Nick Diaz je plesao onako kako je Carlos Condit svirao!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 06.02.2012 12:36h Autor:

Nick Diaz i Carlos Condit

Marko Petrak komentira kontroverznu odluku u meču Nicka Diaza i Carlosa Condita koja je podijelila MMA svijet.

U svakom sportu gdje nema striktnih bodova kao kada lopta propara mrežu u nogometu ili prođe kroz obruč u košarci, konačni ishod u većoj ili manjoj mjeri ovisi o subjektivnom dojmu suca. Naravno, postoje elementi koji se boduju i postoje jasno propisana pravila igre koja bi trebala donijeti prednost jednoj od strana. No, uvijek kada je u pitanju izjednačen meč, jedni će pobjednika vidjeti u svom favoritu, a oni drugi će tvrditi da je njihov sportaš bio bolji. Slobodna borba je odličan primjer takvog sporta.

Dva para očiju vrlo često potpuno drugačije vide isti meč. Nerijetko se radi i o sucima koji dijele pravdu na istom dvoboju pa jedan prednost dodijeli jednom borcu, a već je onaj koji sjedi pored njega sve tri runde presudio za njegovog protivnika. Dio odgovornosti za takvu situaciju leži na još uvijek nedorečenim pravilima koja su posljedica mladosti ovog sporta, drugi problem su nedovoljno vješti suci koje imenuje Atletska Komisija, no neke sudačke dileme će uvijek biti jako teško razriješiti.

Jedna od njih je kontrola oktogona i agresivnost koje bi se u slobodnoj borbi trebala pozitivno bodovati. No, u bodovnom sistemu “10 bodova” koji je trenutačno na snazi, to je vrlo često utopija. Savršenu demonstraciju istinitosti ove teze vidjeli smo proteklog vikenda u meču Nicka Diaza i Carlosa Condita. Nick Diaz je bez ikakve sumnje kontrolirao oktogon veliku većinu susreta i on je bio taj koji je napadao svog protivnika. Carlos Condit je bio onaj koji je izbjegavao otvoreni sukob i neki će reći, “bježao po kavezu”. No, brojke su jasno na strani Condita koji je pogađao više i točnije. Čak i dok je “bježao po kavezu”. Tome u prilog ide uvijek točna statistika Fightmetrica, ali i potpuno razbijeno Diazovo lice nakon meča. Posebno dominantan Condit je bio kada su u pitanju nožne tehnike. Iako će pomalo arogantni Diaz nakon poraza ustvrditi da se radilo o “bejbi” udarcima, to, dakako, nije istina.

Condit je posao odradio taktički perfektno i pobijedio je Diaza valjda na jedini mogući način. Da se kojim slučajem upustio u otvorenu izmjenu vatre, završio bi kao BJ Penn, Paul Daley, KJ Noons i mnogi drugi prije njih. Možda i gore. Kako mu onda zamjeriti ovakav taktički pristup, koji mu je, usputno govoreći, donio titulu prvaka i debeli bankovni ček? Nikako. To se jednostavno ne smije, nego mu se, dapače, treba čestitati na vrhunskoj taktici i besprijekornoj disciplini da se svih 25 minuta drži uputa svojih trenera. To nije nimalo lako ako ste fajter, a posebno nije lako ako se borite protiv provokatora kao što je Diaz koji vas gestikulacijama, riječima i uvredama pokušava uvući u svoj žrvanj. On je u tome uspio.

Slobodna borba je sport, a nije ulična makljaža. Ako se pomlatite na parkiralištu, vjerojatno ste papak kada odlučite bježati između automobila. No, u sportu postoji nešto što se zove taktika, a u životu uvijek vrijedi ona stara poslovica: “Cilj opravdava sredstvo!”. Je li Grčka papska momčad zato što je igrala bunker i tako osvojila Euro? Je li ovogodišnji Dinamo herojski tim jer je otvoreno otišao na noge Real Madridu, Lyonu i Ajaxu, pa u svakoj drugoj utakmici izgubio rukometnim rezultatom? Jesu li španjolski kraljevi prašine u tenisu papci jer protivnicima vraćaju lopticu dok ovi ne pogriješe i doslovce ne umru na 40 stupnjeva?Primjera je zaista mnogo, a odgovor je uvijek isti. Ne. Grci su uzeli naslov protiv mnogo tehnički jačih momčadi i tako razveselili svoju naciju, Dinamo je postao sprdnja pred cijelom nogometnom Europom i predmetom istrage jer su mislili da puštaju protivnicima, a Roland Garros je Grand Slam koji je najteže osvojiti upravo zbog mnogo onih “španjolskih papaka”.

Prava istina jest da glavni meč večeri UFC-a 143 nije vodio i kontrolirao Nick Diaz nego Carlos Condit. Diaz je tu večer plesao upravo onako kako je Condit svirao!

Marko Petrak

[email protected]

PODIJELI
Autor:

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI