Možda je Gustafsson bio bolji, no pobjednika je odredila Jonesova genijalnost!

kolumneIZDVOJENA VIJEST 23.09.2013 11:46h Autor:

Screenshot

Marko Petrak komentira dvoboj Jona Jonesa i Aleksandra Gustafssona koji je oduševio, ali i podijelio borilačke fanove.

Jon Jones i Aleksander Gustafsson su ovog vikenda u "main eventu" priredbe u Torontu pružili sjajan dvoboj itekako dostojan borbe za titulu UFC prvaka. U to nema sumnje. Tko je nakon krvave 25-minutne bitke trebao izaći kao slavljenik, ostaje za raspravu i teško je da će se gledatelji, fanovi, analitičari, treneri i borci oko toga složiti. Tome u prilog ide i anketa na Fight Siteu koja nikada nije bila izjednačenija. 42% je na strani izazivača, a jednak postotak je i onih koji su na strani prvaka. Čak 16 posto je onih koji "jednostavno ne znaju". Njima bih se i ja priključio jer ovaj put zaista ne znam kome bih dao konačnu pobjedu. Vrlo vjerojatno bih jedan dan vidio Gustafssona kao pobjednika, a već drugi bih prednost dao Jonesu…

Ono što treba istaknuti i debelo podcrtati jest da nitko niti približno do sada nije namučio sada već najuspješnijeg prvaka u povijesti 93 divizije kao žilavi Šved. Machida je, kažu, dobio rundu. Belfort je bio milimetar blizu da Jonesu iz Canada Air centra odnese i ruku i pojas, no kasnije je bio potpuno deklasiran i to protiv ozlijeđenog prvaka. Rashad Evens je izdržao do konačnog sudačkog gonga, ali je bio miljama daleko od pobjede. Meč protiv Gustafssona je pak bio dvoboj dva potpuno ravnopravna suparnika kojeg je na koncu ipak, čini se, odlučila Jonesova genijalnost. Pod genijalnost mislim na onaj kružni udarac laktom pred kraj četvrte runde koji je potpuno izmijenio tijek dvoboja. Da se on nije dogodio, gotovo sam siguran da bi fanovi danas slavili novog prvaka jer nema nikakve sumnje da je Šved bio u debeloj prednosti i u toj četvrtoj rundi. Finalna dionica je donijela jednosmjernu Jonesovu ulicu, ne samo zato što je Gustafsson još uvijek bio uzdrman od teškog udarca iz četvrte runde, nego zato što je i danak uzelo Švedovo sjajno kretanje tijekom čitavog meča koje ga je na koncu ostavilo bez goriva.

U mojoj bilježnici Gustafsson je uzeo prvu i drugu rundu. Treća je mogla otići na obje strane, a Jones je bio bolji u četvrtoj (zbog nokdauna) i petoj. Nema sumnje da je Amerikanac zbog statusa aktualnog prvaka imao stanovitu početnu prednost u sudačkim bilježnicama, ali i da je puno bolje završio meč. Iako ova dva faktora "de facto" ne bi smjela utjecati na konačni ishod borilačkog dvoboja, realnost je upravo suprotna i kod ovako izjednačenih mečeva baš takvi detalji presuđuju.

Ono u što smo se ovog vikenda uvjerili jest da je Jones samo smrtnik od krvi i mesa. Belforta je pobijedio sa slomljenom rukom, Sonnena s vanjskim prijelomom nožnog palca, no nakon isrpljujućeg meča protiv Gustafssona je završio na intenzivnoj njezi hitnog prijema bolnice u Torontu. Ne samo radi unakaženog lica, nego i radi iscrpljujućeg dvoboja u kojem je morao dati i posljednji atom krvi i znoja da bi zadržao svoj pojas.

I još nešto… Ovaj meč je jasno pokazao koliko Jonesu znači njegova fizička superiornost naspram protivnika u 93 kategoriji. Ne samo da je Gustafsson potpuno anulirao Jonesove fizikalije koje su u prošlim dvobojima toliko zorno dolazile do izražaja, nego se može reći da je Gustafsson bio taj koji je izgledao mobilnije, brže, eksplozivnije, pa čak i duže, pogotovo u ručnim izmjenama.

Za kraj poruka svim onim Gustafssonovim fanovima koji su sada tužni i razočarani: UFC je prije svega vrlo dobro organizirana poslovna tvrtka pa budite uvjereni da ćemo novi dvoboj ova dva sigurno najbolja poluteškaša svijeta gledati vrlo skoro u istim ulogama. Tko bi propustio reprizu kada je premijera bila ovako spektakularna…

Marko Petrak
[email protected]

PODIJELI

PREPORUČENO

KOMENTARI

POVEZANE VIJESTI