići u suaprnički tabor. Ne znaju se razlozi Aertsove odluke, ali to sigurno ne izgleda dobro za K-1 kada njihova legenda ne želi nastupati za njih.

S ovakvom polarizacijom snaga javlja se i očigledno pitanje. Hoće li najbolji Gloryjevi borci nastupati za K-1 MAX i na Grand Prixu, jer ako neće, ni pobjednici tih turnira neće imati legitimitet kao najbolji borci srednje i teške kategorije na svijetu. Ovo je trenutno i najzanimljivije pitanje za blisku budućnost – hoće li se kick boks svijet podijeliti na dvije strane u kojima ne bi vidjeli okršaje najboljih i umjesto jednog sjajnog, vidjeli dva "samo" dobra turnira. Do sada to nije bio problem jer su Saki, Zimmerman i Van Roosmalen nastupili na It's Showtimeovoj priredbi u Leeuwardenu.

Drugo pitanje je koliko Golden Glory može pratiti konkurenciju u produkcijskom smislu. Budući je postalo teško organizirati evente u Nizozemskoj, Glory je prebacio operacije u Rusiju. Priredba u Moskvi djelovala je prilično jeftino uz ne baš najbolji match making, što je bilo najizrazitije u meču između Kharitonova i Millera.

Upravo produkcijom i odličnim match makingom ističe se Fight Code. Talijanska organizacija ne samo da radi odlične mečeve već i stvara svoje borce. Najbolji je primjer Jurija Bessmertnyja koji se od potpuno nepoznatog borca u manje od godinu dana s nizom impresivnih pobjeda vinuo u prvu ligu.

Nema sumnje da nas čekaju uzbudljive stvari. Jedino je pitanje na jednoj velikoj ili dvije male pozornice…

Maroje Ivandić

[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI